drodzy! Wielkimi krokami zbliża się do nas piękna wiosna, a także święta Wielkanocne… Od razu wraca zapał, chęci do działania i dobry humor… Żeby radość była jeszcze większa chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie! Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną, zaglądacie na mojego bloga, korzystacie z przepisów i nie raz zostawiacie miłe słowo(...)makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe jajka z mlecznym nadzieniem ). Produkty widoczne na zdjęciu powyżej Konkurs trwa od dzisiaj tj. 16.03.2017 do 31.03.2017 do północy Ogłoszenie wyników nastąpi 3.04.2017 Pogłoszeniu wyników zwycięzca ma 4 dni na wysłanie
kuchniabellissima.wordpress.comKapuśniaczki Od jakiegoś czasu robię w domu na święta do czerwonego barszczu Kapuśniaczki ponieważ te kupowane w sklepie nie bardzo nam smakują a mam w domu smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę(...)pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych kapuśniaczków pokrywam rozkłóconym jajkiem, żeby się zarumieniły podczas pieczenia. Piekę je na środkowej półce w piekarniku w temperaturze 170 stopni
Tanio smacznie i prostoPyszny, tradycyjny, delikatny sernik z brzoskwiniami na idealnym kruchym cieście. Doskonały na co dzień i na święta. Wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej. Zastanawiam się tylko, dlaczego dopiero teraz po kilku latach prowadzenia bloga piszę Wam przepis na niego, skoro przygotowuję go od wielu lat, moja rodzina i znajomi go uwielbiają :) Jak tylko piekę to ciasto(...)masę serową: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego * pół kostki masła *1 szklanka cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 3 całe jajka Wykonanie: W misce utrzeć masło z cukrem przy pomocy miksera, dodać jajka, ponownie wymieszać. Wsypać budyń w proszku i cukier waniliowy a na końcu stopniowo dodawać twaróg, wymieszać do uzyskania
Zrób to smacznieSkusicie się na zielone mini torciki o orzeźwiającej nucie mięty i limonki? Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest
Upiecz sobie babeczkęZdrowa sałatka z cieciorką i chrupiące Tringle PanSnack , to ostatnio mój mały hit każdego spotkania z koleżankami. Sałatka jest lekka i szybka w przygotowaniu, a kukurydziane
Słodkie okruszkiPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż się zakończyły. My świętujemy dziś po swojemu. Zrobiłam obiad i upiekłam rogale marcińskie, tradycyjny poznański przysmak, przygotowywany z okazji 11 listopada. Ten dzień jest nie tylko świętem narodowym, jest także dniem Świętego Marcina, który był niezwykłym człowiekiem. Większość swego życia spędzał wśród wiernych, odwiedzając ich i wspierając. Przedstawia się go jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz(...)filiżanki czarnej kawy i doskonale podkreślą świąteczny charakter dzisiejszego popołudnia. Składniki: Na ciasto: • 1 szklanka letniego mleka • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych • 1 jajko • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii • 3,5 szklanki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • szczypta soli • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania
W mojej kuchniWreszcie odważyłam się upiec rogale Świętomarcińskie. Zbierałam się już do nich przez kilka lat, ale zawsze zapominałam o białym maku. W tym roku było inaczej, biały
Pieguskowa KuchniaChlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi się wtedy około miliona drzew. Oprócz sadzenia drzew tradycyjnie częstuje się bakaliami i suszonymi owocami. U nas milion drzew się wycina i w zamian za to powinno się częstować kopem w mniej(...)jest czekanie aż ostygnie i będzie można sobie ukroić kawałek. Potrzebujemy: dowolne orzechy i ziarna – 2 szklanki* dowolne suszone owoce, pokrojone na kawałki – 2,5 szklanki* ½ szklanki mąki 3 jajka startą skórkę z jednej pomarańczy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii w oryginalnym przepisie jest ¼ szklanki cukru, ale suszone owoce są wystarczająco słodkie, więc ja nie daję. Przygotowanie: Keksówkę standardową wykładamy
ladykitchenprzyznał, że są pyszne! Myślę, że to najlepsza recenzja. Do tego przepis jest naprawdę prosty! Znalazłam go kilka lat temu pod hasłem "szybkie i proste pierniki". Były to pierwsze święta z moim mężem i bardzo chciałam mu udowodnić, że jestem dobrą gospodynią. Do tego mieliśmy już wtedy 2 miesięcznego synka - więc nie mogły być czasochłonne. Spróbujcie sami! Normal(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 2,5 dag drożdży 2 duże łyżki miękkiego masła kakao (opcjonalnie jeśli ktoś woli ciemniejsze pierniczki) odrobina mielonego
Mama z MotylemPonieważ Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami, dziś ponownie zapraszam na pączki. Tym razem skorzystałam z przepisu Dorotus . Jeśli będziecie przygotowywać pączki w swoich domach, pamiętajcie
W mojej kuchnidomowe pierniczki. Ten pomysł siedział w mojej głowie już od dawna. Na tą okazję trzymałam w pojemniku kilka piernikowych ludzików z przepisu "Pierniczki prawie jak alpejskie", które upiekłam na święta. Posmarowanie spodu konfiturą pomarańczową z likierem to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu nie widać konfitury, ale ją czuć. Ze zdjęciami ubogo, bo po upieczeniu wstawiłam sernik(...)dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 750 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 60 ml syropu korzennego z cukrem trzcinowym 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: konfitura pomarańczowa odrobina gorzkiego kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko
Blondynka Gotujekilka dni jestem w domu i tak sobie mysle, ze czas najwyzszy odkurzyc mojego bloga. Przez cale Swieta i Nowy Rok zupelnie nic sie tu nie dzialo, ale dziesiejsze swieto Trzech Kroli jest dobra okazja by moj blog znow zaczal zyc.Na dobry poczatek roku ciasto bardzo mocno zwiazane z dziesiejszym dniem. We Francji tradycyjnie tego dnia podaje sie Galette(...)ciasta.Zapraszam wiec na moj Galette des rois... skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie:Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac jako szablon talerz o srednicy 20cm.Ciasto odkladamy do lodowki
Przysmaki KarolkiWszyscy umrzemy, grubasy pewnie prędzej i w męczarniach, bo tak nakazuje konwencja. Serio myślicie, że grube baby nie wiedzą co to znaczy duża waga? Pewnie że tak myślicie, jesteście święcie przekonani, że grube baby wstają i żreją, nie jedzą a żreją, na tony i koryta, że śmierdzą, są zaniedbane i ogólnie rzecz biorąc chodzimy w worach po kartoflach(...)chudnie. Przejmujecie się tym, co inni mówią? Gratuluję! Żebyście nie myśleli, że grube baby to tylko schabowe, śmietany i serniki to dzisiaj przepis na falafel. Bez glutenu, bez mąki, jajek i mimo że zdrowy to nawet dobry Potrzebujemy: opakowanie suchej ciecierzycy – ja miałam takie 400g (ta z puszki się nie nadaje) jedną małą cebulę trzy ząbki czosnku sporo posiekanej pietruszki
ladykitchenRugelach to tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady czy maku a nawet z wytrawnym nadzieniem. Oryginalne ciasto jest delikatne i miękkie. Co ciekawe, pierwotnie bazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach(...)soli\r","240 g serka \u015bmietankowego lub sera z Wielunia\r","220 g zimnego mas\u0142a \r","1 \u017c\u00f3\u0142tko\r","1 \u0142y\u017ceczka esencji waniliowej\r","1 jajko\r","\r","Nadzienie\r","250 g orzech\u00f3w w\u0142oskich\r","1 bia\u0142ko\r","3 \u0142y\u017cki cukru pudru\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cynamonu\r","2 \u0142y\u017cki
Mieszam w Garnku