papilotkami i wypełnić ciastem.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, termoobieg) przez 20 - 25 minut (u mnie 20 minut).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym.Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów
Gospodyni Miejskamnie jest starta na grubych oczkach, bo moja rodzina woli taką marchewkę.Należy uważać z ilością dodawanego majonezu i śmietany, gdyż wszystko zależy od soczystości marchewki.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować.Ilość ząbków czosnku można dowolnie zmniejszać i zwiększać.Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapowierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać ciepłe, ewentulanie polane rozpuszczonym masłem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz
Gospodyni Miejskaumyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.Do surówki można dodać startą marchewkę
Gospodyni Miejskaponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.Na koniec przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują
Gospodyni Miejskakostkę jabłko.Z dodatku szczypiorku można zrezygnować, a czerwoną cebulę zastąpić białą czy porem lub nie dawać w ogóle.Można dać sam majonez lub samą kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny czy jogurt grecki.Najlepiej użyć musztrady o klasycznym smaku np. delikatesowej czy sarepskiej. Można ją także zastąpić chrzanem
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi około 40 pierogów.Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy płukać kapusty.Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz
Gospodyni Miejskasalaterki.Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili.Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach.Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami.Uwagi do przepisu:Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do twarogu można też dodać łyżeczkę majonezu.Słodki sos chili można zastąpić słodko-pikantnym sosem chili, aby przekąska była bardziej pikantna.Źródło przepisu: Zacisze kuchenne
Gospodyni Miejskaciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaokoło 50 g).Na chipsy wyłożyć sałatkę.Wierzch sałatki oprószyć pozostałą częścią chipsów.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.Można użyć chipsów o dwolnym smaku, przy czym paprykowe nadają sałatce najlepszy smak.Należy też uważać z przyprawianiem sałatki, gdyż chipsy też
Gospodyni MiejskaWymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym szczypiorkiem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.Szczypiorek powinien być drobny (najlepiej siedmiolatka), ale można też użyć grubszego.Z dodatku czosnku można zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.Pieczarki można pokroić
Gospodyni Miejska100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i dowolnego sera z niebieską pleśnią np. rokpol, lazur.Należy uważać, aby nie rozgotować brokuła. Najlepiej ugotować go al dente.Nale
Gospodyni Miejskaokoło 2 litry gęstej zupy krem.Buraki, zamiast trzeć na tarce, można pokroić w bardzo drobną kostkę.Suszony tymianek można zastąpić świeżym lub całkowicie z niego zrezygnować.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Fetę można zastąpić kozim serem.Źródło przepisu: Galeria potraw
Gospodyni Miejskatwarde, należy je również zetrzeć do surówki.Koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę.Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego.Surówka idealnie pasuje do mięsnych
Gospodyni Miejskajalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejska