Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano zielone części dymki 2 łyżki śmietany kremowej np.18% sól świeżo zmielony pieprz masło do wysmarowania naczynia parę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej Przygotowałam zioła. Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce. Następnie je zblanszowałam. Opłukałam(...)ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. W miseczce roztrzepałam jajka. Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę. Starłam na tarce cheddar i wsypałam go do jajek. Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Masą jajeczno-ziołową zalałam szparagi. Można już wstawić omlet do piekarnika. Ja jednak postanowiłam dodać do niego trochę wędzonego,chudego boczku. Pokroiłam
potrawyregionalneSKŁADNIKI : 1 średni kalafior 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku(...)DODATKI : 1 papryka 100 g chudej szynki 100 g mozzarelli light listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy na parze na miękko. Studzimy, przekładamy
Kulinarne Fantazje Mariolidaniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2 kulki ziela angielskiego3 łyżki papryki słodkiej suszonej1/2 łyżeczki chilli2 łyżki mąkiokoło 1 litr bulionuodrobinę masła2 łyżki olejusól, pieprzPrzygotowanie:Gulasz(...)jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć dosyć grubo masy ziemniaczanej i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażony placek przekładamy na talerz
Oryginalny smakzielony cudowny szpinak w towarzystwie pieczarki no i to coś lejące się jajko ...... czy trzeba nam coś więcej.SKŁADNIKI : 2 PORCJE- jajko 2szt- szpinak 3 garście- pieczarka św. 2 szt- mozzarella pół kuli- boczek w plastrach (lub szynka parmeńska) 6 plastrów- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku- gałka muszkatołowa 2 szczypty - 1 ząbek czosnku- masło 2 łyżki i odrobina(...)gałką muszkatołową dusimy kolejną minutę - smarujemy kamionkę masłem i układamy w niej boczek (robimy taki koszyczek z boczku)- nakładamy szpinak z pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka)- ja podaję to z ciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać
Basia w kuchniłyżki koncentratu koperku Dodatkowo: 150g pieczarek + 1 łyżka masła do smażenia + sól 80g żółtego sera 50g dowolnej wędliny (u mnie szynka i boczek parzony) Wierzch: 50g żółtego sera szczypiorek do posypania Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być
Di gotujekażdym kulinarnym towarzystwem dobrze. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta do panierki około 0,5 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego olej
Zasmakuj KuchniMakaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia.Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie
Pasje Jolkipłatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane(...)postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa
Codzienne Gotowanieszklanki, ser żółty 15 dag, kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu makaron duże muszle ugotować w niesolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito, opłukać zimną wodą cebulę, szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć
W Mojej Kuchni Lubięczosnkiem. Biała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna i czosnkowa. Inne wielkanocne dania też się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci Jadzi”. Najlepsza. Ser żółty, groszek, majonez, grzybki marynowane, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Świąteczna szynka Świąteczna szynka korzenna. Z pomarańczą, miodem pitnym, goździkami i wieloma innymi dodatkami
OstryKęshansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z polenty z brokułami, szynką i pesto z suszonych pomidorów Składniki – spód: Polenta (kaszka kukurydziana) – 100g Woda – 1 szklanka Oliwa – 1 łyżka Jajko – 1 łyżka Mąka kukurydziana lub z ciecierzycy – 3 łyżki Sól, pieprz, oregano suszone Składniki – pesto: Suszone pomidory – 1 słoiczek Czosnek
Kuchnia Bon Appetitobrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona)- salami - cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie
Gotuj Z Muzykąnajzwyczajniej na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo w lodówce Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy
Walijskie Pichceniesobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO: 525 g przesianej, pszennej mąki 1 op drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko 115 g roztopionego masła Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko(...)dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym wymieszaniu zabieramy się za wyrabianie (ręcznie lub mikserem), po około 7 minutach wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 1 duża cebula 200 g szynki (lub innej wędliny) 1 białko ewentualnie 100 g startego
Rozpustne gotowanieJeszcze jakiś czas temu zawsze jadłam omleta na słodko. Wydawało mi się, że omlet na słono będzie niedobry i nawet nie chciałam
KuchniaWeDwoje.pl