nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą i odstawiamy na bok na ok. 10 minut Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy(...)zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnarodził się w mojej głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw. I to był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować(...)tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość. Składniki: na jedną małą pizzę ryżowy spód 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 jajko sól Ryż ugotować na sypko
Kuchnia Ellietłuszczu dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora i smażyć aż zmięknie. (Jeżeli używacie chudego mięsa lub szynki można dodać nieco masła, aby por się nie przypalił). Przestudzić. W jednaj misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzone pory z boczkiem oraz słodką i ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać
Codzienne Gotowaniedziesięć jajek. Został wykonany z bezbarwnego szkła z delikatnymi tłoczeniami. Ma klasyczny i ponadczasowy kształt. Miłośnicy jajek mogą go używać cały rok. Cena: 12,90 Gdzie kupić: sklep.dajar.pl Szynkowar z termometrem Tescoma To lekkie i solidnie wykonane urządzenie do przygotowywania domowych wędlin, szynek, terrin oraz pasztetów – idealne do świątecznych przysmaków. Do szynkowaru dołączony jest termometr, który dokładnie kontroluje temperaturę
My Chcemy JeśćSezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu. Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione(...)ewentualnie podsmażonym boczkiem. Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego
Jemy Pijemyopakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej 36%) sól, pieprz rozmaryn (najlepiej świeży) Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić(...)dość cienkie plastry i zalać alkoholem, odstawić na godzinę. Śmietanę, jajko i ser pleśniowy dobrze zmiksować na jednolitą masę (można delikatnie podgrzać – ser się rozpuści i będzie łatwiej wymieszać składniki). Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (pamiętajcie, żeby brzegi ciasta wystawały za formę – ciasto w trakcie pieczenia się
Pociąg Do Kuchnidrożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz: I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych; Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy(...)dwie części i rozwałkowujemy. Okręgi ciasta dzielimy na trójkąty. Posypujemy ciasto przygotowanym farszem i rolujemy od podstawy do czubka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. i posypujemy ziołami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 min. Studzimy na kratce. Smacznego
MiksturownikChrupiąca skórka i miękki farsz w środku:-) Pewnie nie jednemu zasmakuje. Z pewnością nie jest to dietetyczne danie... i tu nie ma co się oszukiwać, że
IMPRESJA SMAKUosobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna. Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Sos pomidorowy: 1 kostka
Kuchnia w czekoladziekapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku
Takie tam pichceniespodu: 1 słoiczek marynowanego krojonego selera (dobrze odcisnąć); posmarować majonezem; 2 małe cebule pokrojone w kostkę; posmarować majonezem; 4-5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w plastry (ułożyć plastry jaja jeden obok drugiego); posmarować majonezem; 20 dkg szynki gotowanej pokrojonej w kostkę; 7-8 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę; posmarować majonezem; 1 puszka kukurydzy (dobrze odcisnąć
In my kitchenhomogenizowanym, który doskonale zastępuje jego smak. Przepis znam od kilku lat i systematycznie go powtarzam. Można dodać do niej pokrojoną szynkę lub kurczaka. 1 szklanka kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 4 jajka 300-400g naturalnego serka homogenizowanego (w zależności od gęstości) sól, pieprz 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm ponad poziom
Szefowa kuchnimożemy dodać to co lubimy lub to co mamy lodówce.. 1 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka, ser żółty Szynkę , ogórek , pomidor, ser pokroić w kostkę.Mąkę wymieszać z mlekiem i resztą składników, dodać pokrojone dodatki
Moje domowe kucharzeniekanapek - jako alternatywa dla "sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę
Miksturownik