Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. C Czas pieczenia : 40 minut Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 szkl. + 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak" 1 kostka masła 2 paczki herbatników Bonitki(...)Biszkopt Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier , żółtka , olej i wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.Do wcześniej przygotowanej masy stopniowo dodawaj makę , mieszaj łyżką tak , aby nie powstał grudki.Upieczony biszkopt przekrój na pół. 2. Masa: Karmel i masło wymieszaj razem . 3. Kolejnośc układania : Ciasto - masa - warstwa herbatników - masa - warstwa herbatników - masa - ciasto
Słodkości i nie tylkopodniesc endorfiny - hormon szczęścia w organizmie zrobiłam blok czekoladowy :D Przepis pochodzi z Moje smaki zycia Składniki: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 250 g masła 4 łyzki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 500 g mleka w proszku 1 szkl. pokruszonych herbatników 1 szkl. rodzynek( mozna dodac orzechy) Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z cukrem , masłem , kakao
Słodkości i nie tylkodałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej ) 100 g likieru amaretto podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g ) 3-4 łyżeczki kakao Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka(...)wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko , kakao. Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego
Słodkości i nie tylkomasa makowa - 850g - kostka margaryny - 250g - cukier puder - 250g - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy
Słodkości i nie tylkojako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodając ser , cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3 ) Do większej(...)części dodajemy kakao , mieszamy. Na folii aluminiowej układamy herbatniki w taki sposób, aby utworzyły prostokąt ( 3 x 6 herbatników ) W boku złożonym z trzech herbatników, powinny stykac się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry
Słodkości i nie tylkociasta trwa dosłownie chwilkę. żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce" Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam(...)bakalii) cukier puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę. Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy
Słodkości i nie tylkoTortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki(...)żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy. Następnie dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Oddzielic 3/4 ciasta i połączyc je z kakao , po czym schłodzic w lodówce. Resztę ciasta zawinąc w folię i włożyc do zamrażalnika na 1 godz. Oddzielnie ubic 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszac z wiórkami
Słodkości i nie tylkopodanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;) źródło : zeszyt rodzinny Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru 3 łyżki kakao kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy ( 16g ) 4 jajka wiórki kokosowe do dekoracji Na masę serową: 50 dag sera białego ( użyłam 2 kostki ) 4 jajka 1/2 szkl(...)cukru budyń waniliowy Przyrządzanie : Margarynę , cukier, kakao, cukier waniliowy i 5 łyżek wody gotowac ok. 5 min. Po ostudzeniu dodac 4 żółtka , wymieszac . Odlac 1/2 szkl. masy na polewę. Do reszty dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Ser przełożyc do miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą
Słodkości i nie tylkodobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru pudru 150 g płynnego miodu 1/2 kostki masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę(...)przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto. Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Słodkości i nie tylkomasła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego ) 1 łyzka mąki pszennej Polewa czekoladowa : 3 łyzki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki wody albo mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Jajka , cukier(...)należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wsypujemy cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy aby polewa zrobiła się pięknie jednolita. Królewiec: Połowę gorącej masy budyniowej wylewamy na jeden płat kruchego
Słodkości i nie tylkotaki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac(...)składniki sie stopią i połączą. Żółtka utrzec z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlac wystudzone masło z czekoladą, potem dodac przesianą makę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszac w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełozyc do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkości i nie tylkogrudki) gotować 3 - 5 minut . Pozostawic krem do ostygnięcia. Utrzeć masło z miękkim cukrem . Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła. Placki ciasta przełożyc kremem. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę
Słodkości i nie tylkowymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów 1 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto. Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Reszte ciasta
Słodkości i nie tylkooleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę
Słodkości i nie tylkomargaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek(...)margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włozyc do lodówki. Pianka: Ubic pianę z białek. Pod koniec ubijania dodac cukier, mąkę i aromat. Ciasto kolorowe: Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowac jasne ciasto. Położyc owoce. Na owoce zetrzec ciemne ciasto, a na nie wyłożyc ubitą piankę. Na wierzch
Słodkości i nie tylko