dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Najlepsze do tego typu dań są gatunki pomidorów, które są mięsiste.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie
Gospodyni Miejskapieprz. Dodać do odciśniętych ogórków. Wymieszać.Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników.Szklanka = 250 ml.Źródło
Gospodyni Miejskaszybciej się ugotują.Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody.Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaminut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych osób.Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasosem.Makaron podawać oprószony natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaWymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym słonecznikiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaCzas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki:150 g serka Almette z chrzanem,1 cukinia żółta,1 cukinia zielona,2 opakowania anchois,50 ml jogurtu naturalnego,Sok z cytryny,Sól i biały pieprz,Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.Marynata: 3 łyżki oliwy,3 łyżki octu jabłkowego,1 łyżka miodu,Sól i pieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki(...)Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną
SzczyptaSmaQMoże ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo co zrobienie sosu przy pomocy blendera.Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem(...)oregano) można je posiekać i dodać 1 łyżkę do cukinii. Czas przygotowania:5 minutPorcje: 1 Składniki:1 cukinia,1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego,100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji),1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżeczka musztardy,1 łyżeczka curry,1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji,kilka
SzczyptaSmaQkrucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas przygotowania ok 1hSKŁADNIKI:- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)- marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g- masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka- sól 1 łyżeczka- jajo 2szt- woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA :- Mąkę ze schłodzonym masłem(...)stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- podaję ją z jogurtem WSKAZÓWKI:- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika - aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą
Basia w kuchnimałe a jakże wielkie cudeńko możemy podać i ze smakiem zjeść.CZAS PRZYGOTOWANIA - 20 min SKŁADNIKI: - jabłko 2szt - granola 6 łyżek(pisałam o niej tu)- cynamon - jogurt naturalny gęsty 2 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: - nagrzewam piekarnik do 190 stopni- myję jabłka osuszam, odcinam z jabłka kapelusik (ok 2cm) wydrążam środek oraz z kapelusika też część wydrążam(...)górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min, aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej.- po tym czasie zdejmuję górę i nakładam na granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie i pełne energetycznej granoli idealne na chłodne poranki- świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno i jaka odmiana
Basia w kuchnilistki świeżej bazylii Sos - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g)- ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego)- mały kubek naturalnego jogurtu- sok z cytryny do smaku- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem- robimy dołek i wbijamy kolejno jajka mieszając masę(...)winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami
Basia w kuchniprzyprawą piernikową z suszonymi owocami:500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)170 g cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka śmietany 18%1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego120 ml oleju100 g suszonych owoców*Dodatkowo: 80 g drobnego cukru2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy piernikowejmasło do wysmarowania formymąka do posypania formyCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W jednej(...)misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników.2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru
My Culinary Art