smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku 3-4 pieczarki mała cebula 1 jajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty(...)minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Jako dodatek
vegetaniedodaje ostra papryka oraz przyprawa maggi. Przepis dostałam daaaawno dawno temu od mojej kuzynki. Monia dzięki, to nasze ulubione kotleciki!! Składniki:1/2 kg filetu z kurczaka, 200g pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 4 łyżki maggi w płynie, 4 łyżki oleju,4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, szczypta pieprzu.Przygotowanie Pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę
Z miłości do słodkościodparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy.Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki.Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich
Smaki Edytypieczarek 1 cebula 1/3 puszki kukurydzy 2-3 łyżki startego żółtego sera kawałek sera brie lub innego pleśniowego sól, pieprz, słodka papryka 2 jajka (opcjonalnie) chleb tostowy Ugotować torebkę ryżu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić około(...)odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami
My simple kitchenDzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem.Przepis na faszerowane pieczarki: SKŁADNIKI - kilka dużych pieczarek- ser żółty- boczek wędzony- szczypiorek- sól, pieprz, papryka- białko jajka- bulion z kostkiPRZYGOTOWANIEPieczarki obieramy, odrywamy nóżki.Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz.Nóżki pieczarek ucieramy na tarce
Moje Kuchenne RewelacjeCiasto: 300 g mąki pszennej 60 g oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 60 ml wody żółtko jajka Farsz: 250 g ulubionej kiełbasy 250 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego Dodatkowo: białko jajka sezam Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą(...)Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce. Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła
e-PrzepisyKulinarneNowe trendy w kuchni polskiej. Składniki na 2 porcje • comber z sarny ok. 150 g • 1/2 cebuli białej • 3 ogórki konserwowe • 8 sztuk pieczarek konserwowych • 1 ogórek zielony długi • 2 jajka przepiórki Marynata • sól, pieprz do smaku • 1 ziarno ziela jałowca • 1 łyżka oleju oraz • 6 kromek pieczywa tostowego bardzo cienko pokrojonych • sos balsamiczny Wykonanie: • Mięso(...)Każdą warstwę mocno docisnąć. Drugi zrobić tak samo. • Wyjąć obręcz, po przeciwnych bokach przykleić skrzydełka z trójkątów chleba tostowego, na wierzch położyć jajko sadzone. • Boki talerza udekorować paskami ogórka konserwowego, pieczarek i cebuli za pomocą dwóch noży. • Na ostatnim boku krople sosu balsamicznego
To co kochamPORCJE: 12 Koszyczki tostowe z Bieluchem 12 kromek chleba tostowego 1 opakowanie serka Bielucha 1/3 słoiczka papryki czerwonej marynowanej 1/3 słoiczka papryki żółtej marynowanej 10 dag pieczarek pieprz, sól 7 jajek Kromki chleba tostowego wyjąć z opakowania i rozwałkować wałkiem. Każdą kromkę włożyć do foremki na muffinki, wcześniej wysmarowaną margaryną. Do miski włożyć serek Bieluch, dodać pokrojoną marynowaną paprykę(...)czerwoną i żółtą. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Następnie pieczarki poszatkować i podsmażyć na patelni. Letnie dodać do miski. Wszystko razem wymieszać, można dodać pieprz lub sól. Powstałą masę wkładać po trochu do chlebka tostowego. Jajka wbić do osobnej miseczki, roztrzepać widelcem i wlewać po trochu do chlebka tostowego. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie
Gotuję Testujęskładników zawsze w domu mamy, a w zapas kolorowego tortellini (a nawet zwykłego) zaopatrzcie się już dziś ;) Składniki: 1 ogórek świeży 2 pomidory 5 jajek 1 opakowanie kolorowego tortellini 1 średni słoik pieczarek marynowanych 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny gęsty (ok 180g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie(...)miękkości, ostudzić. Ogórka obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Z pomidorów usunąć twarde, środkowe części i pokroić w kostkę, podobnie też pokroić pieczarki i ugotowane na twardo jajka. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszać sos z sałatką, doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladzieudanego dnia, a muffinki croque madamme, to właśnie takie porządne weekendowe śniadanie dla całej rodzinki. Składniki : 4 jajka 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior(...)polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru następnie do każdej z foremek wykładamy przygotowany wcześniej ciepły farsz z pieczarkami, cebulą i papryką wbijamy jajko zachowując żółtko w całości po wierzchu możemy posypać kawałkami papryki i pieczarek, ale należy je skropić oliwą z oliwek by się nie przypaliły całość posypujemy gruboziarnistą solą
zobacz ich smakdodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w 190 - 200 stopniach C. przez około
Bon Appetit Małgorzatywspółpracy w zawodzie (nawet jeśli będę się musiała nauczyć organizacji czasu na bardzo wysokim poziomie trudności). Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje): 3 kawałki schabu 2 jajka sól bułka tarta pieczarki 200 - 250 g ząbek czosnku 3 garście posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki orzechów włoskich masło ser żółty 3 - 4 plasterki Kotlety rozbić, posolić i zamoczyć na około(...)minut w rozbełtanym jajku. Po tym czasie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki i uprażyć, ściągnąć z patelni. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle na patelni razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć tak, aby pietruszka zachowała swój kolor po czym dorzucić orzechy i dokładnie wymieszać
Karola gotujeRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto
IMPRESJA SMAKUCo ciekawego można zrobić z pieczarek i cebuli, kiedy wraca się późno z pracy i pada na przysłowiowy pysk...ekhm, to znaczy twarz ;)? Szybka tarta z
Obiad za dychę