Kakaowy spód sernika ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine ) Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 50 ml oleju słonecznikowego 50 ml mleka Masa serowa Temperatura piekarnika: 1 7 0 o C | Czas pieczenia(...)śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania) 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy) Przygotowanie Kakaowy spód sernika Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym PRZEPIS (tortownica: 22 cm) Spód Temperatura pieczenia: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 15 min. 170 g ciastek digestive 1 czubata łyżka kakao 3 czubate łyżki masła Masa serowa Temperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160 o C | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru(...)czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.) Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas: ok. 50 min. Ciasto kakaowe 5 jaj 1 kostka margaryny (KASIA) 1,5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1,5 szkl. mąki krupczatka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka(...)łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie mąkę z proszkiem
coolinarnastrefa.blogspot.comźródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Ciasto 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana(...)sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie). Upieczone ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS (tortownica o śr. 26 cm) Składniki 2 opakowania biszkoptów po 180g 800 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam 2 op. po 400g, Lidl) 250 g masła roślinnego 2 łyżki kakao Poncz ok. 1 szkl. soku z puszki ananasów kieliszek wódki albo rumu Dodatkowo 2 galaretki owocowe dowolne owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie Przygotowanie Biszkopty maczać w przygotowanym(...)ponczu (ale tylko chwilkę) i wyłożyć nimi dno tortownicy. Utrzeć masło na puch i dodawać serki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Na biszkopty wyłożyć kolejno: masę białą, nasączone biszkopty i masę kakaową. Wstawić torcik do lodówki na 1 godz. Następnie ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS {forma: 26x36 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pralina ze słonecznikiem 12 dkg margaryny cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki mleka 300 g słonecznika łuskanego Krem 1 puszka gotowej masy krówkowej(...)łyżeczek kawy rozpuszczalnej) dodać 2 łyżki ulubionego alkoholu Przygotowanie Biszkopt kakaowy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, później żółtka. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao dodać do ciasta.Delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o wym. 36x26 cm.Pieczemy 40 min w temp. 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na połowę. Pralina ze słonecznikiem. Wszystkie składniki
coolinarnastrefa.blogspot.comczubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 czubate łyżki masła/margaryny 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie Ciasto. W garnku rozpuścić margarynę z wodą. Dalej podgrzewając na małym ogniu tłuszcz z wodą, dodać mąkę i energicznie mieszać(...)Masę ostudzić. Masło dobrze utrzeć mikserem. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń. Dodać ew. olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy do smaku. Polewa czekoladowa W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao. Dodać gorącą wodę. Podgrzewać całość na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comzmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru 1,5 g goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego(...)garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h. Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comdodatkami smakuje bosko. :) Bardzo polecam. Blok czekoladowy PRZEPIS Składniki 500 g mleka w proszku 1 1/4 szkl. cukru 250 g margaryny (użyłam Kasi maślany smak) 6-7 łyżeczek kakao (najlepsze wedlowskie) 0,5 szklanki+ 2 łyżki mleka 2-3 paczki herbatników (dowolna ilość wedle upodobań) ciastka kruche tzw. "z maszynki" orzeszki ziemne żurawina odrobina rumu (dla wzmocnienia smaku) Przygotowanie(...)Margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać na ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku i mieszać mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W moździerzu delikatnie pokruszyć herbatniki, ciastka kruche oraz orzeszki ziemne na nie regeluarne i nie równe kształty. Dodać do masy wszystkie bakalie (razem z żurawiną) i wymieszać. Masa jest dość gęsta
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier(...)cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe. Na kremie ułożyć biszkopty. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto. Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comskórka z 2 cytryn sok z 1,5 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao do warstwy waniliowej : 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać(...)pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta. Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comdość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane PRZEPIS Składniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju lnianego 500 g chudego twarogu 6 łyżek jogurtu naturalnego nasiona z jednej laski wanilii 8 łyżek miodu(...)syropu klonowego Przygotowanie Ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodawać pojedynczo jajka, sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera. Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne
coolinarnastrefa.blogspot.comswoje. Murzynek PRZEPIS {standardowa keksówka o długości 30 cm} temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 min Składniki 250 g masła lub margaryny (użyłam masła klarowanego) 3 czubate łyżki kakao 0,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego (jak ktoś lubi słodsze wypieki to 1,5 szkl.) 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka(...)szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek
coolinarnastrefa.blogspot.comszkl. mąki kokosowej ( użyłam zmielone wiórki kokosowe na pył) 0,5 szkl. pokruszonej gorzkiej czekolady 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki serwatki w proszku ( pominęłam ) 2 łyżki kakao 0,5 szkl. cukru lub jego zamiennik w postaci ksylitolu lub stewii ( użyłam cukier trzcinowy z syropem z agawy, w proporcji pół na pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego(...)masła orzechowego ) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy. Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik. Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać. Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp
coolinarnastrefa.blogspot.compołowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kilka kostek (5-6) czekolady 2 czubate łyżki śmietany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce a następnie dokładnie wyrobić ciasto (może być trochę lepiące). Ciasto(...)dodawać po łyżce budyniu. Złożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca. Polewa czekoladowa. Wodę, cukier puder i kakao wymieszać i zagotować chwilę na ogniu. Dodać kilka kostek czekoaldy, mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłą polewą polać wierzch miodownika. Ciasto odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.com