kotlety mielone! Masa mięsna poprzez dodanie aż dwóch jajek i nieodciśniętej z mleka kajzerki jest dość rzadka, lecz w tym tkwi tajemnica tych kotletów mielonych, które moja rodzina uwielbia! Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :) Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików . Dodaję(...)trochę ogrzała i smażę kotlety tak samo jak wczoraj :) Kotlety mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka, które trzymają kształt - Rubin, Gala
Posadzone i zjedzonekońca ścięło i pysznie wypływało ze środka przy każdym kęsie:) mniam:) Na dwie sztuki: 2 podłużne bułki lub krótkie bagietki 2 duże lub 4 małe jajka (zależy też od wielkości bułek) ok 10 dkg szynki lub innej wędliny lub kiełbasy 1,2 cebuli kilka plasterków sera żółtego (lub starty) 2 łyżki masła ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik(...)cebulę pokroić. Cebulę zeszklić na reszcie masła. Dodać wędlinę i chwilę podsmażyć. Można lekko doprawić. Nałożyć po równo do bułek lekko dociskając, żeby zostało wystarczająco miejsca na jajka. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbijać po jednym lub dwa do bułek. posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać ok. 15 min. Mniej więcej po 10 minutach, gdy białko będzie do połowy
Maślane ciasteczkowypróbować. Jest to danie bardzo syte, ciężkie, ale smak jest wyborny. Składniki na 2 porcje: 15 dag spaetzle ( użyłem gotowych ) 10 dag szynka konserwowa 2 cebule 10 dag ser roquefort 10 dag ser ementaler 2 jajka 2 łyżki masło 1 łyżka oliwy pieprz świeżo mielony "Madame" - spatzle wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem niemieckie eierspatzle(...)kostkę i przesmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Szynkę i ser roquefort pokroić w kostkę. Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć. Wszystkie składniki wymieszać ze" szpeclami" i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym ementalerem. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Na każdym położyć jajko sadzone
Kulinarny karnet Christopherawyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka(...)pieczenia ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)... ... układamy na serze... ... i posypujemy drugą połową sera Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła prowansalskie 100g sera żółtego Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki(...)cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy
Czerwona Porzeczkaprostu Goudą. Racuszki bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i z mięciutkim środkiem... Składniki: 500 g ziemniaków 120 g szynki drobno pokrojonej 100 g bułki tartej 130 ml gęstej śmietany (18%) 1 jajko gałązki natki pietruszki 2 łyżki startego na tarce sera żółtego odrobina startej gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrałam i ugotowałam(...)praskę. Do miski wsypałam ok. 70 g bułki tartej (resztę zostawiłam), wbiłam jajko i wlałam śmietanę. Dodałam ser, oprószyłam świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na wierzch wsypałam posiekaną natkę pietruszki Wymieszałam, dodałam szynkę i ziemniaki. Doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam. Uformowałam dłońmi okrągłe racuszki
Kuchnia u Krysiinaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać masą jajeczną, nałożyć szynkę. Czynność powtarzamy do "wyczerpania się zapasów" :)Na samą górę położyć pokrojoną w piórka cebulę
Kitchens Alphabetchwil, odliczając czas spędzony w piekarniku. Z 1 arkusza ciasta francuskiego wychodzi 7-8 sztuk. 1 arkusz ciasta francuskiego 100g wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi(...)tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę. 3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około
Szefowa kuchniosób) 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce(...)połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości. Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia). Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni na dość silnym
Kulinarna Pokusaktóry można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek
Swojskie jedzonkokuchni. Te nieco starsze mogą same pokroić warzywa, młodsze chętnie ułożą ulubione składniki na kanapkach. Samochód z plasterka sera i ogórkowymi kołami, radosna buźka z szynki z oliwkowymi oczami i ketchupowym uśmiechem, kwiatek z jajka i rzodkiewki... Niejeden dorosły będzie zaskoczony pomysłami swoich pociech;) Z jajka można też zrobić uroczą myszkę Franciszkę. Potrzebne będzie ugotowane na twardo jajko, rzodkiewka
Obiad gotowysałatce. Polecam do śniadania wielkanocnego. Potrzebujemy: 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek producenta 3 plastry szynki wędzonej, u mnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 3 ugotowane jajka 1 mała cebula 4 łyżki majonezu, ja użyłam(...)domowego, przepis TUTAJ sól, pieprz szczypiorek do ozdoby Ugotowany makaron przelewamy wodą 3 krotnie, aby się nie sklejał. Cebulę, ugotowane jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobniutką kostkę. Paprykę kroimy w nieco większą kosteczkę, a szynkę w jeszcze odrobinę większą. Całość mieszamy ze sobą dodając majonez i przyprawy. Ozdabiamy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaPost Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeoraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak
Bon Appetit Małgorzaty