jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:42/200)

Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 159

będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.Ugniatamy(...)ciasto.   Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut.   Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.   Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem

Maminek kulinarny
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 119

łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Pozostałe: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1,5 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy(...)łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych oczkach pieczarkami, mlekiem, śmietaną, mąką, jajkiem, serem  i przyprawami. Dodajemy też kukurydzę z puszki. Masę jęczmienną wykładamy na grubość około 1cm do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie układamy pulpeciki-po dwa w rzędzie

Kolorowy Przepisownik
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 277

Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka Pieczarki ścieramy(...)tarce z drobnymi oczkami, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały. Ser kroimy na osiem równych kawałków, po dwa kawałki wsadzamy do woreczka

Gotowanie i blogowanie
Placek do barszczu 185

mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach(...)pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy.  Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią

Kulinarne życie
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 214

Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. W tym samym czasie obieramy cebule(...)drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy

Kolizje Smaków
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 174

zgadzają z wykonaniem) więc zrobiłam go troszkę po swojemu :) Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek kotleciki: 400 g ugotowanej białej fasoli 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych opcjonalnie 2 łyżki mąki pszennej jeśli masa będzie bardzo rzadka 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki cynamonu sos: 400 g krojonych pomidorów z puszki(...)Fasole mielimy lub blendujemy tak by pozostały w niej malutkie kawałki. Pieczarki smażymy z cebulka na łyżce oliwy by ładnie się zrumieniły. Fasolę i pieczarki łączymy i lekko blendujemy, dodajemy cynamon, musztardę, płatki i jajko. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny. Jeśli po tym czasie masa nadal jest super rzadka dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, z masy formujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Faszerowany kalafior 206

Faszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować

Kuchnia Danusi
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 310

Savarinki" chicken with tamarind sauce Składniki na "savarinki" 40 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu(...)maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony por i smażyć jeszcze około 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 271

pycha ;) Dowód: parę dni później to ja zajadałam się jej wypiekiem :D   Składniki: 2/3 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania(...)klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo smażymy na jednej patelni aż będą pyszne i chrupiące – wytopiony tłuszcz odlewamy, nie będzie nam potrzebny ;) Wszystko łączymy na koniec w jednej patelni i jeszcze chwilę przesmażamy. Całość zalewamy szklanką mleka kokosowego wymieszanego z 2 jajkami i przyprawami – tymiankiem

Jak gotować i nie zwariować
Roladki serowe z pieczarkami (i szynką) 125

szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :)  Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek 20g margaryny ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko(...)czym podduszamy na margarynie (około 7 do 10 minut). Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy

Smakowy Raj
Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek (bezmięsny pasztet) 153

Składniki (na ok. 4 bułki):25 g kaszy gryczanej (1/4 torebki)100 g pieczarek (dwie duże)1 jajko 1 ząbek czosnku1/4 cebuli (16 g)1 łyżka olejusól, pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę gryczaną (porada jak gotować kaszę gryczaną) 2. Na oleju podsmaż cebulkę i pieczarki (smaż, aż woda całkiem odparuje), pod koniec dodaj posiekany czosnek. 3. Ugotuj jajko na twardo

Malowane smakiem
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 253

vent" with potatoes and mushrooms Składniki. 50 dag ziemniaki 1 żółtko 30 dag pieczarki 1 cebula 100 ml. śmietana 36% 2 łyżki natka pietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać(...)dusić do czasu zgęstnienia sosu. Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie  wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut

Kulinarny karnet Christophera
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62848

smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam!  Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem Składniki: -30 dag sera żółtego -4 jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodajemy rozbełtane jajka i majonez. Wszystko dokładnie

Tagebuch po polsku
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 351

Składniki : 10 pieczarek marynowanych w occie  4 jajka puszka groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone, mogą być zielone 1 jabłko 10 dag sera żółtego sól, pieprz, jogurt, majonez , musztarda Wykonanie : Groszek odsączyć, pokrojone pieczarki i ogórki odcisnąć na sicie Ser, jabłko, jajka i szczypiorek pokroić w dość grubą kostkę Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma łyżkami

Proste Potrawy
Mielone z pieczarkami 137

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( w kawałku lub już zmielonego) 10 średniej wielkości pieczarek 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól, pieprz delikat do mięs bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Mięso zmielić na maszynce o małych oczkach. 2. Kajzerkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć z nadmiaru płynu, zmielić. 3. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, zmielić. 4. Pieczarki odgotować

A Ty Smakuj Mnie