jajko - 22300 przepisów (strona:955/1487)

Murzynek 137

Składniki: 1 szklanka mąki, 200 g masła, 4 jajka, 3 czubate łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody, wiórki kokosowe. Przygotowanie:        W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą

Aga w kuchni
Torcik owocowy a'la kopiec kreta 123

SKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis:     Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną

Aga w kuchni
Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 128

Będąc na Podlasiu natrafiłam na piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to co znajdę więc wracając do domu zerwałam nieco czerwonych owoców. Kalina dojrzewa jesienią a zbiera się ją najlepiej po pierwszych mrozach, tak jak jarzębinę. Ja musiałam zebrać wcześniej więc trafiła do zamrażarki.Po przemrożeniu

Smaczna Pyza
Pieczone jabłka nadziane twarogiem 258

przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki cynamonu na sos karmelowy: * 1/2 szklanki cukru ( 110 g ) * 35 ml wody * 25 g masła * 90 ml śmietanki 30 % Wykonanie: Jabłka umyć

kolorowotorcikowo
Domowy makaron. 120

bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie naprawdę lepiej niż kupny. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 zółtko  sól Przygotowanie: Do jaj dodajemy mąkę i sól, zagniatamy przez ok. 5-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do odpoczęcia. Ja ciasto zagniatałem w mikserze

Kuchnia Łukasza
Sernik z ricottą. 214

ziemniaczanej Sos: 300 g wiśni 400 g truskawek 4 łyżeczki cukru Przygotowanie:  W rondelku topimy masło z cukrem.  W misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej misie ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodajemy roztopione masło z cukrem, mleko, mąki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Po tym dodajemy

Kuchnia Łukasza
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 193

lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Przygotowanie:  Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy

Kuchnia Łukasza
Domowe wafle. 4223

prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 szklanki mleka szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie:  Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany

Kuchnia Łukasza
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 412

zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń w zalewie Przygotowanie

Kuchnia Łukasza
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 418

bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebulki 350 ml mleka 50 g solonej słoniny 2 jajka 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:  Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę

Kuchnia Łukasza
Delicja siostry Anastazji 574

kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania

Słodkości i nie tylko
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  6 łyżek wody,  200ml oleju kokosowego

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 279

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych

Kulinarny Pamiętnik
Jabłecznik z kisielem 336

trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak . Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła ok.200 g 5 jajek 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia 1 kg  jabłek, 4 łyżki cukru kryształu, 1/2 łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową  na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru

Gorący kąsek
Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood 215

Majora więc zrobił za mnie wszystko.Metoda tradycyjną to będzie tak. Utrzyj masło z cukrem na pastelową masę, dodaj kawałeczki banana .... ...i kontynuuj ucieranie, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj jajka,po jednym. Po chwili mąkę z proszkiem do pieczenia, owoce tropikalne,  na końcu prażone ziarenka Ziarenkowo  i wymieszaj powoli tak aby wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę

Z Kuchni Do Kuchni