jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:126/207)

Sernik z ricottą. 241

mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym. Składniki: 800 g serka ricotta3 jajaszklanka mleka200 g masła3/4 szklanki cukrułyżeczka cukru wanilinowego4 łyżki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejSos: 300 g wiśni400 g truskawek4 łyżeczki cukru Przygotowanie:  W rondelku topimy masło z cukrem. W misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej misie ubijamy białka

Kuchnia Łukasza
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 249

wypiek, już bardziej wielkanocny, zbliżamy się bowiem do świąt, leniuchowania i łasuchowania. Jest to moja pierwsza babka drożdżowa ale na pewno nie ostatnia bo bardzo nam zasmakowała. Myślę, że świetnie się w niej sprawdzą zamiast rodzynek kawałki  gorzkiej czekolady.  Składniki: 50 g drożdży szklanka mleka500 g mąki 3/4 szklanki cukru 60 g masła 3 jajka szczypta soli garść

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik karmelowy z wiśniami w syropie 221

tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek 200 g kremu toffi/masy kajmakowej

sama złodycz
mazurek z masą krówkowo kukułkową 748

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 125 g masła, miękkiego 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: białko wykonanie: Miękkie

Domowy Smak Jedzenia
Pascha wielkanocna wg Agnieszki Kręglickiej 206

To jest wpis numer 200. Sama jestem zaskoczona, kiedy ja tyle tego napisałam. Mam nadzieję, że każdy kto do mnie zagląda, znajduje tu coś dla siebie

Polska Zupa
Wielkanocna Babka z advocatem 155

tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem. Składniki: 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanki cukru pudru 5 całych jaj 1 szklanka advocatu 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach rumowy szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: 1. Jajka ubić ze szczyptą soli

Szalona Kuchnia Eweliny
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 178

wiosennych Świąt Wielkanocnych! Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 30- 40 min Składniki dla 6 osób  Składniki na krem ze speculoos: ● 50 cl mleka ● 120 g ciasteczek speculoos ● 35 g Maizeny Składniki na ciasto: ● 175 g margaryny masła ● 175 g cukru ● 40 g cukru pudru ● 175 g mąki pszennej ● 10 g proszku do pieczenia bio ● 3 jajka ● starta skórka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 165

właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje! Zaskocz swoich gości 😉 Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru

Kuchnia MagdaLeny
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 207

Ranking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka grzybowa polana 299

Święta Wielkanocne. Chyba wielu tak pomyślało,bo zauważyłam,że ona w ostatnim czasie stała się hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje.   Oto moja wersja tej sałatki.  1 średni słoik marynowanych pieczarek  2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżowe zajączki 172

Świąt Wielkanocnych. Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)  Porcja: 10  Czas przygotowania: 30 minut Składniki*: 500 g mąki T480 220 ml mleka 35 g masła   30 g drożdży 5 g oliwy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 jajka 1 łyżka

SzczyptaSmaQ
Mazurek kajmakowy z bakaliami 412

cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystuję do zrobienia brzegu. Ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Na przestudzonym cieście rozsmarowuję masę kajmakową. Ciasto dekoruję bakaliami według uznania. Do przygotowania mazurka wykorzystałam bakalie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR są idealne do przygotowywania wielkanocnych wypieków. Bakalie są wysokiej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kilka porad na Wielkanoc 171

faszerowania jajek można po prostu łączyć żółtka z jogurtem oraz dowolnymi dodatkami, np łososiem, groszkiem zielonym, suszonymi pomidorami, nie musimy dodawać majonezu by zwiększać kaloryczność.  ZAKWAS NA ŻUREK . Dobrze zrobić wcześniej samodzielnie albo kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno

Życie na widelcu
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 247

dołączy do naszych wielkanocnych wypieków, a że do Wielkanocy jeszcze daleko ;), dziś Synek upiekł jeszcze jedno!  Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros mam dla Was 2 egzemplarze "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay. BABKA CYTRYNOWO-JOGURTOWA DONNY HAY /przepis cytuję za Donną Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto"/ 2 jajka 180 ml oleju

KUCHARNIA
Żurek z pieczarkami 159

świąteczny stół wielkanocny, jest bardzo aromatyczny i smaczny . Przygotowuję go na święta i cieszy się on dużym powodzeniem wśród  domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z  butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół szklanki śmietany 5 jajek sól pieprz

Smakowite Dania