jajka z szynka - 2500 przepisów (strona:89/167)

Kotlety mielone z selerem i marchewką 126

Prosto i smacznie Składniki 250 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) 3 ząbki czosnku por (biała część) marchew mały seler jajko 2 łyżki mleka sól ,pieprz łyżeczka sosu sojowego bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym ,mlekiem ,startymi na dużych oczkach selerem i marchewką ,masę zagęszczamy bułką tartą

R'n'G Kitchen
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem 439

kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 181

bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4  porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2  jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz

Stare Gary
Pieczeń rzymska z soczewicą 157

jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.   Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano łyżka oliwy bułka tarta

Pyry na Gaz
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I ..... 111

SKŁADNIKI: 500 g płatków lazanii Farsz I opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli

Kuchnia w opałach
Kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami. 150

obiad, a może na przekąskę  jak kto woli. Małe kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami- pieczone. Polecam SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej ( może być inne mięso) 30 dag pieczarek 2 jajka  jedna cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej suchej bułki 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Cebulkę kroimy w kostkę obsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 151

pleśniowyparę plasterków suszonych pomidorówciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem. paszteciki z ciasta francuskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Rurki z mięsem 133

tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.   Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół.   Gdy jest

Maminek kulinarny
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 164

Meatballs baked with dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko1 łyżka  kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku(...)namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 169

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę

Kulinarny karnet Christophera
Omlet 155

Podstawowy przepis na omlet, który można uzupełnić w różne dodatki np. szczypiorek, cebulka, świeże lub suszone zioła, kawałki szynki czy pieczarek. Składniki : 5 jaj łyżeczka oleju sól, pieprz Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy. Smaruję patelnię olejem i podgrzewam. Na rozgrzaną patelnię wlewam jajka, ustawiam średni płomień i czekam aż spód się zetnie. Delikatnie przewracam omlet na drugą stronę. Musi

prawdziwe jedzenie
Parówki w cieście francuskim 121

Przepis na szybką przekąskę bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym.   Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka  * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło

Magiczne Życie Marty
Smażone zielone pomidory z ziarnami. 152

Fried green tomatoes . Składniki. 2 zielone pomidory 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżka tymianku suszonego 1 łyżka mieszanki pieprzu 1 łyżeczka soli plastry szynki wędzonej Wykonanie. Płatki owsiane wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem. Pomidory jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry. Posypać solą(...)pieprzu kolorowego  i tymiankiem. Pozostawić na 5 minut. Panierować ,najpierw lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i otoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Podać z plastrami wiejskiej szynki wędzonej. Ja potraktowałem pomidorki jako przystawkę, ale bardzo dobrze komponują się jako dodatek obiadowy do mięsa czy ryżu

Kulinarny karnet Christophera
Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i gorgonzolą 134

łyżki oliwy, 2 dag drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, Składniki na sos pomidorowy: 1/2 puszki pomidorów, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 mały ząbek czosnku, sól, suszone oregano i bazylia, Pomidory miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. ...a na wierzch: 100 g szynki parmeńskiej, 100 g sera gorgonzola, 2 op. mozzarelli (2 duże kulki(...)czasie łączymy drożdże z mąką, solą, jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki: szynkę parmeńską, ser gorgonzola, mozzarellę, oliwki i zapiekamy w temp

Delicious Titbits
Zraz zawijany z mielonego. 188

Rolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać(...)mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz

Kulinarny karnet Christophera