Kochani Święta Wielkanocne już za pasem , więc obowiązkowym w menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuje, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania ,smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną(...)dekoracją Świątecznego stołu! Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wyparzamy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Wywar przecedzamy, zagotowujemy i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Wszystkie nasze powycinane dowolnymi kształtami składniki wkładamy delikatnie do wydmuszek a następnie zalewamy je przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy tak jak zwykłe
Podróż w kulinariaNa Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku
Smak mojego domusernik jest delikatny i przepyszny, po prostu idealny, zaś dodatek truskawek w galaretce nie tylko podkreśla smak, ale również bardzo ładnie wygląda. Taki sernik sprawdzi się nie tylko na Wielkanocny stół, ale również z okazji imprez okolicznościowych lub po prostu do kawy w weekend. Osobiście na pewno upiekę go ponownie w lecie, bo będzie idealny prosto z lodówki na upalne(...)twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 1 cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g truskawek 2 białe galaretki + 700 ml wody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć
Passions hobbies lifeSałatkę przygotowałam na śniadanie wielkanocne. Jest szybka w przygotowaniu i lekka. W salaterce układamy kolejno: odsączony z zalewy seler w nitkach odsączoną puszkę kukurydzy rozsmarowaną warstwę majonezu – ok. ½ średniej wielkości słoik starty na grubej tarce ser żółty – ok. 150 g (Gouda, Edamski, Złoty Mazur pokrojony w paseczki i sparzony por sól i pieprz 2 odsączone(...)wody puszki tuńczyka w kawałkach rozsmarowaną warstwę majonezu – ok. ½ średniej wielkości słoik 5 jajek, obranych i startych na grubej tarce pęczek umytych, pozbawionych ogonków rzodkiewek sól i pieprz posiekany gruby szczypior (z trzech cebul) Sałatkę schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa , bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci , ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam(...)niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy razem mąkę, budyń waniliowy
CiastkozercyNajlepsze waniliowe babeczki wielkanocne. Dlaczego najlepsze? Te babeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Są delikatne, z wyczuwalnym waniliowym smakiem. Możecie je spokojnie włożyć do wielkanocnego koszyka, dowolnie ozdobić i… po prostu zjeść ze smakiem. U mnie lubią je wszyscy. Najszybciej zabierają się za nie dzieci Polecam. Do przygotowania babeczek wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe(...)swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: (na 3-4 babeczki w zależności od wielkości foremek) 3 jajka 100 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej – polecam od PZZ Białystok 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2-3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą
Słodkie okruszkiŚwięta wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorami które budzą nas do życia. dlatego polecam nietypową babkę na zimno na bazie jeżyn mrożonych i melisy. Jest delikatna, lekka jak puch i rozpływa się w ustach. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć(...)się swobodą kontaktu z najbliższymi. biszkopt: 2 jajka wielkość M 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka jeżynowa: 1/2 porcji musu jeżynowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie
wesoła kuchniaWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po kolei. Dzisiejsza babka jest mniej krucha niż babka majonezowa , bardziej zbita, mocno wilgotna – przypomina trochę babkę mojej babci , ale wyraźnie czuć w niej wanilię, a jagurt sprawia, że nie wysycha tak szybko. Piekłam(...)niedużej foremce o średnicy 23 cm z cienkim kominem po środku. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju Jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy razem mąkę, budyń waniliowy
Ciastkozercyktóre będą idealne na Wielkanocny stół . Moja dzisiejsza propozycja to muffiny z pieczarkowo-serowym nadzieniem. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej oraz pełnoziarnistej. Dodałam też odrobinę majonezu ( w święta Wielkanocne nie może go zabraknąć na moim stole :) ) . Wybrałam do tego majonez Kielecki o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu, który ma całkiem dobry skład i jest nowością na naszym rynku ( jego(...)uszczerbku na naszej sylwetce:) ). A wszystkie pozostałe składniki i proporcje znajdziecie poniżej. Składniki (6-7 sztuk) Ciasto - pół szklanki mąki kukurydzianej - pół szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 całe jajko - 2 łyżki majonezu Kielecki lekki - 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego - odrobina soli Nadzienie - 150 - 200 g pieczarek - 1/ 4 czerwonej cebuli - pół kuli mozzarelli
Health-Fit-Lifetamtym roku. Owieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka drożdżowe, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne, aby nie było lejące, tylko elastyczne i zwarte. Możecie też po prostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie(...)tylko kilka chwil, trochę zabawy z dziećmi i piękne owieczki gotowe. Nasze może nie są najbardziej estetyczne, ale za to smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków. Składniki: • ciasto drożdżowe • białko jajka Sposób przygotowania: 1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki. 2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki. 3. Owieczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Posmarować każdą owieczkę
W mojej kuchniŚniadanie Wielkanocne to bardzo ważna część Świąt- Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. To czas, w którym zasiada się całą rodziną przy suto zastawionym stole. W centrum oczywiście Święconka, która jest tradycją w naszych domach. Każda z potraw ma swoje przesłanie, bardzo ważny jest ich dobór. Obok Święconki inne potrawy szczególnie lubiane przez domowników. Ja zawsze staram się podać coś(...)nowego w tym roku będą to JAJKA PO SZKOCKU. W poszukiwaniu inspiracji świątecznych w internecie trafiłam na ten przepis (szukałam przepisu z jajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie. SKŁADNIKI: 7 jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet) pęczek koperku sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta 1 jajko kurze
Kuchnia Beatylekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego otarta skórka z połowy cytryny lukier 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki przegotowanej wody posypka kolorowa Na samym początku jajka umyć, wytrzeć i białka oddzielić od żółtek. Cytrynę sparzyć, a skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja starłam tylko połowę cytryny). Żółtka przelać do miski i miksować, co jakiś czas
Ugotowaćzalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około(...)aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości
Pyry na GazWielkanocne babeczki z kurczaczkamiDo świąt wielkanocnych zostały dwa tygodnie, jest więc czas, żeby zastanowić się, czy może w tym roku nie warto było by spróbować jakiegoś nowego świątecznego przepisu lub zaskoczyć rodzinę czymś znanym i lubianym, ale z efektowną świąteczną dekoracją. Babeczki z kurczaczkami z masy cukrowej są jedną ze świątecznych propozycji.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0(...)szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekamasa cukrowazielony barwnik spożywczySkładniki na krem z twarożkuSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki
CiastkozercyPodałam Wam już w tym roku przepisy na dwie pyszne babki wielkanocne i mazurka, tym razem mam dla Was przepis na pyszny, warstwowy sernik. Wykorzystałam do niego serek, który otrzymałam do przetestowania od firmy Wieluń. Sernik składa się z kruchego ciasta i dwóch warstw serowych. Jest puszysty, nie za słodki idealnie komponuje się z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold(...)Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, łyżka kakao, szczypta proszku do pieczenia, 150g brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć
Z miłości do słodkości