dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą. Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy
Kuchnia od dwojgawyjąć ciasto, odwracając je szybkim ruchem na talerz. Gotową magiczną babkę warto posypać pokruszonymi orzechami. Uwaga: Jeśli boimy się robić sami karmel, możemy zastąpić go gotowym sosem karmelowym lub kajmakiem z puszki. Post Magiczna babka z budyniem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną
Kulinarne przygody Gatityustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland) 120 g kremu tortowego - smak śmietankowy (Delecta) 350 ml mleka 2 łyżki tartych orzechów laskowych 4 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Mąkę i skrobię przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek
Alutka-Gotujesłodycz deseru. Składniki: 60 g herbatników o smaku czekoladowym bez cukru Cukry Nyskie 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masy kajmakowej Przygotowanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy kajmak i jeszcze chwilę ubijamy. Na dno pucharków wkruszamy po dwa ciastka i nakładamy po dwie łyżki masy śmietanowej. Na śmietanę wkruszamy kolejne dwa ciastka i wkładamy po dwie łyżki masy
słodkie i nie tylko historie kulinarnedwóch stron na małym gazie. Następnie ściągamy z patelni, dekorujemy pozostałymi plastrami banana i cukrem pudrem. Rada Zamiast nutelli można użyć innego słodkiego smarowidła. Ja próbowałem z miodem i kajmakiem, ale najlepiej smakuje mi z nuttelą. Napiszcie czego wy używaliście 3.2.2929 The post Tosty z bananami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyszybko doszedłem do wniosku że dolna warstwa jest za mało ciemna i potrzebuje ciemniejszego składnika, nie szukałem długo i dodałem swój ulubiony składnik słodkich ciast w postaci połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki
zjem to blog kulinarnywkrajamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy razem. Masę serową przekładamy na kukurydziany spód
słodkie i nie tylko historie kulinarnePorządki każda z nas zrobi we własnym zakresie, ale w wyborze świątecznego menu będę mogła Wam trochę pomóc. Pierwszy przepis, który możecie wykorzystać, już znacie. To sernik z czekoladowym kajmakiem, który piekłam na Dzień Kobiet. W ciągu kolejnych dni będą pojawiać się na blogu propozycje dań i wypieków świątecznych. Może spośród nich wybierzecie coś dla siebie? Gorąco polecam
W mojej kuchniświat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód: • 300 g herbatników czekoladowych • 50 g masła Masa serowa: • 1,25 kg tłustego zmielonego sera • 6 jajek
W mojej kuchniCiasto bardzo podobne do kory orzechowej tudzież kory dębu, jednak ciasta te różnią się masami, w tym znajdziemy kajmak i kawę - połączenie obłędne oraz słone krakersy. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaNieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru. Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie z roztopionym i wystudzonym masłem. Przygotować pucharki do deserów
Świat Domowej KuchniKrem do wafli, blok… oj tak…;) Dzisiaj zapraszam na wafle. U mnie w domu robiło się tylko wafle z kremem z mleka w proszku, inne nadzienia jak kajmak czy mieszankę cukru z masłem i jajkami odkryłam dopiero po latach u innych w domach. Ponieważ ostatnio trochę siedzę na instagramie, spora część przepisów jakie tu znajdziecie, będzie właśnie wygrzebana
Mieszam w Garnkułyżki żelatyny Dodatkowo: gorzka czekolada, posypka etc. Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami gorącej wody. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Jogurt grecki zmiksuj. Partiami dodawaj kajmak i kakao, a na koniec wlaj rozpuszczoną żelatynę. W innym naczyniu ubij śmietanę na sztywną pianę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę wylej na nasączone ciasto, wyrównaj
Kulinarna (nie)codzienność