Na wielu blogach wielkanocne przepisy rozpychają się po głównych stronach już od pewnego czasu. U mnie ten cykl rozpoczyna dziś jedna z pysznych wielkanocnych słodkości - Mazurek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSoczyste kotlety mielone z pieczarkami są pyszną odmianą dla kotletów tradycyjnych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera
Kuchcik gotujeKostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto
Pieguskowa KuchniaKostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto
Pieguskowa KuchniaW chłodne jesienne dni, gdy za oknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w
Słodkie okruszkiAromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. Dodane
Kuchcik gotujeSmaczna przystawka na święta, imprezy lub inne okazje. Sprawdza się również idealnie jako pełnowartościowy posiłek do pracy. Roladki z kurczakiem, bekonem i szpinakiem są do zrobienia w 15 minut i bez pieczenia! Całego smaku nadaje kremowy serek z przyprawą tzatziki. Ja użyłam pełnoziarnistych tortilli, ale każda będzie dobra. Samo przygotowanie roladek z tortilli z kurczakiem zajmie(...)czasie możecie je rozwinąć i pokroić pod ukosem na 2-3 cm kawałki. Roladki z tortilli są pięknie kolorowe i smakują nawet najmłodszym. Więcej przepisów na przekąski imprezowe: Jajka faszerowane z granatem i bazylią Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella Bruschetta z łososiem wędzonym Artykuł Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniejeszcze zamknięte a wszyscy czekają na 6 stycznia, Święto Trzech Króli tzw. "Epifania", które według włoskiego przysłowia ostatecznie zamyka okres świąt. Dlatego zapraszam Was na tradycyjne włoskie panettone z kandyzowanymi owocami, ciasto, bez którego wielu Włochów, zwłaszcza z Mediolanu, nie wyobraża sobie okresu świątecznego. Przez wielu włoskich cukierników(...)cukru 40 g masła (miękkiego) 30 g m ą ki manitoba 10 g letniej wody 2 g soli 1 g świeżych drożdży 1 jajko (ok. 20 gram) 150 g rodzynek 70 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej 70 g kandyzowanej sk órki cedru 5 g czekolady białej Dodatki aromatyczne 20 g miodu
La grande e la piccola cuocaLubiłam Wielkanoc w dzieciństwie, choć muszę przyznać, że do tych wiosennych świąt jako dziecko miałam wyjątkowego pecha! Zazwyczaj w Wielką Sobotę, gdy niosłam swój przystrojony koszyk do święcenia, to albo sie przewróciłam na nierównym chodniku i w całej okazałości rozpostarłam w naturalny sposób przed wszystkimi wszystkie produkty z mojej kobiałeczki, albo coś mi się w koszyku wylało lub przewróciło(...)kwietniowym czasie! Składniki spód 150- 170 g herbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany
Raj dla Podniebieniakolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze. Krokiety z kapustą i grzybami KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Na ciasto: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jaja 2 szklanka mleka 1/4 łyżeczki soli(...)niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone
peggiwkuchniTorcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a
Kulinarne przygody Gatitymożna uświęcić święto pracy? Pracą oczywiście! Ale skoro biblioteka jest zamknięta,a na plaży zbyt zimno i tłoczno na naukę (lecz słonecznie!) to jednak oznacza,że dziś mamy ustawowo wolne. Realnie naukowo. A jak dzień powszechnie wolny to co? Szarlotka w kafejce, lody i gofry z przydeptakowych budek,spacer plażą i mocno posolone frytki popite dużą ilości gazowanej wody(...)zrobił?)odsączyć z zalewy. Przerzucić do dużej miski i ugnieść widelcem/blenderem. 3.Obrać marchewkę. Zetrzeć na tarce.Podobnie postępować z czosnkiem. 4.Posiekać drobno cebulkę. 5.Wszystko do jednej miski. Wbić jajko. Doprawić. Wymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa! tym do mięsa kokosy możecie otwierać...ewentualnie) /blenderem/widelcem. 6. Z papki formować kulki,obtaczać w mące lub bułce
U FiolkiUwielbiam serniki i pomarańcze. Dziś zapraszam Was na przepis, w którym połączyłam te dwa smaki. Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Lekko
Słodkie okruszki