Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 280 g mąki 200 ml mleka 80 ml oliwy 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii (suszonej lub świeżej) Dodatki: 70 g szynki 100 g papryki 30 g cebuli 12 szt. czarnych oliwek 70 g szpinaku (mrożonego) 130 g sera feta 1 ząbek(...)oliwki i wymieszać. Farsz z szynki: Pokroić szynkę, paprykę i oliwki na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać 40 g startego sera i wszystko wymieszać. Ciasto: W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. Wlać
KuchniaWeDwoje.plprzekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem. Możecie je podać w formie bukietu, który prezentowałam tu: klik . 1 płat ciasta francuskiego 400g szynki (okrągłej o średniej wielkości) ketchup Dodatkowo: jajko ( + opcjonalnie szczypta soli oraz odrobina curry i papryki w proszku) Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół(...)Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki szynki. Całość delikatnie zrolować i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Kwiatuszki posmarować rozmieszanym jajkiem (opcjonalnie z przyprawami) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (powinny być zarumienione) w 190 stopniach
Di gotujekusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę(...)tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Szparagi ugotować na parze. 3. Na cieście położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut
Pasja Smakutego nieźle smakują. Do moich roladek wykorzystałam podstawowe składniki, ale myślę, że spokojnie można je wzbogacić, dodając na przykład paprykę, kukurydzę czy łososia wędzonego (zamiast szynki). Składniki: * na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru rozmrożony szpinak - brykiet (4 kostki) * na wypełnienie: śmietankowy serek kanapkowy(...)plasterków szynki ogórek kiszony pokrojony w plasterki szczypiorek Przygotowanie: 1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną
Kulinarny Pamiętnikpieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Roladki z Kurczaka z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na cieniutkie kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem(...)soli i pieprzu. Na środek każdego kotleta wykładamy po ok. 1-2 plasterki (w zależności od wielkości) szynki oraz sera . Bo ki zw ijamy do środka i rolujemy ku górz e (jak krokiety). Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Słodka StronaAnanas –1 puszka Kukurydza –1 puszka Szynka – 30 dag Seler – 1 słoiczek Jajka na twardo – 4 szt Ser żółty- 10 dag cebula dymka -1 szt majonez sól pieprz Ananasa i kukurydze odsączyć z zalewy, kukurydze wsypać do miski, ananasa pokroić na kawałki, jajka obrać, pokroić w kostkę, seler odsączyć z zalewy, lekko pokroić i dołożyć do miski. Szynkę
Camilla w kuchniodżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam płatki do panierowanie nadziewanych kotletów. Muszę przyznać, że nadają bardzo ciekawego smaku. Polecam. Składniki: Filety z piersi z kurczaka Szynka szwarcwaldzka Plastry sera typu oscypek Sól pieprz Mąka Jajko Płatki z quinoa Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( pamiętajmy jednak(...)szynka jest słona jak i ser ). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy i lekko ugniatamy. Panierujemy początkowo w mące, jajku i w płatkach quinoa. Smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyciągnącym się serem, co dzieciaki kochają. Nie trzeba do tego żadnych dodatków, wystarczy zwykły ketchup. Składniki:600 g cukinii 300 g szynki wieprzowej 15 dag żółtego sera2 małe jajka 5 łyżek mąki sól,pieprz, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia:Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Odcisnąć nadmiar(...)soku. Szynkę i ser również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z cukinią. Dodać mąkę, jajka, przyprawy. Wszystko dokładnie razem połączyć, posmakować w razie konieczności dosolić. Smażyć na małej ilości oleju. Każdy placuszek robiłam z 2 łyżek masy. Wyszły tak pyszne, że musiałam robić drugą porcję dla starszych dzieci i tym razem dołożyłam jeszcze ząbek czosnku
pieprzny smaczekmałą tartę. Składniki na ciasto: szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki masła żółtko 3 łyżki mleka szczypta soli Składniki na wypełnienie: 200g fasolki szparagowej 50g szynki dobrej jakości mała cebula 2 jajka pół szklanki mleka 100g koziego sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko(...)będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut. Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o tarty. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać na fasolkę szparagową. Na wierzch ułożyć kozi ser. Piec
wysmienitypatelni, ale i na zimno nie tracą swoich walorów smakowych. Polecam :) Składniki: 3/4szkl kaszy jaglanej 2 średnie cebule 1 zielona papryka 15-20 dkg chudej szynki łyżka mąki kukurydzianej 2 całe jajka sól pieprz ziołowy majeranek tymianek koperek lub natka pietruszki olej Wykonanie: Zaczynamy od pozbawienia kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą(...)miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naszej miski z kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem
Walijskie Pichceniepomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone 1 jajko 2 marchewki czosnek sprasowany 3 ząbki papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki Wykonanie: Szynkę umyłam,osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam. Dodałam jajko pomidorki suszone pokrojone drobno, sól i pieprz. Sprasowałam czosnek, dodałam do siema,marchew starłam i też dodałam do mięsa i na koniec ostra papryka.Wyrabiam
Różowa kuchniawłoskich łuskanych, skórka otarta z 1/4 cytryny, sok z cytryny do smaku, 1 -2 ząbki czosnku, 1/3 pepperoni, sól, cukier, 100 ml oliwy, 250 g szynki dojrzewającej, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 6 jajek przepiórczych Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Kilka listków roszponki odłożyć do dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą(...)Podsmażyć na mieszance masła i oliwy. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować
królestwo garówmogłam się powstrzymać, aby natychmiast nie wypróbować tego przepisu. Danie jest niezwykle proste i bardzo kreatywne. Jajka sadzone w obłokach. Składniki: - ilość jajek według potrzeb (załóżmy po 2 na osobę)- po 2 plastry bekonu lub szynki prosciutto na osobę- szczypta soli- zielona cebulka do ozdoby Potrawę szykujemy tuż przed podaniem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Wstawiamy blaszkę z jajkami do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C. Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy, posypane zieloną cebulką.Szczypta osobistej kreatywności i można zamienić zwykłe jajka oraz bekon w danie niezwykłe
mojewypiekiinietylkobardzo pasuje, ale jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję to por przed pokrojeniem można sparzyć, wtedy stanie się delikatniejszy i zmięknie. Składniki: 4 duże jajka ugotowane na twardo 1 średni por 250 g szynki konserwowej w kawałku 1 puszka kukurydzy ok. 3-4 łyżek majonezu przyprawy: świeżo mielony pieprz, czubryca zielona Do sporej miski wrzucić: pokrojone(...)dużą kostkę jajka, białą i jasnozieloną część pora posiekaną na ćwierćplasterki, pokrojoną w średnią kostkę szynkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Na koniec dodać majonez oraz przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aż smaki się "przegryzą
Simply FoodPomysł na szybką kolację lub obiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g żółtego sera - przyprawa do mięsa panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. ciasto - Do mleka dodać jajka zmiksować razem z mąką aż powstanie jednolite ciasto nie za gęste
W królestwie smaków Beaty