jajka z szynka - 2500 przepisów (strona:77/167)

Krokiety w waflach z mięsem mielonym 312

najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 340

wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki 2 cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie

IMPRESJA SMAKU
ROLADKI Z SEREM I SZYNKĄ 284

Drobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladkiSkładniki:70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)8 plastrów massdamera cienko krojonego8 plastrów szynkisól,pieprzpanierka;bułka tarta 1 jajkowykałaczki do spięcia roladekWykonanie:Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy(...)solą i pieprzem.Na każdy plaster kładziemy plaster wędliny,na to plaster sera.Ciasno zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku a nastepnie w bułce tartej. Smazymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Wyciągamy wykałaczki

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z tortellini, szynką i prawdziwkami! 193

Składniki: - tortellini grzybowe (ugotować) - 5 grubych plastrów szynki (pokroić w kosteczkę) - czarne oliwki - 4 jajka ugotowane (pokroić w kosteczkę) - puszka kukurydzy - słoik marynowanych prawdziwków (pokroić) - sos: 50% majonezu i 50% jogurtu greckiego - sól i pieprz Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na min. 3 godziny do lodówki by smaki się połączyły.  Polecam na rodzinne spotkania i imprezy

SMYKWKUCHNI
Frittata z warzywami 314

podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Możemy jeść na ciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku sól, biały pieprz

Ala piecze i gotuje
Przekąski na imprezę – przepisy 1748

granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnymSałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewkiSałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkamiSałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiemSałatka z rukolą, kurczakiem

Kulinarne Przeboje
SAŁATKA JARZYNOWA MNIEJ TRADYCYJNA 311

aromatyczną sałatkę :) Składniki: 4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku  koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie:Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 202

Hm...Otworzyłam lodówkę. Zamknęłam z hukiem.Przeszukałam szuflady. Niezadowolona wyszłam.Po czym wróciłam, natchniona.I stworzyłam. Na obraz wspomnień.Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej na

W kuchni Karmel-itki
Szparagi z szynką i serem po francusku 132

szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy(...)dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C prze około 14 minut do zarumienienia

Pyry na Gaz
Mielone z groszkiem 187

CZAS: 30-60 min    -PORCJE: 5   Mielone z groszkiem 30 dag mięsa mielonego 20 dag szynki 1 papryka (może być konserwowana) 1 por pęczek szczypiorku 20 dag zielonego groszku 3 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz przyprawa kucharek tłuszcz do smażenia Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę szynkę. Następnie dodać paprykę oraz

Gotuję Testuję
Omlet z warzywami i otrębami 146

obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :)  Składniki: 2 duże jajka  1/3 niewielkiej cukinii  kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz

Ze smakiem i z pasją
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1199

francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła prowansalskie rozkłócone jajko do posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem z drugiej strony wzdłuż dłuższego boku. Zapakować w papier

Pasja Smaku
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 162

tuńczyka. Najbogatsza wersja panzanelli pochodzi zaś z okolic Garfagnany gdzie tzw. ‚Panzanella del Prete’ (czyli ‘sałatka księdza’) zawiera dodatkowo czerwoną cykorię (radicchio), fenkuł, marchewkę, paprykę, szynkę, ser pecorino, tuńczyka oraz filety anchois, kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania:20 min 4 kromki czerstwego chleba, najlepsza

Słodki Kompromis
Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską 141

parmeńską przypomina nam nasz urlop w Toskanii. Połączenie tych składników to bogactwo smaków. Nie jest to ciężkie danie a smak naprawdę wyjątkowy. Składniki:   - 100g szynki parmeńskiej - 1 marchewka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 jajko - 120g zimnego masła - 250g mąki - 1 żółtko - sól, pieprz - 50 ml wody - 150g startej mozzarelli - 150 ml śmietany 30% - suszona bazylia Sposób przygotowania:  Tarta(...)przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. W  miseczce mieszamy śmietanę, jajko, ser i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.  Wylewamy wymieszane składniki na ostudzone ciasto. Bakłażan, cukinię i marchewkę obieramy skrobaczką do warzyw w cienkie paseczki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Pomiędzy warzywa układamy pokrojone paski szynki parmeńskiej. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 663

plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków Piekarnik nagrzać do 220°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody. Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać na pół po przekątnej i dobrze skleić. Każdy rożek nakłuć widelcem w dwóch

Posadzone i zjedzone