czerwona i żółta papryka kilka konserwowych pieczarek 1 ogórek konserwowy lub małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka szczypiorek 2 średnie plasterki ulubionej szynki sól, pieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez
Kuchnia Beatymasła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 600 g świeżego groszku 40 g startego Parmezanu 1 cebula 50 g szynki włoskiej - prosciutto crudo listki świeżej mięty (u mnie około 5-6) 300 g serka ricotta 2 jajka 100 ml śmietanki kremowej sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń(...)folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na oliwie, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż
Kuchnia bezglutenowaPyszna, szybka sałatka w sosie chrzanowym. Składniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (290 gram) 4 jajka 1 pomidor 10 dag żółtego sera 10 dag szynki konserwowej 1 puszka zielonego groszku 10 dag czarnych oliwek sól do smaku pieprz do smaku 1 słoiczek sosu chrzanowego (250 ml) Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę razem z szynką, żółtym serem
Tradycyjna Kuchniamieszamy razem na jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Pyszności
Lawendowe NieboSkładniki: szklanka makaronu w kształcie ryżu, 250g rzodkiewek, 4 jajka, 150g startego sera żółtego, 1 świeży ogórek, 300g szynki gotowanej w plasterkach, puszka kukurydzy, majonez, 1 mały por, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo - gotować w osolonej wodzie, ok. 7-8min. od zagotowania się wody(...)warstwami składniki: Makaron. Dookoła makaronu powkładać kilka plasterków rzodkiewki. Makaron przesmarować majonezem. Posolić i popieprzyć. Pokrojony w kostkę ogórek świeży. Starte na grubych oczkach jajka. Rzodkiewka pokrojona w plastry. Kukurydza - z której należy odlać wodę. Szynka pokrojona w paski. Drobno pokrojony por. Majonez. Posolić i popieprzyć. Starty na grubych oczkach ser żółty. Smacznego
W kuchni u Monikimożna dodać szynkę lub kiełbasę)pieprz, sólolej do smażeniaZaczynamy! Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę. Dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.Dla osób, które wybrały opcję z szynką (kiełbasą), proponuję drobno pokroić. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku! Mieszamy.Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane.Smażymy.Smacznego!Ann.PS
Kuchnia moimi oczamiscrabble?! Polecamy chrupiące śniadanie, pożywne, pobudzające do działania i rozbudzające wyobraźnię. Możecie zastąpić pewne składniki i skomponować własne „arcydzieło”. 30 min składniki: 2 bułki 2 jajka 100 ml mleka majonez plasterek szynki serek topiony Hochland ogórek konserwowy szczypiorek sól, pieprz wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. W bułce drążymy dziurę i maczamy ją z każdej strony w mleku, by lekko(...)nasiąknęła (dzięki temu wolniej się przypiecze) Wkładamy do niej „smakołyki”, a więc trochę szynki, trochę serka, pokrojony w kostkę ogórek, pół łyżeczki majonezu. Na wierzch wbijamy jajko. Pieczemy przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz posypujemy szczypiorkiem. Jajko jest idealne wtedy, kiedy nie zetnie się w pełni. Jeśli wolicie bardziej zwięzłe zostawcie danie
Ania i Marcin gotująSKŁADNIKI : 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i groszek odcedzamy z zalewy, ziemniaki, jajka i marchew obieramy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę a pieczarki i por w talarki. Do dużej miski przekładamy warzywa, dodajemy krojoną szynkę, majonez i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą. Przekładamy sałatkę na półmisek lub miskę, do momentu podania przechowujemy w lodówce. Smacznego. Zamiast pieczarek
Kulinarne Fantazje Marioliłyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli 0,5 mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek(...)silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki cebuli mieszamy jajka, sól, pieprz, zioła, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jogurt, mleko i wylewamy na wierzch tarty pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni upieczoną tartę wyciągamy z formy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść(...)jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy kawałkiem plastra sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około
Kucharzycaopakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy
Ciastkozercykotletów z cukinią będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 12 kotletów 1 cukinia (około 300 g) 100 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 60 g szynki 100 g bułki tartej 1 jajko do smaku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Kotlety z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie przekładam(...)sito lub durszlak, oprószam solą i odstawiam na około 30 minut aby cukinia puściła sok. Szynkę kroję w drobną kostkę. Po 30 minutach: Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety. Smażenie: Kotlety smażę na rozgrzanym oleju na patelni
Uwaga Babcia Gotujemąki 20 gram drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 1 3/4 szkl. ciepłej wody jajko do posmarowania rogalików Farsz: kawałek sera żółtego kawałek szynki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem.Drożdże z cukrem(...)rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze i odstawić na 10 minut do podrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut
Moje domowe kucharzeniezabawy.Spróbujcie bo warto:) Składniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie(...)Jeżeli mamy mięso w całości należy je zmielić. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego
Krakowskie smaki Aniwędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Szklimy ja na rozgrzanej patelni z odrobina oleju(...)miękka. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch
VioletoweKucharzenie