Zwariowaliśmy na punkcie omletów :) To jedno z naszych sztandarowych śniadań, codziennie z innymi składnikami. Składniki: - 4 jajka rozmiar M - pół cukinii - pół pojedynczej piersi z kurczaka - 2 spore pieczarki - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki mleka - łyżeczka mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, zeszklić. Dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić aż pieczarki puszczą(...)Zdjąć pokrywkę, dołożyć pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka, smażyć aż mięso z wierzchu przestanie być surowe, a woda z pieczarek odparuje, dołożyć pokrojoną w cienkie plasterki cukinie i smażyć aż zmięknie, ale nie będzie papkowata. Jajka dokładnie wymieszać rózgą z mąką i mlekiem, dokładnie napowietrzając. Zalać zawartość patelni masą jajeczną, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i czekać
Cook&Loveidealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą
Parowar Facetajako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie - Jajka ugotować na twardo ,obrać - Kotlery(...)rozbić ,doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Po jednej rozsmarować musztardę położyć jajko . Zwinąć w rulon zabezpieczyć wykałaczką. - Obsmażyć z każdej strony - Do podsmażonych schabowych dodać pokrojone pieczarki ,cebule ,seler - Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut. - Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania . Podawać z makaronem ,ryżem
Eli Gotowaniezimno do kanapek albo na ciepło z ziemniakami i surówką. Danie ma 280 kcal. 50 dag.mielonego mięsa mieszanego lub drobiowego 20 dag.niedużych pieczarek 1-2 cebule 2 Ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano olej tarta bułka ********************************************** Pieczarki myjemy,osączamy,drobno siekamy.Obieramy cebulę ,drobno ją siekamy w kosteczkę.Na patelnię wrzucamy pieczarki ,podsmażmy aż puszczą sok,odparować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipołowę kotletów nafaszerowałam podsmażonym pieczarkami i żółtym serem, a drugą połowę suszonymi pomidorami. Jedne i drugie wyszły pyszne. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula garść posiekanego szczypiorku 5 pieczarek kilka kostek (2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów(...)mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na półplasterki (jeśli są duże to drobniej) i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory odsączamy z oleju. Z mięsa formujemy na dłoni placuszki
kuchnia doskiżółtego serakilka łyżek oleju Kucharek, pieprzjajko i bułka tarta do panierowania. Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć ok. 10 minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać do warzyw, całość przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, następnie smażyć
Praktyczna plbrązowo - złociste... Małe cudeńka... Sajgonki z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka (może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy(...)smaków i sosem sojowym (sosu nie żałujemy). Makaron kruszymy drobno (ok 2 cm kawałeczki) zalewamy wrzątkiem. Gdy zmięknie odcedzamy i dodajemy do reszty farszu. Do farszu dodajemy także jajko - mieszamy dokładnie. Do płytkiego ale szerokiego naczynia wlewamy gorącą wodę (ja użyłam patelni) i zabieramy się za zwijanie. Płatek ciasta ryżowego moczymy przez 2-3 sekundy w wodzie, układamy na desce
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 5 jaj 100 g pieczarek garść szczypiorku Sól,pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na pół-wydrążyć żółtka.Następnie przygotować farsz.Pokrojone pieczarki zmiksować wraz z żółtkami i doprawić do smaku.Napełnić jajka i udekorować posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmnie na świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone(...)majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczypta soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie). Z podanej porcji wyszło mi 7-8 dużych krokietów. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku
VioletoweKucharzeniekompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula - 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Wodę i masło zagotowujemy. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która będzie odchodzić(...)Masę studzimy. Przekładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli po jednym jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem Ptysie przecinamy na pół
Pan i Pani Smith w kuchnipostny obiad Składniki 40 dkg makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 70 dkg pieczarek 2 cebule 4 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 serek wiejski sól, pieprz słodka i ostra … Czytaj dalej Zapiekanka z pieczarkami i fasolą
czarrna od kuchnidrobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej - smażymy do zarumienienia. Kurczaka oraz ser również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek z cebulą. Doprawiamy i trzymamy na patelni ok. 5 minut ciągle mieszając. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i po chwili dodajemy je na patelnię. Wszystko mieszamy i na wierzch układamy plastry pomidora. Patelnie przykrywamy pokrywką i trzymamy na niewielkim
Emcia Pichcidziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego". Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami.Teeeeż... wyszły fajne(...)obrane i pokrojone w kawałki pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić.Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania
Walijskie Pichceniesprawiła ze kotleciki po ugrillowaniu na zewnątrz były lekko chrupiące. składniki: kotleciki 500 g mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki soczewicy, u mnie z puszki 1 jajko sól,pieprz dodatki kasza jęczmienna z pieczarkami ogórki konserwowe Do mięsa mielonego dodać jajko, osączoną soczewicę z puszki, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsnej masy uformować płaskie kotleciki, mi wyszło
Monia miesza i gotujeodpowiednich rozmiarów cała jedna ;) szparaga i powędrowała do jajecznicy. Składniki (na 1 porcję): 4 małe pieczarki szparaga zielona (oczywiście można więcej) ćwiartka cebuli 2 jajka sól łyżka oleju łyżka masła Pieczarki rozdrobnić według uznania i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać masło i gdy się roztopi, wrzucić pokrojoną szparagę. Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać na patelnię i zeszklić ( nie przysmażać
Weekendy w domu i ogrodzie