sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2 szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich gruszek 1/2 tabliczki czekolady Sposób przygotowania: Masło, cukier i cukier waniliowy oraz kakao, rozpuść w rondelku
Słodkości i nie tylkoBiszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość(...)będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany
Słodkości i nie tylkoTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki : Ciast o 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny 2,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy Masa serowa 1 kg twarogu z kubełka 6 jajek 150 g masła 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodaj twaróg , wymieszaj
Słodkości i nie tylkośrednica 26 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 - 50 minut Składniki: Na ciasto: 170 g mąki 250 g cukru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na krem: 150 g masła 2 żółtka 2 jajka 125 g cukru 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 100 g masła 450 g śliwek 350 ml wódki 1 i 1/2 tabliczki(...)chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp
Słodkości i nie tylkojest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki(...)Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu
Słodkości i nie tylkołyżek cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła Na masę: 500 g masy marcepanowej 1/2 szkl. śmietanki 30 % 1/2 szkl. cukru pudru Na wierzch : cukier puder i kakao do posypki Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i miód, wszystko wymieszać i ostudzić. Połączyć z mąką , sodą i jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut . Ciasto rozwałkować(...)łączymy z cukrem i śmietanką. Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoszkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko(...)mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty
Słodkości i nie tylkoczekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania(...)czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijamy z 125 g cukru na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiamy do piekarnika
Słodkości i nie tylkomleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu
Słodkości i nie tylkoSkładniki: Biszkopt biały : 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka(...)Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C . Biszkopt ciemny : przygotowujemy tak samo jak jasny tylko mąkę wsypujemy wymieszaną dodatkowo z kakao. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną
Słodkości i nie tylkowysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut. Krem czekoladowy 1 szklanka mleka 150 g masła 150 g cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel. Rondelek wstawiamy do większego garnka(...)gorące mleko , cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem. Dodajemy kakao i alkohol. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem. Tort orzechowo - czekoladowy Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Spód posmaruj kremem czekoladowym. Przykryj drugim blatem
Słodkości i nie tylkoCzas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 300 ml kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda(...)kakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkominut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem(...)Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek
Słodkości i nie tylkoCzas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki mąki pszennej Sposób przyrządzania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut. Ciasto bakaliowe : Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy
Słodkości i nie tylkodelikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :) źródło : " Przyjaciółka" Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu ) Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka(...)rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp
Słodkości i nie tylko