imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g jasnego brązowego cukru2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka cynamonumokre:2 jajka260 g jogurtu naturalnego90 ml oleju4 łyżki złotego syropudodatkowo:2 gruszki30 g kandyzowanego imbiruMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem.W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzegości.Sernik z colą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive80 g białej czekolady40 g masłamasa serowa:500 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego60 g cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżki białego rumu90 ml coli10 listków żelatynypolewa:150 ml coli4 płatki żelatynydodatkowo:20 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą(...)czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125 ml oleju250 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczysyrop:125 g cukru180 ml soku z pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem i skórką pomarańczową(...)Jajka z i cukrem ubić na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Przestudzić 10 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Sok, rozmaryn i cukier umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniespodzianką (na zimno)Składniki:(na formę o średnicy 24 cm)biszkopt:2 jajka80 g cukru45 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejmasa serowa:250 g mascarpone600 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego150 g cukru pudru8 listków żelatynygalaretka truskawkowa:650 g truskawek2 łyżki cukru pudru200 ml gorącej wody2 galaretki truskawkowedodatkowo:kolorowe beziki300 g truskawekBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier(...)średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą tak, żeby końce wystawały ponad brzegi formy. Galaretkę przelać do formy, ostrożnie wstawić do lodówki, schłodzić przez noc.Masa serowa:Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić.Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy, dokładnie zmiksować.Biszkopt ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa truskawkowa:500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek)masa kawowa:400 g jogurtu greckiego (10%)250 ml śmietany kremówki (38%)40 g cukru pudru120 ml mocnej zimnej kawy10 listków żelatynydodatkowo:20 g mlecznej czekoladyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeozdobą stołu.Czekoladowe mini muffiny z bezą włoskąSkładniki:(na 28 sztuk)140 g mąki orkiszowej30 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli60 g ciemnego brązowego cukru1 jajko150 ml jogurtu naturalnego45 ml oleju100 g czekolady mlecznejbeza włoska:2 białka80 ml wody220 g cukru1 łyżeczka cynamonuMąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatnie pikantne.Niezastąpiony dodatek do dań z grilla.Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki.Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie!Składniki:250g mąki pszennej;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czerwona papryczka chili;25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy(...)robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości
Gospodyni MiejskaSkładniki:2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;Jaja - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób przygotowania:Botwinkę umyć, drobno pokroić.Buraczki od botwinki(...)ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.Doprawić solą i ewentulanie octem do smaku.Wstawi
Gospodyni Miejskaczarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych;150 ml mleka;Olej do smażenia.Sos:125 ml majonezu;2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;1 łyżka drobno posiekanej cebuli;4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;2 łyżeczki białego octu winnego;1 łyżeczka białego cukru;1/2 łyżeczki soli.Dodatkowo:4 plastry pomidora;2 pokrojone
Gospodyni MiejskaUwagi do przepisu:Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego.Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Margarynę można zastąpić masłem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapieprzem do smaku.Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana
Gospodyni Miejskagrubych oczkach.Surówkę skropić sokiem z cytynym, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.Źródło przepisu: W kuchni u Moniki
Gospodyni Miejskapieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana
Gospodyni Miejskaziemniaków czy właściwości piekarnika i wahać się od 45 do 75 minut. Ja piekłam 65 minut.Śmietanę wymieszaną z mlekiem można dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim czy gęstym jogurtem naturalnym.Źródło przepisu: To co kocham
Gospodyni Miejska