pierwszy wielkanocny przepis na zbliżające się święta. Przygotowałam ją z marką SEKO, tworząc innowacyjny przepis na potrzeby konkursu kulinarno-fotograficznego „Śledzik na każdą okazję” , w którym postanowiłam wziąć udział. Propozycja była eksperymentem smakowym i muszę przyznać, że udanym. Przystawka jest niezwykle świeża, za sprawą ogórka i limonki ożywcza dla kubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek(...)śmietanki kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry sypkiej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą
Raj dla PodniebieniaBabka piaskowa Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 Składniki: 120 g masła 100 g cukru pudru ziarenka z pół laski wanilii 3 średnie
Themo przepisyczekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;) Składniki na muffinki (12 szt.): 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru do wypieków 200 g płatków czekoladowych do deserów 2/3 szklanki mleka 125 g masła (roztopionego i wystudzonego) 1 jajko (w temp.pokojowej) 2 łyżeczki
Świat Ciastaskładniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100
Domowy Smak Jedzeniaidealne na zbliżające się święta wielkanocne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają jajka :) Polecam :) Składniki: * 2 szklanki mąki
Zrób to smacznieNie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki: 500 ml zakwasu (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw sól, pieprz czosnek do smaku święconka: jajka ugotowane na twardo kiełbaska
Domowy Smak Jedzeniapowinna znaleźć się na naszym Wielkanocnym stole pomiędzy innymi wypiekami. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki piaskowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g mąki ziemniaczanej 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru kryształu 5 jajek rozdzielone żółtka od białek (rozmiar
Uwaga Babcia GotujeOdkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę. Składniki: Ciasto: 300 g świeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna
Kuchnia w czekoladziesamodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł. W każdym razie ja tak zrobię :) P.S. Na koniec słowa uznania dla Maćka za jego lemon curd. Był przepyszny. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 100 g masła 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany sok wyciśnięty
zadanie-gotowaniektóra właśnie wróciła na Święta Wielkanocne zza granicy. Babeczki można udekorować polewą lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale żebyście mogli zobaczyć ich nakrapiany charakter postanowiła tego nie robić. Smakują dobrze zarówno same, jak i z kleksem bitej śmietany. Myślę, że koleżanka wybierze tą drugą opcję podania ;) Składniki: (na 2 foremki w kształcie jajka 126-88-30 lub małą keksówkę
Słodkie okruszkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i
Marta Gotujedomu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego niezbyt dekoracyjny. Taki domowy, pięknie przystrojony baranek będzie pięknym elementem święconki a później ozdobą stołu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczyli dalej w klimacie przedświątecznych, wielkanocnych przygotowań, ale oczywiście nie tylko. Bowiem sernik ten nadaje się zarówno od święta, jak i na co dzień, ot tak po prostu do kawy. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :) Smacznego! CIASTO - Składniki: 250 g mąki 125 g masła, schłodzonego 125 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko +dodatkowe żółtko do posmarowania wierzchu sernika
psgotujemyforemek wbić po jednym jajku. Piec w temperaturze 200 stopni (grzanie od góry i od dołu) przez 15 minut. Po wyjęciu odsłonić żółtko, bo zapewne będzie na nim biała warstewka białka - chodzi o to, aby danie ładnie się prezentowało. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Posypać posiekanym szczypiorkiem. PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI" UWAGA! Danie odpowiednie
Kulinarne Inspiracje