płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 120 g żółtego tartego sera (zetrzeć na grubych oczkach) – 180 g szynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź. Masło roztop i odstaw do przestygnięcia(...)tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek do muffinek
Kocham CzekoladęSzybka i smaczna zupa chlebowa. Składniki: 10 dag chleba, 10 dag szynki, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 ząbki czosnku, 4 jajka, 1 litr wody, sól do smaku, 4 łyżki masła. Wykonanie: Czosnek pokroić i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną szynkę i chleb. Posypać papryką i usmażyć na złoto. Wlać wodę, posolić do smaku i zagotować. Jajka wbić na wrzącą
Tradycyjna Kuchniaczęściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 4 plastry szynki (o średnicy około 10-13 cm) Szpinak poddusić do miękkości i odparować. Jak cała lub prawie cała woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać(...)ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być do siebie równoległe, nacięcie zrobić tylko
moj przepis naoliwa do smażenia • 2 jajka • sól, pieprz • zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: • Tosty posmarować masłem, pomiędy włożyć szynkę, ser i plasterki ogórka. • Dociskając namoczyć w jednym roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. • Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny
To co kochamporem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Będziemy potrzebować: 1 puszka kukurydzy 400 g 1 słoik selera konserwowego (około 400 ml) 150 g szynki 1 jabłko 1 por biała część 4 jajka ugotowane na twardo 250 ml majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypta cukru sól,pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z szynką, selerem i porem https://www.youtube.com(...)zalewy na durszlaku. Ugotowane na twardo jajka kroję w kostkę. Jabłko obieram i usuwam gniazda nasienne. Jabłko kroję w kostkę. Przygotowanie sosu: do majonezu dodaję cukier, musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, polewam sosem i dokładnie mieszam . Sałatką z szynką , porem i selerem jest gotowa można podawać
Uwaga Babcia Gotujegram mąki orkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią(...)godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki
Bajeczna Kuchniacharakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;)Składniki:- 6 ziemniaków- 2 cebule- 6 pieczarek- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej- 2 ząbki czosnku- 100 g startego żółtego sera- 2 kulki mozarelli- 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18%- sól, pieprz, bazylia, oregano- szczypta gałki muszkatołowej- tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy(...)szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak
Kulinarne zapędy KokosaTrochę wiosny tej zimy ;) Babeczki jajeczne, w sam raz na śniadanie, w sam raz na wielkanocny stół 🐥 🐥 🐥 Na 6 babeczek potrzebne będą: 3 jajka 2 łyżki mleka 3 plastry szynki bez skórki grubszy plaster sera (ok. 0,5 cm) 1/4 średniej papryki 1/4 cebuli kopiasta łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jajka solimy, pieprzymy, dolewamy mleko i rozkłócamy
Pelusiowa KuchniaZazwyczaj u mnie w domu na weekend, na śniadanie muszą królować jajka. Dzisiejsza propozycja to omlet na bogato :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól, pieprz masło do smażenia dodatki:szynka, czerwona cebula,papryka, szczypiorek, pieczarka, pomidor A jak to zrobić: Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana.Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Wszystkie
Kuchnia w opałachRoulade of pork loin with ham and cheese. Składniki. 0,5 kg polędwica wieprzowa 5 plasterków szynka parmeńska 10 dag ser gorgonzola 2 jajka 15 dag bułka tarta Przyprawa do potraw Kucharek Pieprz olej do smażenia Wykonanie. Warkocz polędwicy wieprzowej oczyścić z błon. Podzielić na 5 części. Rozklepać przez folię. Każdy plaster posypać przyprawą do potraw kucharek(...)pieprzem, a następnie na każdym położyć plaster szynki parmeńskiej i po 2 dag sera pleśniowego. Plastry ciasno zwinąć w ruloniki i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rozbełtanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Ruloniki obsmażyć z każdej strony na oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika na 6 minut
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 słoiczek selera konserwowego, 100 g szynki konserwowej, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 1 łyżka majonezu Develey, sól, pieprz, Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich szynkę konserwową, pokrojoną także w kostkę. Odcedzony seler konserwowy i groszek. Mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą
Aga w kuchnigotować makaronu dużo wcześniej, ponieważ musi być gorący w momencie połączenia z sosem).Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i szynkę, chwilę razem podsmażyć. W tym czasie dobrze rozmieszać jajka, dodać do nich starty ser (zostawić odrobinę do posypania), doprawić pieprzem. Na patelnie z pomidorami i szynką włożyć ugotowanym makaron, dodać posiekaną natkę i wymieszać
Cook&LoveKolejny przepis na sałatkę mamy, tym razem nawet przez nią robiony. Ja tylko bawiłam się w fotografa :) Składniki: seler w słoiczku 4 jajka kukurydza konserwowa fasola czerwona konserwowa 2, 3 łyżki majonezu 20 dkg szynki 15 dkg sera żółtego szczypta pieprzu Mamie znudziła się kosteczka więc ser w plasterkach też się nadaje ;) Tylko wtedy tniemy go na większe kwadraciki(...)jest wykonanie to nic prostszego jak wrzucić wszystko do jednej miski i zamieszać. Tak więc: odsączamy fasolę i przepłukujemy, kukurydzę też odsączamy, wrzucamy cały seler, jajka kroimy w kosteczkę (na tej siateczce jeśli macie), szynkę i ser też kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, trochę pieprzu i mieszamy
W kuchni bez szafekAsparagus is my love. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem(...)posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem i wstawić do gorącego 190 oC piekarnika na 15 minut
Kulinarny karnet Christopheragrilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól(...)pieprzem, roztrzepujemy widelcem. W rozgrzanym woku( lub na patelni) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por, smażymy mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz. Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu plastikowej lub silikonowej łopatki
Mia Cucina Sofieta