Ciasto na biszkopcie kakaowym, przełożone kwaskowym dżemem porzeczkowym, bardzo słodką masą z kajmakiem oraz bezami, przykryte bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą i kakao. Składniki: (na dużą blachę) 6 jajek, 5 czubatych łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao + łyżka do posypania, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli 510 g masy krówkowej kajmakowej
Lena Gotujerondelku jedno jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę. Gdy zmięknie i całkowicie się rozpadnie, odstawcie na bok, aby przestygło. W tym czasie wymieszajcie ok. 150 g kajmaku i 150 g jogurtu skyr. Następnie dodajcie jabłko i dokładnie wymieszajcie. I krem gotowy. Oczywiście najlepiej wyłożyć go na ciasto i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Ale można też
Kucharzycacukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z masą maślaną. To już nie jest to samo ;) Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta robię kremówkę na herbatnikach. Z dodatkiem kajmaku i uprażonych migdałów jest przepyszna :) Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka kilka kropel ekstraktu waniliowego
Smakołyki Asicoś słodkiego. Wystarczyło mieć w domu wafle, marmoladę śliwkową i mleko słodzone skondensowane, które przez 2-3 godziny gotowało się w garnku, by ostatecznie mógł z niego powstać kajmak. Coś wspaniałego! Dzisiaj jednak nieco inna wersja tego przysmaku, bo w wersji ze słonym masłem orzechowym i konfiturą figową. Możecie użyć każdych innych powideł lub konfitur, byleby były one lekko kwaśne
Be Fit Be Strongdawnych czasach próbowałam nawet zrobić trunek na jego podobieństwo, ale to jeszcze wtedy, gdy nie stosowałam żadnych ograniczeń żywieniowych. W butelce wylądowała więc nie tylko śmietanka, ale także kajmak przygotowany z mleka skondensowanego w puszce. Nie dość, że alkohol i nabiał, to jeszcze tona cukru! Kwintesencja zła, ale w smaku petarda! Dzisiaj jestem już zbyt świadoma tego, jaki wpływ
Modern Cave Girljaki sposób uzyskać charakterystyczne dla mazurków twarde kruche ciasto. Nadzienie też wydawało mi się nie lada wyzwaniem. No bo tradycyjna masa mazurkowa to masa cukrowa stanowiąca coś na kształt kajmaku. Taka opcja z oczywistych względów odpada na diecie ketogenicznej oraz Paleo . A prawda jest taka, że unikać jej powinien każdy kto na poważnie dba o swoje zdrowie. Orzechy, czekolada
Modern Cave GirlCiasto milionera – inaczej Caramel shortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix. Jeśli lubicie takie słodkości, The post Ciasto milionera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam :) Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku or The post Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeduszone jabłka ricotta lub mascarpone oraz konfitura z wiśni mascarpone i świeże figi serek homogenizowany i świeże owoce twarożek z miodem i orzechami włoskimi krem z kasztanów kajmak cukier puder oraz sok z cytryny Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego Jestem bardzo ciekawa, jak udały się Wasze naleśniki francuskie
Chilli Czosnek i Oliwaprzez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia . 2. Masa kajmakowo- bezowa: Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone bezy i ponownie dokładnie wymieszać. 3. Masa serowa: Żelatynę zalać 60 ml mleka i pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinywychodzą. Święcie przekonana, że mam w domu masę kajmakową, postanowiłam zrobić 3 bita. Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy po ułożeniu pierwszej warstwy herbatników, sięgam do lodówki po kajmak by go podgrzać, a tam w puszce zamiast niego mleko zagęszczone...? No... przysiadłam więc na chwilę i myślę: Co teraz? Może zrobię bez...? Ale przecież to nie to! Przeszukałam
Kuchnia w czekoladziemasłem orzechowym i truskawkami Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej
Kulinarne przygody Gatity