brak czasu a goście pukają do drzwi... :)Składniki:parówki 8-10sztop.ciasta francuskiegosezam1 żółtkoWykonanie:Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku rozgrzanym do 200st
Walijskie Pichceniepieprz – do smakuWykonanie:Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie
Walijskie PichcenieSkładniki:400g mięsa z indyka1 jajko1 cebula1 kajzerkaświeża bazyliasól, pieprzodrobina słodkiej paprykiolej do smażeniaWykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną
Walijskie Pichceniewcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki
Walijskie PichcenieKluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele
Walijskie Pichceniespecjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki
Walijskie PichcenieNaleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się
Walijskie Pichceniemnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-)Składniki:1,5 szkl. mąkiszczypta soli1 łyżka stołowa cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżka masła (stopinionego i schłodzonego) rodzynki1 jajko (żółtko+ubite białko)0,5 szklanki wody4 jabłkaolej do smażeniakilka kropli aromatu cytrynowegoWykonanie:Mąkę, sól, żółtko, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy
Walijskie Pichceniestopionego masła¼ szklanka oleju1/3 szklanki mlekakilka moreli z puszki1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 sparzonej cytryny (ew. aromat cytrynowy)ok. 100g suszonej żurawinycukier puder do posypaniaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem do białości,następnie dodajemy skórkę otartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy
Walijskie Pichceniejeść do obiadu każdego dnia.Podstawowy przepis jest następujący:Składniki:biała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno
Walijskie Pichcenieszklanki mąki1 szkl. cukru1k.masła (ja dałam Kasię)1 cukier waniliowy3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj7 łyżek kwaśnej śmietanydowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreliWykonanie:Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami
Walijskie PichceniepieczeniaWykonanie:Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną
Walijskie PichcenieProste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki krupczatki 2 jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto: słoik
Walijskie Pichceniesól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie:Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec
Walijskie Pichcenie