jogurt - 6012 przepisów (strona:152/401)

Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 169

przyprawą piernikową z suszonymi owocami:500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)170 g cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka śmietany 18%1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego120 ml oleju100 g suszonych owoców*Dodatkowo: 80 g drobnego cukru2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy piernikowejmasło do wysmarowania formymąka do posypania formyCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W jednej(...)misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników.2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru

My Culinary Art
Wielkanocne babeczki 171

babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek o ⌀ 5 cm):125 g jogurtu naturalnego2 jajka75 g masłaskórka z 1 cytryny150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli125 g cukruPrzygotowanie:Masło rozpuścić. Jajka, jogurt, otartą skórkę z cytryny i ostudzone masło wymieszać w jednej misie

Food Square
Ciepła kanapka 206

potrzebujemy?:-dwie części bagietki lub dwie bagietki krótkie (porcja dla dwóch osób)-puszkę tuńczyka w oleju (duże kawałki)-jedną cebulę-3 średnie kiszone ogórki-łyżkę majonezu-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-przyprawę tzatziki-kilka plastrów żółtego seraBagietki nacinamy wzdłuż i rozchylamy, wykładamy plastrami żółtego sera.Jogurt i majonez mieszamy razem, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki.Cebule kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy

Maminek kulinarny
Nudle z owocami 167

dzisiejszą kolację polecamy lekką i niesamowicie szybką w przygotowaniu potrawę:Nudle lub inaczej Noodle z owocami, np. ze śliwkami.Produkty to tylko:-makaron 3-minutowy-kilka śliwek-jogurt-cukier   Makaron gotujemy według przepisu z opakowania.Odcedzamy.W czasie gotowania makaronu kroimy śliwki na cząstki.A potem już tylko nakładamy makaron na talerz, śliwki na makaron, polewamy jogurtem,posypujemy cukrem

Maminek kulinarny
Sałatka ziemniaczana 269

można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tegododane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu,sól i pieprz do smaku.   My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy na cząstki.Dodajemy 2 kiszone ogórki, pokrojone w kostkę i odsączone(...)tego pokrojonyszczypiorek.   Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami.   Sałatka jest gotowa:Smacznego

Maminek kulinarny
Bagietka z mięsem i warzywami 233

kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy.Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy

Maminek kulinarny
Sodowiaczki 152

Sodowiaczki to placuszki z jabłkiem uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też je lubią.Składników niewiele:-400 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 jajka-szklanka mąki-1/2 łyżeczki cukru-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej-szczypta cukru wanilinowego-1 jabłko-olej do smażenia   Obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę(...)żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.Łączymy z jogurtem i mieszamy.Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.Przykrywamy niewielką ilością ciasta.   Smażymy na średnim ogniu.Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego

Maminek kulinarny
Kokosanka 185

szklanki mąki-0,5 szklanki cukru-20 dkg masła lub margaryny-4 żółtka-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-szczypta soli   Składniki na wypełnienie:-1 litr jogurtu brzoskwiniowego-0,5 szklanki cukru-1 budyń śmietankowy-20 dkg wiórków kokosowych-4 białka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka(...)wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.   Ubijamy pianę z białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser.   Do jogurtu dodajemy cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy a na koniec dodajemy pianę z białek.   Po wymieszaniu przekładamy masę jogurtową

Maminek kulinarny
Sałatka śledziowa z pieczarkami 180

potrzebujemy 3 płaty) a do tego:-kawałek selera-kawałek pora-10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu   na opieńki w zalewie octowej)-150 ml gęstego jogurtu naturalnego-3 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku    Seler ścieramy na grubych oczkach,pora drobno kroimy,śledzie kroimy na kawałki.   Wszystko wkładamy do jednej miski.W(...)osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą)i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. Mieszamy.Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki.Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki. Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Śledzik pod pierzynką selerowo - jabłkową 150

mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.Składniki:-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe-kawałek selera i kawałek pora-jedno twarde kwaśne jabłko-100 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku   Ścieramy selera na grubych oczkach.   Podobnie obrane ze skórki jabłko.   Pora kroimy na drobno.Jogurt mieszamy

Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 415

Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko.   Składniki:-1 kg ziemniaków-10 łyżek mąki pszennej-15 dkg wędzonego boczku   Na chłodnik:-1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka-pęczek rzodkiewki-szczypiorek-koperek-sól, pieprz   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowujemy chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.   Siekamy szczypiorek

Maminek kulinarny
Zielona surówka 285

Smaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw:-mała kapusta pekińska-świeży ogórek-2 solidne łyżki posiekanego koperku-cebula lub szczypior-sól-jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. )Z liści kapusty wycinamy zgrubienia.Liście kroimy na drobno.Cebulę kroimy w kostkę.Ogórek w paseczki.   Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną

Maminek kulinarny
Naleśniki z truskawkami 177

jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru   Wypełnieniem będą truskawki - ok. 1/2 kg wystarczy na 8-10 naleśników.Do tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy.  Śmietanę ubijamy i dosładzamy.   Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.Lekko dosładzamy cukrem.   Z podanych składników sporządzamy ciasto naleśnikowe.Na patelni(...)smażymy naleśniki.Wypełniamy je truskawkami i zwijamy.   Dodajemy ubitą śmietanę lub jogurt i deser gotowy.....a jaki smaczny!....Smacznego

Maminek kulinarny
Jagodowe rożki 150

jest w stanie zastąpić prawdziwych, świeżych leśnych jagód.Przygotujemy jagody w naleśnikowych rożkach.Składniki:-ciasto naleśnikowe-1/2 kg jagód-cukier do smaku-jogurt lub śmietana   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Jagody posypujemy cukrem.   Smażymy naleśniki.   Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód.Nakładamy jagody i zwijamy rożki.   Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy

Maminek kulinarny
Surówka z kalafiora 229

Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka do obiadów i nie tylko.Składniki:-kalafior-marchewka-cebula-łyżeczka posiekanego koperku-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-łyżka majonezu-przyprawa tzatziki   Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach.   Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy.Dodajemy do warzyw i mieszamy.Do smaku przyprawiamy solą lub warzywkiem

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania