kwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości. Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą. Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy
Walijskie Pichceniemięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. SmacznegoSkładniki na 4 porcje:10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki,250 g mięsa wieprzowego od szynki,1 sucha pszenna kajzerka,1 jajko,2 ząbki czosnku,1 papryczka chili,2 garści świeżego szpinaku,1 biała cebula,250 g pieczarek,1 mała cukinia,oliwki czarne,sól do smaku,pieprz czarny świeżo
Moniki Smakołykibałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli
Stare Garynamówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:3 jajka2 łyżki mleka3 plasterki szynki1 pomidorodrobina startego na oczkach seraszczypioreksól, pieprzWykonanie:Jaja wybijamy do miseczki, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy mleko, pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego
Walijskie Pichceniemakaronu · 200 g chudego wędzonego boczku · 80 g szynki surowej np. szwardzwladzkiej (opcjonalnie) · 2 jajka · ½ cebuli czerwonej · 150 ml śmietany 18% · 50 g parmezanu
Mania Gotowanianiespodzianką w środku i chrupiącą migdałową panierką. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 4 plastry szynki o grubości 5 mm • 4 plastry sera żółtego o grubości 5 mm • sól, biały pieprz do smaku Panierka • 1 jajko • 1 łyżka sosu sojowego • 3 łyżki płatków migdałowych • olej do smażenia Wykonanie: • Piersi kurczaka pokroić każdą(...)niego rozbity płat. • Płaty kurczaka posypać solą i pieprzem. • Na środku każdego położyć plaster sera żółtego, a na ser plaster szynki. • Tak przygotowany płat mięsa pozawijać do środka jak krokiety. • Jajko roztrzepać z sosem sojowym i maczać w nim pakiety mięsne. • Od strony gładkiej włożyć pakiet do płatków migdałowych
To co kochamczarny mielony do smaku, ½ łyżeczka soli, 100 ml śmietany 18%, ponadto: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem(...)kroimy na jak najcieńsze plasterki - talarki. Z kiszki ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca. Masa śmietanowo - jajeczna: Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem. Tak przygotowaną
Moniki SmakołykiPiekłam bułeczki..zostało mi trochę roztrzepanego jajka..dodałam jeszcze jedno jajko..i kilka innych składników..i śniadanko mamy gotowe.. 2 jajka 1 łyżka mąki szczypta soli kilka plasterków szynki pomidor szczypiorek sól, pieprz Jaja roztrzepać z mąką.Wymieszać z pokrojoną szynką , pomidorem i szczypiorkiem. Doprawić .Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni ,aż jajo na górze omletu nam się zetnie
Moje domowe kucharzeniekażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybki śniadaniowy omlet z wykorzystaniem ugotowanego spaghetti. Porządne śniadanie jest podstawą całego dnia! 100 g makaronu spaghetti 3 kulki mrożonego szpinaku 3 jajka 2 plastry serka topionego o smaku szynki Sól Pieprz Oliwa z oliwek Szczypiorek Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanego makaronu to gotujemy go do miękkości, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy makaron i kulki mrożonego szpinaku
VioletoweKucharzeniemożna przygotować szybko i smacznie na śniadanie lub kolację. Doskonale się sprawdza na przyjęciach w gronie znajomych lub rodzinnych imprezach. Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką 1 mały słoik papryki konserwowej 7 jajek 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek konserwowy majonez (ewentualnie śmietana 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu
Kuchnia w czekoladzieIdealny sos jako dodatek do pieczonej szynki i mięs. Majonez wymieszać z jogurtem w miseczce. Grzybki odcedzić i posiekać drobno, ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Do majonezu i jogurtu dodać grzybki, ogórki, jajko, chrzan,wymieszać. Na koniec dodać świeżo mielony czarny pieprz. Wstawić do lodówki, żeby składniki ze sobą się połączyły
Kuchnia Pokoleń