sezamem. Mam nadzieje, że zasmakują wam tak samo jak mnie Składniki na 40 ciasteczek 250 g mąki 150 g masła 60 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 150 g sezamu łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, dodaj roztopione masło, sezam, cukier i sodę oczyszczoną. Na koniec wbij jajka oraz jogurt. Wszystko zagnieć
ciastkarnia na kruchym spodziewszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wniliowy ¼ łyżeczki soli 1 kg śliwek węgierek WYKONANIE: Drożdże(...)rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną. Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia
W kuchennym oknie Ewypieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu. A ja mam już plan na inną wersję smakową, ale o tym, w niedługiej przyszłości ;) Składniki: * 1 chałka ( może być czerstwa ) * 2 jajka * 150 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% * 50 ml mleka * 100 g masła * 3 łyżki cukru brązowego * łyżeczka cynamonu * 1/2 szklanki rodzynek * około 100 ml alkoholu do namoczenia rodzynek(...)grubości około 1 centymetra. Każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem. Formę do pieczenia ( keksówkę ) posmarować masłem. Posmarowane kromki układać ciasno, pomiędzy każdą włożyć trochę namoczonych, lekko odsączonych rodzynek. Jajka, śmietankę, mleko zmiksować, dodając 2 łyżki cukru i cynamon. Masę wylać na ułożone w formie kromki chałki, lekko docisnąć, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch posypać łyżką cukru. Pudding
kolorowotorcikowofrancuskich z jabłkiem do których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne wieczory Ciasto francuski jabłko ( najlepiej twarde) cynamon można dodać także dżem, rodzynki jajko 2-3 łyżki mleka Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem(...)dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C 15-20 minut. rrarossa@gmail.com
RAROSSAinnym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek cukru pudru, (według własnego gustu) cukier(...)łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto: Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto
RAROSSAzmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz(...)według uznania. Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać z dużą ilością cukru pudru
wyzwania kuchenneprosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć(...)paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek. Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty
wyzwania kuchenneErica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku(...)pieczenia. Czekoladę grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego
wyzwania kuchenneSkładniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone 250 g śmietany 30 % 3 łyżki(...)stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Masę nałożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i wstawić formę do nagrzanego piekarnika na około 25 minut lub do "suchego" patyczka
wyzwania kuchenneChrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne... Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 6 łyżek mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki zmielonych orzechów 100 g masła 5 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać
wyzwania kuchennePodłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie(...)mieszać, aż powstanie gęsta masa, która będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć masę z ognia i odstawić, aby trochę przestygła. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek w masie. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
wyzwania kuchennedodatkiem masła. Świetny do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginą" Nigelli Lawson. Składniki na 350 ml kremu: 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek otarta skórka z 1 limonki W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane jajka, cukier, sok z limonek i skórkę. Postawić ponownie
wyzwania kuchennecienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Palcami rozetrzeć masło z mąką(...)dodać jajko i wyrobić szybko jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i przyciąć równo na kształt prostokąta lub kwadratu o boku około 25 cm. Z resztek zrobić wałeczki, które przylepić naokoło ciasta
wyzwania kuchennełyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ponadto: roztrzepane jajko łyżka cukru brązowego Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)blaszkę i posypać łyżką mąki, zostawiając czysty około 4 cm margines. Ułożyć na posypanym cieście odsączony rabarbar. Zawinąć brzegi do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem oraz posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni
wyzwania kuchennepochodzi ze strony myrecipes.com Składniki na 2 szklanki: szklanka jagód szklanka malin szklanka jeżyn 2/3 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 2 łyżki masła Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Odlać szklankę przecedzonego puree owocowego, a resztę odłożyć. W małym(...)rondlu wymieszać trzepaczką jedną szklankę puree z sokiem z cytryny i jajkami. W misce wymieszać cukier, mąkę i szczyptę soli. Dodać je do puree i całość przemieszać. Zagotować na średnim ogniu ciągle mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze minutę. Zdjąć z palnika i dodać masło. Dokładnie wymieszać. Wystudzić i przelać do słoika. Wstawić
wyzwania kuchenne