się za wałkowanie i pieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki płynnego(...)miodu 55 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i sól przesiałam do miski. Do rondelka wrzuciłam masło,posiekaną czekoladę i miód, podgrzewałam mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiłam do przestudzenia. Kiedy mieszanka w rondelku była już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie
Blondynka Gotujeprostu zróbcie i już! A koniecznie podzielcie się wrażeniami :) Składniki na 2 pucharki: 6 podłużnych biszkoptów (typu Ladyfingers) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao gorzkiego 1 mała filiżanka mocnego naparu kawy Wykonanie: Co ja tu mogę napisać... Serek zmiksować z cukrem pudrem. Napar kawy studzimy. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy w kolejności: biszkopty serek(...)biszkopty serek biszkopty serek a wierzch posypujemy kakao Prawda, że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMINUT, dosłownie tyle potrzebujemy na przygotowanie takiego talerza z naleśnikiem! Ps. Uwielbiam ich! Mogę słuchać ich na okrągło :) Składniki na 6 naleśników: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru pudru (można dodać - ja nie dodawałam) DODATKOWO: 200 ml śmietanki kremówki (30 - 36%) 1 łyżka cukru pudru 2 banany(...)Wykonanie: Mąkę, jajko, mleko, kakao,olej i ewentualną łyżeczkę cukru pudru miksujemy w misce na jednolite ciasto naleśnikowe. Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy odrobiną oleju i smażymy naleśniki. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy ubitą kremówkę, na którą układamy kilka plasterków banana i zwijamy w rulon. Po wierzchu posypujemy odrobiną
Blondynka GotujeSkładniki na tort o średnicy 23 cm lub dwa małe o średnicy 18 cm: 6 jajek 150 g cukru, drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksujemy z drugą połową cukru. Do białek dodajemy(...)żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm lub do dwóch o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto
Blondynka Gotujemiękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam. Masło utarłam mikserem do białości i na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka
Blondynka Gotujemojej Śp. Mamy. Przepis, który musicie zrobić - nie macie wyjścia :) Uwaga dla osób na diecie - trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Smacznego Kochani! Składniki: 1 opakowanie wafli tortowych 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 250 g masła Wykonanie: Mleko, cukier, pastę waniliową i masło zagotować. Zmniejszamy płomień(...)przesiewamy kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszamy rózgą, aby w masie nie potworzyły się grudki. Powstałą masą przekładamy wafle, które na koniec zawijamy w papier, w którym były zapakowane. Wkładamy do lodówki i obciążamy na przykład dużą bambusową deską, albo tym co Wam wpadnie do rąk ;) Po około 2 godzinach możemy kroić wafla i delektować się jego smakiem. SMACZNEGO
Blondynka Gotujeskładniki, które mi pozostały. Wyszedł piękny i wysoki. Bardzo wysoki. Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm z wysokim rantem. Spód: 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive 1 łyżka kakao 70 g masła roztopionego Ciastka zmiksować z masłem i kakao. Mamy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę cisteczkową wsypujemy
Blondynka Gotujesię, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe). P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS(...)źródło: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 20 min. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru (dałam ~150g) 250 ml mleka 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 150 g chocolate chips (dałam 100 g czekolady
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru trzcinowego (może być zwykły) małe opakowanie cukru waniliowego 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady 2 szkl. mąki, przesianej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo(...)najwyższych obrotach. Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce). Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta). Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 g mielonych migdałów ekstrakt waniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto Roztopić w garnuszku czekoladę z masłem. Ubić na puszy stą , białą masę żółtka ze 100 g cukr u pudr u ( 25 g cukru pudru zostawić(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i p iec ok. 45-50 min. w 190 C (do suchego patyczka). Polewa czekoladowa W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia(...)zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe
coolinarnastrefa.blogspot.comKakaowy spód sernika ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine ) Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 50 ml oleju słonecznikowego 50 ml mleka Masa serowa Temperatura piekarnika: 1 7 0 o C | Czas pieczenia(...)śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania) 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy) Przygotowanie Kakaowy spód sernika Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym PRZEPIS (tortownica: 22 cm) Spód Temperatura pieczenia: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 15 min. 170 g ciastek digestive 1 czubata łyżka kakao 3 czubate łyżki masła Masa serowa Temperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160 o C | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru(...)czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.) Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas: ok. 50 min. Ciasto kakaowe 5 jaj 1 kostka margaryny (KASIA) 1,5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1,5 szkl. mąki krupczatka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka(...)łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie mąkę z proszkiem
coolinarnastrefa.blogspot.com