jajka z szynka - 2500 przepisów (strona:79/167)

Świąteczny rogal z niespodzianką 201

Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę,  jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć  na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie

zielonacukinka
Omlet biszkoptowy 134

rozmiar "L" szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej dodatki: u mnie cebula i żółty ser, ale można dodać również szynkę, paprykę, pieczarki, suszone pomidory, co tylko przyjdzie do głowy :)   Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka oraz cukier, zmiksować lub dokładnie roztrzepać trzepaczką. Nie przestając mieszać lub miksować na wolnych obrotach

Simply Food
Tarta z cukinią i pomidorkami 140

kolację.  Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml

Di gotuje
Mój sposób na jajecznicę 118

wilk a nie ma nic lepszego i szybszego w przygotowaniu niż jajecznica!;) może nie wygląda jakoś okazale ale była pyszna! ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki serka wiejskiego garść pokrojonego szczypiorku kilka drobiowych serdelków lub plastrów szynki drobiowej mały pomidor sól, pieprz Sposób przygotowania: Serdelki kroimy i podsmażamy na teflonowej patelni dodajemy serek wiejski, jajka i szczypiorek, mieszamy kiedy jajecznica już

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z tortellini. 222

Sałatka gotowa można zaczynać długi weekend. Tortellini złamane smakiem curry. Polecam SKŁADNIKI 1 opakowanie tortellini (serowe) 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3-4 łyżki majonezu 15 dag szynki konserwowej 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego sól, pieprz, curry,  WYKONANIE Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Wędlinę, jajka i ananasa pokroić w drobną kostkę

W kuchennym oknie Ewy
Bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora z warzywami, mozzarellą i dojrzewającą szynką / KONKURS!!!! 151

średnicy ok. 30 cm) 760 g startego kalafiora (1 duży kalafior), 125 g mielonych migdałów, 50 g parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cukinia, sos pomidorowy/passata/ ketchup Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych

Plate of Joy
Roladki z szynki 203

oleju. Doprawiamy do smaku.  Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę

prawdziwe jedzenie
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU 155

Jajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach. Idealne na śniadanie. Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami: chrupiącym boczkiem,szynką parmeńską,majonezem,rzeżuchą czy kiełkami... Wspaniale jest je ułożyć na ciepłych i chrupiących grzankach. Pysznie smakują z sosami np.holenderskim. Do tego szklanka soku z pomarańczy i można zacząć miło dzień. Rozbiłam jajko

potrawyregionalne
,,Krokiety z chleba tostowego’’ 6878

słodka ( kupiona tutaj ) Przygotowanie: Każdą kromkę cienko rozwałkowujemy wałkiem dla lepszego zwijania. Odcinamy z każdej kromki skórki. Na każdą kromeczkę kładziemy żółty ser, plasterek szynki oraz połowę parówki i zawijamy. Krokiety zamaczamy w roztrzepanym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia na złoto. Smacznego

Podróż w kulinaria
Tarta z bobem i fetą 214

soli Składniki na nadzienie: 5 jajek 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 140 g sera feta, pokruszonego 400 g ugotowanego i obranego bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA(...)poniżej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy włączony). 3. W dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną i mąką. Dodajemy pokruszoną fetę, bób, dymkę, miętę i cztery z pięciu łyżek parmezanu; doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu

My Culinary Art
kotlety mielone z cząbrem... 188

bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z mleka i dać do mielonego mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką

W Mojej Kuchni Lubię
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 135

cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek(...)można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

R'n'G Kitchen
Pierogi z szynką , serem i boczkiem - ravioli con la ricotta, prosciutto cotto e pancetta 174

SKŁADNIKI Na ciasto 600 g mąki 1 jajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka  oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera 1 łyżka śmietany   pół cebuli 200 g szynki 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatałowa sól  Na okrasę  100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju(...)upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę  oliwy z oliwek , płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto.  Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem z twarogiem i szynką. Dodać sól do smaku, szczyptę gałki muszkatałowej, łyżkę śmietany starty

zielonacukinka
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 311

środka włożyć swój ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.   275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie(...)margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki

Smakołyki Asi
Zapiekanka tostowa 2938

widać na zdjęciu sześć dużych, porcji. Składniki 1 chleb tostowy 1 mała kapusta pekińska 200 g szynki w plasterkach 200 g sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć(...)ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej. Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie

O kuchni z uczuciem