jajko - 22300 przepisów (strona:945/1487)

Babka dyniowa 159

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200 g margaryny 210 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka zapachu cytrynowego 125 g puree z dyni szczypta soli Margarynę razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka

kulinarnyswiatdomi
Dyniowe bułeczki 131

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 360 g mąki tortowej 7 g drożdży suchych 125 ml mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy

kulinarnyswiatdomi
Krokieciki 218

mleka i w dodatku na mące pełnoziarnistej. Składniki na 8-10 naleśników : 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Przeczytaj cały przepis na blogu

w kuchni i w ogrodzie
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 342

się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz

Niezły Młynek
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 175

kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki: 50 dag brukselki1 cebula1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżegosól, pieprz ziarnisty, cukierCiasto.4 łyżki mąki1 jajko 0,5 szklanki białego wina1 łyżka oleju0,5 łyżeczki cukru, sól.Olej do smażenia. Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Mus czekoladowy z wiśniami. 146

Składniki: 10 dkg czekolada gorzka – 1 tabliczka  3 dkg masło 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml kremówka 1 łyżka cukru 2 jajka Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodawać do rozpuszczonego masła ciągle mieszając. Robię to bezpośrednio w garnuszku, jednak mniej zaawansowanym polecam robić tą czynność w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę, odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Francuska niespodzianka. 155

Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z biedronkami. 186

wydusić. Mięsa zmielić. Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii  ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować

Kulinarny karnet Christophera
Prosty drożdżowy przekładaniec. 156

Drożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek. 139

wiśniowykandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro – 14 lutego. 168

podarować mojej Walentynce.Arabskie przysłowie mówi " Tam gdzie jest miłość, tam nie ma biedy " ( Where there is love, there is no poverty ).Co jadają zakochani? – Don Juan omlet z 10 jajek, Casanova 50 ostryg.  Pomyślałem o zakochanych, którzy ten dzień i wieczór spędzą tylko ze sobą i postanowiłem dla nich ułożyć menu .  W trakcie kolacji polecam dobrą komedię

Kulinarny karnet Christophera
Torcik orzechowo pomarańczowy. 139

Składniki: 3 średnie pomarańcze 6 jajek250g cukru50 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonychPomarańcze z cienką

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 216

Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około

Kulinarny karnet Christophera
Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną. 473

cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80 ml oleju Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao

Kulinarny karnet Christophera
Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa. 104

posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą. Piec w temp.180 stop.przez

Kulinarny karnet Christophera