ALKOHOLEM. /źródło: klik. ; podaję z moimi modyfikacjami;/ na blaszkę ok. 20x30 cm 1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki kakao 1/4 szklanki wódki żołądkowej gorzkiej miętowej 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka 2.5 szklanki cukru 1.75 szklanki mąki + szczypta soli pęczek mięty 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej Kawę(...)zalewam w garnuszku wrzątkiem. Dodaję masło i podgrzewam całość, aby się rozpuściło. Zdejmuję z palnika. Następnie wrzucam połamaną gorzką czekoladę, a kiedy i ona się rozpuści, wsypuję kakao i dokładnie mieszam. Na końcu wlewam alkohol. Wbijam jajka, dodaję żółtka. Masa nie może być gorąca, aby białko się nie ścięło. Za pomocą trzepaczki dokładnie mieszam, aby powstała jednolita
W kuchni Karmel-itkipszennej 300 g miodu (nie ma znaczenia, płynny czy nie) 100 g masła 20 g cukru kryształu 20 g przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku rozpuszczam masło, miód i cukier, po czym odstawiam, aby przestygło. Do dużej miski (lub na stolnicę) przesiewam mąkę tak, aby powstał kopczyk, po czym(...)robię w nim dołek. W ten dołek wlewam rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko, dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne. Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5-1cm, nie cieniej. Wykrawam kształty
W kuchni Karmel-itkiwyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie. TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. / własny; spód z: Moje Wypieki ; / spód: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki (po 375 ml) 4 łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy 1/3 szklanki proszku kawy Inka dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach(...)wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie mieszam
W kuchni Karmel-itkilitr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko zagotowujemy(...)waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy
Poezja smakuokruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę(...)przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego 2/3 szklanki cukru 350 g masła
Blondynka Gotujekładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi. POLEWA: 1 jajo 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę. UWAGI
Blondynka GotujeSkładniki: 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mleka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) 100 g czekolady Wykonanie: Masło utrzeć na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać(...)jajka po jednym, ciągle miksując. Jeśli zbyt szybko dodamy wszystkie jajka, masa zważy się!! Następnie wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, kakao i po łyżce dodawać do masy cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę. Piec 170°C, 25 minut, do suchego patyczka
Blondynka Gotujeczekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki amaretto (opcjonalnie) Dodatki: kakao W małym rondelku zagotować 250 ml śmietanki, zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki i matowy sos. Na koniec dodać(...)Gdyby roztopione masło oddzieliło się od reszty sosu, wystarczy dodać resztę śmietanki kremowej, a sos osiągnie odpowiednią konsystencję i składniki połączą się. Naleśniki podgrzać. Posmarować kremem i posypać kakao przez sitko. Składać w trójkąty i podawać polane gorącym sosem czekoladowym. SMACZNEGO
Blondynka Gotujemiękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam. Masło utarłam mikserem do białości na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam po jednym
Blondynka Gotujejest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło
Blondynka GotujePrzepis z Śladami Słodkiej Babeczki . Spód: 120 g ciastek zbożowych (np.Digestive) 2 łyżeczki kakao 50 g masła roztopionego Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej. Masa
Blondynka Gotujerąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki blanszowanych migdałów 3 jajka Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, migdały. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Cisto podzielić na dwie równe
Blondynka GotujeSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone(...)ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepowstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier(...)zewnątrz. Jajka - oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, po tym dodajemy cukier puder ciągle miksując, na końcu stopniowo dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszanki mąk, kakao i proszku do pieczenia, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Wsypujemy kolejne 1/3 mieszanki mąk, znowu krótko zmiksować i na koniec pozostałą 1/3 mieszanki. Masę wykładamy do przygotowanej formy
Blondynka Gotujemało, to świeże truskawki i mięta świetnie współgra ze smakiem sernika! SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 23 CM: Spód ciasteczkowy: 150 g ciastek Petit Beurre 70 g masła 1 łyżka kakao gorzkiego Ciastka i kakao zmiksowałam w malakserze. Potem dodałam rozpuszczone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy
Blondynka Gotuje