kakao - 6140 przepisów (strona:235/410)

Sernik z brzoskwinią 172

zresztą na przywoity sernik przystało! Serniczek z brzoskwinką Ciasto: 100 g cukru 400 g mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń   Piana: 5 białek 200 g.cukru(...)pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać kakao. Masa serowa : Ser zemleć dwukrotnie, dodać pozostałe składniki (poza brzoskwiniami)  i wyrobić na jednolitą pasę. Gotową masę serową wyłożyć na balchę na warstwę ciasta a na nią

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bananowa rolada z waflem bez pieczenia 331

przepis można puścić w eter:) Bananowa rolada z waflem bez pieczenia Składniki: 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 opakowanie herbatników (typu "petitki") 1 galaretka 2 łyżki kakao 2 płaty wafli typu andrut 2 banany Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę z cukrem zagotować. Do gorącej masy dodać pokruszone  herbatniki i ciepłą galaretkę. Na wafel wyłożyć(...)połowę gorącej masy, przykryć drugim waflem. Do pozostałej masy dodać kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć jako kolejną warstwę na waflu. Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ułożyć na brzegu przygotowywanej rolady, zwinąć. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Uwaga: jeżeli wafle nie będą się chciały zwijać, można ułożyć je na wilgotnej ściereczce i po kilku minutach ponowić próbę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makowiec na kruchym spodzie 229

drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie   Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: masa makowa (gotowa, lub przygotowana samodzielnie) Białka ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier i mąkę. Żółtka utrzeć(...)cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 232

ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem(...)lśniąca. Żółtka wymieszaj z octem, proszkiem do pieczenia i dodaj je do ubitej piany, następnie delikatnie mieszając całość, wsyp przesianą mąkę. Odlej 3/4 ciasta, do pozostałej części dodaj kakao i wodę. Na średnią blaszkę (np. o wymiarach 24 cm x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wykładaj na zmianę ciasto - raz jasne - raz ciemne i piecz je około

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto-pianka z owocami 321

składniki: 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100 g borówek + do dekoracji  100 g malin + do dekoracji  biszkopty do wyłożenia formy  Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami(...)dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować pozostałymi owocami

Monia miesza i gotuje
Ciasto podwójnie malinowe 176

składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml śmietanki 30 % 2 galaretki malinowe 300 g malin woda do przygotowania galaretek  Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 25x28, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie

Monia miesza i gotuje
Kopiec kreta 203

jest potrzebna bo składniki proste i wykonanie też. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 350 ml śmietanki 30 % 4 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego 3 banany do skropienia bananów sok z cytryny 1 mix do śmietany Do rondelka wlać wodę(...)dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Mazurek orzechowo-czekoladowy 189

jakiś czas, czyli na święta można sobie pozwolić:) składniki: 250 mąki pszennej 100 g cukru pudru 150 g  masła lub margaryny  2 żółtka  2 łyżki kakao  50-100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 400 g masy krówkowej orzechowej Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka

Monia miesza i gotuje
Mleczna kanapka/Milkyway 2941

kakaowy biszkopt:   6 jajek   3/4 szklanki cukru   pół szklanki mąki pszennej   pół szklanki mąki ziemniaczanej   1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao   2 łyżki oleju Przygotowanie I: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej(...)miksować.   Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę:   pół szklanki mleka   2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego

Fabryka pomysłów
Kakaowa szarlotka 257

inaczej połączyłam składniki. Składniki na blaszkę 14x31cm (duża keksówka): 0,5 kg mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 3-4 jabłka (najlepiej szara reneta) 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki mleka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy

Fabryka pomysłów
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym 407

kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski(...)dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao.   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem

Fabryka pomysłów
Kopiec kreta 715

zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu, gdyż prawie wszystkie najważniejsze składniki i tak trzeba kupić oddzielnie, czyli śmietankę i banany. W moim domu nigdy nie może zabraknąć mąki i kakao, więc zrobienie ciemnego spodu, nie stanowiło większego kłopotu. Co więcej, czas przygotowania jest podobny do wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy. Tym razem zainspirowałam się przepisem zamieszczonym na blogu(...)Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem

Fabryka pomysłów
Kakaowe ciastka z kremem czekoladowym 242

razy. Ponadto, były świetnym słodkim prezentem dla bliskich osób na Święta - wystarczyło tylko ładnie je zapakować :) Składniki na około 15 sztuk: 100g jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao Krem czekoladowy typu nutella 1/5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czubate masła lub margaryny Przygotowanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć

Fabryka pomysłów
Muffiny czekoladowe przyprószone śniegiem ;) 186

Składniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania czekolada mleczna na polewę   Wykonanie :  Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną

Czerwona Porzeczka
Zebra z klasą :) 208

mnie za dużo), 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanka oleju, 1 i 1/2 szklanka "7up" (lub oranżady), 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 3 łyżki kakao, 3 łyżki mąki pszennej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem(...)pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Ciasto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez ok. 80 minut. Do tzw. suchego patyczka :) - w oryginalnym przepisie jest

Delicious Titbits