kalafior - 6188 przepisów (strona:161/413)

Kalafiorowa 40

topinambury, kalarepki i inne tego typu zawsze moje U was w rodzinach też to tak wygląda? PRZEPIS ZUPA KALAFIOROWA Składniki: 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 kg ziemniaków 1 kalafior 2 łyżki soczewicy czerwonej lub żółtej 4 marchewki 1 por 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 100 ml śmietanki 18% 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego(...)pieprz. Dodajemy również soczewicę i zieloną część pora. Potem zalewamy wodą wszystko (1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, czosnek i gotujemy jeszcze 10 min. Dodajemy śmietankę. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Kalafiorowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Placki z kalafiorem - Sfiha 32

smakował a wypróbowałam już wiele. Polecam zatem książkę do zakupienia. A tymczasem zabieramy się za placki które zasmakują każdemu i tutaj są dwie wersje: mięsna i z kalafiorem. Ja wybrałam kalafior i to był dobry wybór. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. Placki z Palestyny. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone kalmary z musem z kalafiora 30

sól, pieprz ? ząbek czosnku ? garść rukoli lub innej sałaty Sos ? 1 czerwona papryka ? 1 łyżka octu winnego czerwonego ? 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry ? 2 łyżki oliwy ? sól, pieprz Mus ? kalafior mrożony 400 g ? 100 g masła ? 400 ml mleka ? 150 ml śmietany ? ząbek czosnku ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: ? Kalmary przeciąć aby uzyskać płat, który naciąć od środka w kratkę(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić olejem. ? Piec 12 minut w temp. 220 st.C. Podczas pieczenia kalmary zwiną się w rulon. ? Wszystkie składniki sosu zmiksować na jednolitą masę. ? Kalafiora gotować w mleku ok. 8 minut z dodatkiem soli i ząbku czosnku. ? Odlać mleko, dodać masło, śmietanę i miksować do uzyskania jednolitego musu. ? Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. ? Kalmary

To co kocham
Zupa kremowa z białych warzyw 33

warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej(...)Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy

To co kocham
Kremowa zupa kalafiorowo-pomidorowa – dieta dr Dąbrowskiej 29

Zupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego   Wykonanie: – Cebulę i pokrojony(...)imbir poddusić w małej ilości wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą

To co kocham
Sałatka z brokuła, kalafiora i pomidorów – dieta dr Dąbrowskiej 31

Dąbrowskiej. Innowacją jest sos do niej na bazie soku pomidorowego i chrzanu, co daje bardzo udany efekt smakowy. Sałatka jest dzięki temu wyrazista w smaku. Składniki: – 1/2 kalafiora ugotowanego – 1/2 brokuła ugotowanego – 5 pomidorów pomarańczowych – bazylia listki – 1/3 szklanki soku pomidorowego – 1 łyżeczka chrzanu – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Na półmisku(...)położyć różyczki kalafiora, brokuła i pomidor pokrojony w ósemki. – Sok pomidorowy wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. – Sałatkę polać sosem pomidorowym i posypać listkami bazylii

To co kocham
Zupa kalafiorowa z makaronem 42

chęć dokładki. Zapewniam, że na jednej porcji się nie skończy, więc zalecam podwoić składniki podczas przygotowywania oweg jadła.             Składniki:     1 kalafior (około 500g) 2 marchewki 1 ziemniak 1 łyżka masła 200 g drobnego makaronu 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej(...)zimnej wody 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie:     Kalafior dzielimy na różyczki. Marchewki i ziemniaka ścieramy na tarce do jarzyn, po czym dusimy na maśle. Dodajemy różyczki składnika głównego, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kozieradkę, gotujemy przez kwadrans. Makaron dodajemy do zupy, gotujemy do jego miękkości. Łączymy śmietanę, mąkę i wodę, wlewamy do zupy, dokładnie rozprowadzając. Podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Kalafior pieczony w kurkumie 46

Składniki: 1 kalafior 1,5 łyżeczki kurkumy  łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz garść posiekanego szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Od kalafiora odcinamy liście, kroimy go na pół, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy, mieszamy

Qchnia po prostu
Zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem. 46

Przepis na zapiekankę makaronową z mnóstwem warzyw i indykiem. Zapiekanka, w której możecie wykorzystać mnóstwo ulubionych warzyw. Moja zapiekanka jest z brokułem, kalafiorem, fasolką szparagową oraz brukselką. Do zapiekanki dodałam mięso z indyka, ale równie dobrze możecie zrobić w wersji wegetariańskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem Składniki pół kalafiora pół brokuła kilka brukselek garść fasolki

To co lubię - gotuję i polecam
Lato w słoiku – przepis na pyszną sałatkę warzywną na zimę 68

potrzebny do pasteryzacji w garnku, żeby warzywa nie były miękkie, a twardawe i chrupiące. Składniki na Lato w słoiku – sałatkę warzywną (8 słoików po 1 l): średniej wielkości kalafior (około 700 g) 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 0,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cukinii 2 papryki czerwone (około 400 g) 2 papryki żółte(...)wody 500 ml octu 10% 500 g cukru 3 łyżki soli niejodowanej po pół łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego do każdego słoika   Przygotowanie Kalafior dzielimy na drobne różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do wystygnięcia. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię przekrawamy wzdłuż

e-PrzepisyKulinarne