ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem(...)Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół
Wyprawy kulinarneciasto. Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego, cynamonu mielonego, 5 średniej wielkości jabłek, 200 ml śmietany 30%. Najpierw przygotowałem kruche ciasto(...)schłodzonego w lodówce masła, 3 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli. Całość za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta zmiksowałem na masę przypominającą okruchy. Przerwałem miksowanie i dodałem jajko, po czym zmiksowałem całość uzyskując jednolite ciasto, które zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę. Po wyjęciu cista z lodówki rozwałkowałem je na dość cienki placek, starając się
Wyprawy kulinarnehamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu(...)ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Całość dokładnie zmieliłem za pomocą blendera na gładką masę. Mięso pozostawiłem na chwilę, aby smaki się wymieszały i zająłem się przygotowaniem sosu "tysiąca wysp
Wyprawy kulinarneczerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek(...)Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część na tarce o grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem solą i czarnym mielonym pieprzem. Dodałem 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszałem, do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem
Wyprawy kulinarnesera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem 3 ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe(...)dwóch z czterech otrzymanych kawałków wykroiłem środki, pozostawiając obwódkę o szerokości około 1 centymetra. Obwódki tę ułożyłem na całych ćwiartkach płatu ciasta, otrzymując coś przypominającego obrazki z ramką. Jajko roztrzepałem za pomocą widelca i dokładnie posmarowałem nim wierch ciasta wraz z ramką. Na środku (wewnątrz ramki) posmarowałem ciasto warstwą ostrej musztardy. Następnie na tak przygotowane ciasto ułożyłem wcześniej przygotowany farsz
Wyprawy kulinarnegram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 3 torebek (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego, 400 gram malin, 200 ml gęstej śmietany 36%, 4 jajek, 1 limonki, szczypty cynamonu, 100 gram mlecznej czekolady. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem(...)prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej jednolitej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy
Wyprawy kulinarneśrednich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sprawienia królika. Najpierw odkroiłem jego(...)godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem
Wyprawy kulinarnesezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :) Składniki: Ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki cukru - 250 g margaryny - 6 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka - 150 g margaryny - 10 łyżek cukru - 8 łyżek mąki pszennej oraz 1 kg śliwek Przygotowanie: Składniki na kruszonkę łączymy(...)zagniatamy. Odstawiamy do lodówki. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy
Zainspirowana w kuchniustach. Zdecydowanie polecam. Warto zrobić. Smaki czekoladowo-kokosowe wspaniale ze sobą współgrają i powinny posmakować niejednemu. Składniki na 12 sztuk: 175 g masła 150 g cukru szczypta soli 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 125 ml mleka kokosowego 150 g batoników Bounty 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady wiórki(...)kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę
Made By Mom And Sonnietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie(...)minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno . Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę
Czerwona Porzeczkabarmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem(...)gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniepieprz do smaku, - 2 listki laurowe - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku - ½ litra zakwasu - 4 kiełbasy białe surowe (domowej roboty) lub ze sklepu - 1 łyżka kaszki manny - 1 jajko Przygotowanie: Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi(...)kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy żurek majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem, gotujemy ok. 10 minut. Żurek podajemy z klopsikami, boczkiem i natką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmartwcie się też, że się nie dosmaży – będziemy go jeszcze zapiekać, a jeśli go przesmażycie stanie się suchy i niesmaczny. 4. SOS/ZALEWA (5 min): do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy masę do połączenia składników. Dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy(...)kurczaka, równo rozprowadzając go całej powierzchni ciasta, następnie podobnie postępujemy z cebulą (lub na odwrót, jak wolicie), a na samym końcu zalewamy farsz przygotowaną masą ze śmietany, sera i jajek. 9. PIECZENIE (25-30 min): gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów oraz powierzchni sosu na mocno złoty kolor, czyli
Nerds Kitchenjajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniadodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX ) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce(...)dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły, wyłączyłam mikser, do ciasta wyłożyłam odciśnięty szpinak i wmieszałam go łyżką. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem
Blondynka Gotuje