Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Podaję przykładowe ilości składników, zawsze robię "na oko" ok.50 dag pieczarek 1 lub 2 duże pory kilka jajek 3 -4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 30 - 40 dag dobrej wędliny drobiowej, a jeszcze lepiej mięso drobiowe pieczone lub z rożna (może być jedno i drugie) majonez dekoracyjny Winiary sól Pieczarki pokroić i poddusić(...)maśle (posolić), osączyć i studzić. Pory pokroić w cieniutkie pół-krążki lub drobniej, posolić, pozostawić na chwilę aby trochę zmiękły. Wędlinę, jajka, ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem. Gotowe
Praktyczna plkokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe jajka, mieszać do rozpuszczenia cukru
Praktyczna plbardzo stary, mam go chyba od zawsze. Cisto jest trochę pracochłonne, ale smaczne i efektowne. Polecam. Ciasto makowe 50 dag maku 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy Mleko, olejek migdałowy Mak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę(...)proszkiem,olejek i pianę z białek. Masa serowa: 80 dag dobrego sera – zmielić (nie może być zbyt mokry) 2 szklanki cukru 8 jajek 4 łyżki grysiku 0,5 kostki margaryny Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie
Praktyczna plznajomej. Nazwałam je Beatką II, gdyż jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 1 i 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy do piernika Dr. Oetkera Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo(...)dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem
Praktyczna plkażdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku. Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję
Praktyczna plduży kurczak 3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 bułka sól, pieprz Kurczaka obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę(...)czosnek, jajka i przyprawy. Wszystko razem bobrze wymieszać, uformować rulon, zawinąć w skórę, następnie w folię i w bawełnianą ścierkę. Końce mocno związać i najlepiej unieść do góry, tak aby w czasie gotowania woda nie dostawała się do mięsa bo wypłucze smak. Włożyć do garnka z wodą i gotować ok. 1,5 godz. Dobrze wystudzić, wyjąć ze ściereczki
Praktyczna plmięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia bułki bułka tarta tłuszcz do smażenia 1/2 kg pieczarek trochę masła(...)wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt
Praktyczna plparzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść
Praktyczna pldoboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję biszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki 2 łyżki octu 2 łyżki oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, dodać ocet i olej
Praktyczna plbabka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny(...)Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plmasła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 żółtka Masło, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić. Dodać jajka i żółtka, zmiksować na jednolitą masę. Dodać przesianą i wymieszaną
Praktyczna plnadzieniem. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1 jajko Kruszonka: 1/4 kostki margaryny po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Ponadto: 1/2 litra mleka duży (na 3/4 L mleka) budyń o dowolnym(...)dołka w mące wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Praktyczna plbardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa: 6-7 białek 20 dag cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier
Praktyczna pltrzy części: jedną z kakao, jedną z różowym kisielem i jedną bez dodatków. Jak widać na zdjęciach różowy pasek gdzieś przepadł, choć w smaku czuć dodatek kisielu. 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Po 2 łyżki mąki, kakao, kisielu wiśniowego jabłko pokrojone w drobną kostkę(...)inne owoce Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodawać porcjami pozostałe składniki. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel. Wylewać do formy na przemian małe porcje ciasta z każdego koloru. Na cieście ułożyć owoce, lekko zatopić. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni
Praktyczna plwersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy ok. 1 litr gęstego owocowego jogurtu Mąkę wymieszać w misce lub garnku z połową cukru, i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć(...)drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko
Praktyczna pl