zeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella. W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier. Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała. Piekłam w formie 2 litrowej. Będziecie potrzebować: 150 g jogurtu naturalnego(...)oleju o neutralnym zapachu 210 g cukru do wypieków 3 jajka (w temperaturze pokojowej- białka i żółtka osobno) 175 g mąki pszennej uniwersalnej 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z dwóch limonek sok z dwóch limonek Mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpropozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek 3 łyżki
Oryginalny smakWielkanocną inspirację nie tylko z regionu Hiszpanii. Buñuelos są serwowane w wielu krajach świata. To nic innego, jak kulki z ciasta smażone na głębokim oleju. Tutaj w Hiszpanii podawane są obtoczone w cukrze zmieszanym z cynamonem. Składniki (ok. 24 sztuki) -500 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g cukru (1/2 szklanki) -2 jajka -1 szkl. mleka
Zielona Kuchniawielkanocną babę. Jest również smaczna, również puszysta i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Poprzednia baba cytrynowa spotkała się ogromnym zainteresowaniem, mam nadzieję, że ta baba również Wam będzie smakować... Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 240 g masła 240 g cukru 4 duże jajka 250 g gęstego
Kuchnia u Krysijajka oczywiście z własnego chowu. Jeśli nie masz własnych kur to możesz kupić od zaufanych hodowców. M ajonez ten możesz przechowywać ( w wyparzonym wcześniej słoiku ) w lodówce nie dłużej niż 6-7 dni. Lepiej jest go zrobić mniej, a gdy będzie nam znów potrzebny to lepiej jest zrobić świeży. T aki majonez jest doskonały na wielkanocny stół
Przepisy i porady kulinarneWielkanocną babkę. Do tego celu idealnie nadają się mini foremki z firmy PapilArt, trafiłam na nie przypadkiem ale jestem zachwycona. Kosztują grosze ponieważ są jednorazowego użytku, ale nie trzeba ich myć czy też smarować tłuszczem. Składniki forma na zdj ma 5 cm x 12 cm: 100 g mąki 60 g cukru 50 g masła 1 jajko 50 ml mleka
Życie zaczyna się w kuchniklimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki kakao 150 g masła 1 małe jajko
Rozpustne gotowaniepodczas wielkanocnego śniadania. W tym roku oprócz babki w formie jak na zdjęciu upiekę też mini babeczki z kominkiem (Siostra mi pożyczyła, a jak spotkam to i ja sobie kupię;)) i właśnie taka babeczka trafi do koszyczka :) Polecam ten przepis wszystkim zabieganym, bo jest naprawdę szybka, prosta i doskonała! ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^* WESOŁYCH, CIEPŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT ORAZ SMACZNEGO JAJKA ŻYCZĘ WSZYSTKIM
Kolorowy Przepisownikprzygotować na wielkanocny stół, nie sprawią Wam kłopotów, a zachwycą każdego orzechowego łasucha. Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżeczek (z górką) masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko cukier puder
Słodkie okruszkiwiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem na stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować ! Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki 90 g mąki tortowej 80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko
kolorowotorcikowocukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie, ładnie by taka babeczka wyglądała w wielkanocnym koszyczku
Pożeraczka, czyli raz adobrześwięta wielkanocne, pasuje idealnie. Potrzebujemy: BISZKOPT: 5 dużych jaj pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy
MamaOskarkajuż wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego. Składniki: 150 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego 5 jajek
kolorowotorcikowoMalutkie, fikuśne i smaczne babeczki, doskonałe do wielkanocnego koszyczka. Doprawione imbirem i skórką pomarańczową , miło zaskoczą smakiem. Robi się je szybko i przyjemnie. Warto upiec je samemu , sprawimy dużo radości nie tylko dzieciaczkom, ale i sobie :) Takie foremki silikonowe na mini babeczki, kupiłam ostatnio tutaj KLIK Babeczki do koszyczka -mini babeczki 2 szklanki mąki pełna(...)łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 1 jajko 250 ml mleka 10 dag margaryny lub masła pełna łyżeczka przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową kupuję tutaj KLIK Margarynę roztapiam i odstawiam do ostudzenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem . Do zimnej margaryny wbijam jajko , wlewam mleko i mieszam, łączę z sypkimi składnikami
Takie tam pichceniewielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada pozostala niezmieniona-duzo slodkiej masy na cieniutkim kruchym lub polkruchym ciescie,waflu lub oplatku.Smak mazurkow uswietniaja dodane bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego
UgotujmyTo.plsię więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka
Ze smakiem i z pasjąpodaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł. Przepis podpatrzony u Dorotki. Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Składniki na dwie blaszki bułeczek: 800 g mąki pszennej(...)drobnego cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych lub 16 g drożdży świeżych 520g mleka 60 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy
Mia Cucina Sofietatrwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.Babka czekoladowo-migdalowaskladniki: 100g gorzkiej czekolady 120g masla 120g cukru 4 jajka szczypta soli 70g mielonych
Przysmaki Karolkiświąt wielkanocnych, ale dziasiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :)Składniki:na ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1 kostka margaryny- 5 żółtek- 2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego- 1 puszka masy kajmakowej- 1/3 szklanki cukru- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 5 jajek- 2 łyżki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchniMini babeczki waniliowe są doskonałe do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już(...)nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem (bez – 170°C). Silikonowe foremki na babeczki lub tradycyjne na muffinki (6 szt.) smarujemy olejem. W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, olej, mleko oraz śmietanę – mieszamy trzepaczką, aż do połączenia się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy
Poezja smakuTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna
Szefowa kuchniwypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu, tylko musi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka). Składniki
Kuchnia MagdaLenywypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu, tylko musi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka). Składniki
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto; 4 0 dag maki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła(...)łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Nadzienie; 30 dag twarogu 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 3-4 łyżki cukru ( lub więcej) pół słoika polskich borówek ROLNIK (ok. 150 ml) Przygotowanie; Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko
Radość kipiąca uśmiechem.muffinki to ja bardzo polecam. Są bardzo pyszne. Mięciutkie ciasto i krówkowy krem to bardzo pyszne połączenie. Do tego bardzo ładnie się prezentują. Z powodzeniem można je przygotować na Wielkanocny stół lub dla gości. Do ich przygotowania użyłam wspaniałej masy krówkowej o smaku czekoladowym od HELIO . Zapraszam :) Przepis bierze udział - LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY(...)Ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 15 dag masła 82 % pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym
Izabelawkuchniwielkanocne okazała się prawdziwym hitem. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto ją upiec nawet bez okazji. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko
Mienta blogWielkanocnych! My spędzimy je pierwszy raz we trójkę. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tych pięknych dniach tyle szczęścia co my! Składniki: CIASTO: 100 g migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe) 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być mąka pszenna) 150 g masła 70 g ksylitolu (może być zwykły cukier) 1 jajko
coolinarnyŚwiąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto: 5 jajek
Ola la LCHFwielkanocnego podwieczorku, ale serwują sobie tą przyjemność w wersji mini również bez okazji. Mini serniczki na spodzie brownie w bardzo przyjemny sposób rozpoczną lub zwieńczą dzień pracy. Składanki na 12 szt Czas przygotowania: 45 min + schładzanie Masa serowa 500 g twarogu trzykrotni mielonego 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 60 ml śmietany 36% 4 jajka
Słodki Kompromisnaszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuję, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Składniki: 10 wydmuszek z jajek
Podróż w kulinariazimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"Składniki:6 jaj250 g cukruekstrakt waniliowy200 g masła300 ml mleka550 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy
Słodkie Przyjemnościwielkanocną święconką pojedziemy na sankach. Dobija mnie ta wieczna zima. Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru
Przysmaki Karolki