Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u Monikioczywiście jest to ulubiona potrawa śniadaniowa moich chłopaków . Co do tego dania są zgodni , a to już niemały sukces Składniki : 4 czerstwe bułki 4 jajka 4 plastry kiełbasy szynkowej lub szynki 4 plastry, żółtego sera ketchup szczypiorek do dekoracji odrobina masła Z bułek ścinamy wierzch i wyjmujemy ręką miąższ , tak żeby utworzyć miseczkę na jajo . Do każdej bułki wstrzykujemy troszkę
Ogrodnik w podróżySzybka sałatka przygotowana na bazie ryżu, który został z obiadu. Składniki ryż ugotowany 1,5 szkl szynka z kurczaka 30 dkg fasola czerwona 1 puszka jajka 4-5 szt cebula 1 szt … Czytaj dalej Sałatka ryżowa z szynką
czarrna od kuchnipyszna i wszystkim smakowała :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 słoik marynowanych pieczarek firmy Orzech 1 puszeczka groszku firmy Bonduelle 4 jajka ugotowane na twardo kawałek pora 300 g polędwicy sopockiej lub jakiejś szynki 1 szklanka sera żółtego startego na tarce sól, pieprz do smaku 1 malutki majonez Wykonanie : Por pokroić w cieniutkie piórka. Polędwicę pokroić w kostkę(...)szynkę paseczki majonezu 7. Na majonez start ser 8. Na ser por, por posolić i popieprzyć 9. Na por resztę szynki 10. Na szynkę znowu wycisnąć paseczki majonezu 11. Na majonez zetrzeć jajka, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na godzinę do przegryzienia smaków. Taką sałatkę możecie również zrobić normalnie, wszystko razem wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta. Kiedy puszczą sok, odsączam je, a następnie(...)czym zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Ciasto dzielę na 12 kwadratów. Na każdym układam plaster szynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem. Każdy kwadracik dokładnie smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 20 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimleka 300 g mąki 2 jajka 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki cebula 150 g szynki 3 łyżki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano sól pieprz Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarobię często na urodzinowe party dzieci. Bułki durum są wtedy idealne. Monte Cristo kanapka Składniki: na 6 kanapek 6 bułek durum, tutaj przepis 6 plastrów gotowanej szynki 6 plastrów żółtego sera 1 jajko 3 łyżki roztopionego masła 100 ml mleka 1 łyżeczka musztary Przekrój bułki na pół. Roztrzep jajko w mleko wraz z masłem i musztardą. Wylej na półmisek. Ułóż
codojedzeniatrzymamy na ogniu do zagotowania. Gdy woda zacznie się już gotować wlewamy do niej jajko zataczając koła i trzymamy na małym ogniu 3minuty.Kromki chleba nasączamy oliwą, posypujemy bazylią i oregano. Obieramy pieczarkę i kroimy w plasterki, następnie układamy na chlebku. Przykrywamy całość plastrami szynki i wsadzamy do piekarnika na 10 minut w 150C. Kanapki możemy polać ulubionymi sosami
Emcia Pichciciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki 30 %1 łyżka startego parmezanu2 plasterki szynki serrano100 g sera feta3 ząbki czosnkuszczypta oreganosólpieprzPrzygotowanie:Dno tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości(...)soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około
Oryginalny smakprosta w wykonaniu :) Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki około 7 czarnych oliwek 1 mala cebulka czerwona 1 papryka konserwowa firmy Orzech 3 jajka ugotowane na dwardo 4 plasterki szynki pokrojone w kostkę lub paseczki 1 ser camembert 1 słoik mieszanki warzywnej firmy Orzech ( marchewka, kukurydza, groszek) do smaku sól morska Cenos pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chilipyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 200g szynki spod Powału Hańderek , 1 mała cebula, 1,5 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pieczarkowy: 300g pieczarek, 1 cebula, 200 ml śmietany 30%, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Placki: Ziemniaki oraz cebulę(...)obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony. 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pomidor plastry szynki wędzonej Zielone szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dodajemy tarty ser. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z arkusza, formujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasem mały szczegół zmienia potrawę w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego mały koncentrat pomidorowy-szklanka wody(...)średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie. Niektórzy
Kuchnia Beatyjajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy
Olikowa kuchnia