jajko - 22300 przepisów (strona:949/1487)

Limonkowe tartaletki z bezą 183

limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru             1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)soku z cytryny dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z  TEGO  przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.  Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej

wyzwania kuchenne
Muffinki z truskawkami i kruszonką 213

Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła Truskawki pokroić na połówki. Masło(...)roztopić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem

wyzwania kuchenne
Ciasto ucierane z truskawkami 418

owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  500 g truskawek dodatkowo: cukier puder  Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik(...)nastawić na 180 stopni C. Formęo wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około

wyzwania kuchenne
Biscotti z migdałami 175

Biscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)Jajko z cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 215

wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić(...)wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło. Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto. Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć

wyzwania kuchenne
Ciastka stemplowane 269

idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko.  Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć

wyzwania kuchenne
Ciasto francuskie ze szpinakiem 203

czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g)  szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż krótszego boku i zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem. Odkrawamy(...)nakładamy dalszą część nadzienia i tak do wykorzystania wszystkich składników. Następnie rulony kroimy na mniejsze części. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 13 minut. insertCookd("75f624e52e3f51129cd2a98409260de1

Emcia Pichci
Omlet owsiany z jabłkiem 338

naleśnik, a to omlet czy inną wariację na temat. Dzisiaj na poczekaniu skomponowałam omlet, nadziałam go uprażonym jabłkiem i z wielkim smakiem pochłonęłam:) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * 2 łyżki otrąb owsianych * łyżka płatków owsianych * 2 łyżki mleka * łyżeczka fruktozy + trochę na wierzch * jedno jabłko, moje było twarde i bardzo słodkie, lepsze by były lekko   kwaskowate * kostka(...)czekolady gorzkiej * łyżeczka masła na patelnię Najpierw obrałam jabłko, pokroiłam i wrzuciłam z odrobiną wody do rondelka, żeby się uprażyło. W międzyczasie zrobiłam masę jajeczną, czyli jajka, płatki, otręby, fruktozę i mleko umieściłam w misce i lekko ubiłam. Wylałam na rozgrzaną patelnię, na której rozpuściłam masło i smażyłam na raczej małym ogniu najpierw z jednej strony, a potem chwilkę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jajecznica z gorgonzolą i pieczarkami 219

Ostatnio z gorgonzolą były u mnie placki ziemniaczane , a dzisiaj jajecznica z dodatkiem tego sera, równie smakowita:) Składniki na jedną porcję: * 2 jajka + 1 żółtko * 1 - 2 pieczarki * kawałek gorgonzoli * łyżka masła * sól, kurkuma, lubczyk Na patelnię wrzuciłam masło i pokrojoną na małe kawałki gorgonzolę.  Mieszałam do rozpuszczenia sera. Jajka, żółtko i pokrojone pieczarki rozkłóciłam w miseczce. Sypnęłam szczyptę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Genialne śniadanie - naleśniki orkiszowe z pastą tahini na słodko! 280

pastę tahini z miodem! Pastę tahini robiłam do hummusu , więc z miodem mogła być tylko lepsza:)   Składniki na 3 naleśniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych jajko 100 ml mleka odrobina oliwy przyprawy: imbir, kurkuma, sól Pasta tahini z miodem: 3 łyżki sezamu najlepiej niełuszczonego 2 łyżki oliwy extra vergine - nie miałam oleju sezamowego łyżka miodu Naleśniki(...)przygotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli do miski kolejno dodawałam i po każdym składniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru (o) 5. szczyptę soli (sn) Masę ubiłam lekko trzepaczką i zostawiłam na boku, a w międzyczasie przygotowałam pastę, czyli uprażyłam sezam na suchej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 234

smakują takie z piekarnika, ale upieczone na patelni są świetne:) Składniki na 4 kotlety/2 porcje: * ok. 150 g suchej ciecierzycy, czyli 2 szklanki ugotowanej * spora cebula * 1 ząbek czosnku * jajko duże * przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk Ciecierzycę moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam majeranek i tymianek (g), wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę(...)kminek (sł) i gotowałam do miękkości. Po odlaniu wody groch zmiksowałam i kolejno dodawałam: jajko i przesmażoną na oliwie cebulę (sł), wyciśnięty czosnek i szczyptę czosnku niedźwiedziego (o), trochę soli morskiej (sn), trochę soku z cytryny (k) i na koniec sporo lubczyku (g). Wymieszałam dokładnie i ulepiłam 4 kotleciki, które następnie obtoczyłam z lekka w mące  i smażyłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste precle co im dziurki zarosły:) 172

drożdży *  2 łyżki miodu *  1 szklanka letniej wody *  2 łyżki oleju *  przyprawy do ciasta: sól, kurkuma, bazylia, czosnek niedźwiedzi, tymianek *  jajko do posmarowania *  przyprawy do posypania: mak, sezam, sól, kminek, cebulka suszona (tej akurat nie polecam, bo się przypala, ale świetna jest do posypania masła) Zrobiłam tak: 1. do sporej miski wlałam wodę(...)wyrośnięcia. Już w trakcie wyrastania okazało się, że żmudnie uformowane precelki zamieniają się w bułeczki, bo dziurki preclowe zarosły wspaniale rosnącym ciastem! Po wyrośnięciu posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i posypałam różnościami i włożyłam do nagrzanego do 220*C piekarnika na ok. 18 min. Po wyjęciu nawet nie próbowałam ich studzić, od razu przystąpiliśmy do testowania. Zjedliśmy z samym masłem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu 299

mąki orkiszowej w sumie 80 g rodzynek i żurawin - wcześniej namoczonych łyżka kakao 100 g fruktozy (już po zrobieniu przypomniałam sobie, że miałam dać ksylitol;) łyżka miodu jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru Zrobiłam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli tak: jabłka (k) obrałam, pokroiłam (tzn. tę czynność akurat wykonała moja córka:) w średniej(...)wielkości kostkę. Umieściłam w sporej misce i dodawałam po kolei mieszając po każdej przemianie: kakao (g), fruktozę, roztrzepane jajko, cynamon, rodzynki, żurawinę i miód (sł), imbir (o), proszek do pieczenia (sn) i na koniec mąkę orkiszową (k). Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Naleśniki z ciecierzycy z musem ananasowym 276

drugiej połowie na coś jeszcze lepszego, ale to za chwilę). Składniki na 4 naleśniki: *  3 kopiate łyżki mąki z ciecierzycy *  1 łyżka mąki ryżowej *  jajko *  łyżeczka oleju *  ok. 150 ml zimnej wody *  kurkuma na końcu łyżeczki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny Mus: *  1/2 ananasa *  1-2 łyżki mąki kokosowej *  żurawina(...)przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko trzepaczką: 1. mąka z ciecierzycy, woda (sn) 2. sok z cytryny (k) 3. kurkuma (g) 4. jajko i olej (sł) 5. mąka ryżowa (o) 6. ew. można dolać jeszcze wody albo mąki z ciecierzycy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 236

woda FARSZ: szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie ) 2-3 ząbki czosnku 250 g sera ricotta sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka octu winnego  ponadto: 1 rozmącone jajko Wykonanie: Na samym początku należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wysypać go na sito i pozostawić do całkowitego rozmrożenia. Przygotować ciasto pierogowe. W misce lub na stolnicy ( ewentualnie w robocie jeśli posiadacie(...)szpinaku dodać ser ricotta, ewentualnie dosmaczyć. Połowę ciasta wałkujemy na prostokątny, cienki placek. Na cieście w równych odstępach, kładziemy porcję farszu. Przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem. Wałkujemy pozostałe ciasto, nakrywamy farsz plackiem. Brzegi oraz przestrzenie pomiędzy farszem mocno dociskamy. Kroimy radełkiem lub nożem. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane oliwą podsmażoną z drobno

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania