jajka na święta - 8296 przepisów (strona:423/554)

Bezglutenowe pierniki jaglano-kukurydziane. 108

Tak jak zapowiadałam w ostatnim wpisie (razowe pierniki - klik) - mam dla Was eksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną

Powiedz dietom nie
Pierniki. 129

Czas przedświątecznych przygotowań w moim domu w pełni. Dziś wielkie , rodzinne malowanie pierników. Każdego roku o tej porze pieczemy pierniki, a potem zbieramy się wokół stołu

Kuchnia Beaty
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 301

Zapraszamy dziś na bardzo prostą w przygotowaniu i  bardzo czekoladową w smaku babkę. Pomysł na babkę powstał bardzo spontanicznie, gdyż w ostatniej chwili znalazłam w

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki katarzynki 336

Zaczyna się grudzień, a wraz  z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się  w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka piernikowa z jabłkami 180

moja Mama swego czasu potrafiła na święta upiec 10-12 placków i jeszcze do tego z 6 rodzajów ciastek... I w blaszkach naprawdę sporych... A po świętach jedyne co zostało to może odrobina sernika i makowca... no i ciastka, ale te mogły spokojnie poleżeć do kilku tygodni. Fajnie było 😍 Normal 0 21 false false false(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy

Kuchnia w czekoladzie
Mini serniczki na owsianym spodzie z jabłkami i kruszonką 136

mini serniczki na blogu nie było już dawno, zresztą również bardzo dawno żadnych nie jadłam. Serniki najbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet zimą i zbliżającymi się Świętami. Postanowiłam więc, że tym razem zrobię je w bardziej wyszukanej formie i w przeciwieństwie do poprzednich przepisów wzbogacę je o spód i jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem(...)szklanki roztopionego oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego (użyłam Wieluń. Mój Ulubiony) 4 łyżki budyniu waniliowego 4-5 łyżek ksylitolu 1 jajko szczypta mielonej wanilii Jabłka i kruszonka: 1 jabłko szczypta cynamonu 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych  3 łyżki mąki pełnoziarnistej  3 łyżki roztopionego oleju kokosowego  2 łyżki miodu

Healthy food explorer
Wielkanocne galaretki ze schabem w skorupkach jaj 181

nadchodzącą wielkimi krokami Wielkanoc, opublikuję jeszcze dzisiaj. Dla Tych z Was, którzy nie znajdą już później czasu, by zajrzeć na bloga, składam najserdeczniejsze życzenia : Zdrowych, Rodzinnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :) Dzięki uprzejmości Firmy  Hańderek  do przygotowania tych galaretek użyłam Ich schabu tradycyjnego, polecam. Składniki : 150 g schabu pieczonego Hańderek 100 g mrożonego  groszku(...)wyjąć zawartość , porządnie umyć W misce wymieszać schab, marchewkę i groszek. Przełożyć do skorupek i zalać wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem obrać ze skorupki jak zwykłe jajko. Moja jajeczka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie byłay twarde. Polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Ślimaczki francuskie z chałwą i orzechami wg Aleex 167

wiecie, że do świąt zostały tylko 3 tygodnie? Nie mogłam w to uwierzyć, kiedy spojrzałam w kalendarz. Śmiać mi się chce z samej siebie, bo ostatnio czas mnie zaskakuje. Za szybko biegnie, za mało jest mi go dane, by być z bliskimi, zawsze mnie zdumiewa jego błyskawiczny upływ. Mimo tego zaskoczenia, akceptuję to, bo przecież nie ma innego wyjścia(...)ochotę. A Wy? Przekonajcie się. Składniki: • 1 duży płat ciasta francuskiego • powidła śliwkowe • 150 g orzechów włoskich • 50 g chałwy waniliowej • cukier puder do posypania • 1 jajko • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i poczekać, aż nieco się ogrzeje. 2. Płat ciasta francuskiego posmarować równą warstwą powideł śliwkowych. 3. Ciasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi

W mojej kuchni
WIOSENNY KONKURS Z WŁOSKIM AKCENTEM 191

drodzy! Wielkimi krokami zbliża się do nas piękna wiosna, a także święta Wielkanocne… Od razu wraca zapał, chęci do działania i dobry humor… Żeby radość była jeszcze większa chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie! Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną, zaglądacie na mojego bloga, korzystacie z przepisów i nie raz zostawiacie miłe słowo(...)makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe jajka z mlecznym nadzieniem ). Produkty widoczne na zdjęciu powyżej Konkurs trwa od dzisiaj tj. 16.03.2017 do 31.03.2017 do północy Ogłoszenie wyników nastąpi 3.04.2017 Pogłoszeniu wyników zwycięzca ma 4 dni na wysłanie

kuchniabellissima.wordpress.com
Kapuśniaczki 203

Kapuśniaczki  Od jakiegoś czasu robię w domu na święta do czerwonego barszczu Kapuśniaczki ponieważ te kupowane w sklepie nie bardzo nam smakują a mam w domu smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę(...)pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych kapuśniaczków pokrywam rozkłóconym jajkiem, żeby się zarumieniły podczas pieczenia. Piekę je na środkowej półce w piekarniku w temperaturze 170 stopni

Tanio smacznie i prosto
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE 78

Pyszny, tradycyjny, delikatny sernik z brzoskwiniami na idealnym kruchym cieście.  Doskonały na co dzień i na święta. Wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej. Zastanawiam się tylko, dlaczego dopiero teraz po kilku latach prowadzenia bloga piszę Wam przepis na niego, skoro przygotowuję go od wielu lat, moja rodzina i znajomi go uwielbiają :) Jak tylko piekę to ciasto(...)masę serową: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego * pół kostki masła *1 szklanka cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 3 całe jajka  Wykonanie: W misce utrzeć masło z cukrem przy pomocy miksera, dodać jajka, ponownie wymieszać. Wsypać budyń w proszku i cukier waniliowy a na końcu stopniowo dodawać twaróg, wymieszać do uzyskania

Zrób to smacznie
#MINI TORTY# SZPINAKOWE BABECZKI NASĄCZONE MIĘTĄ Z KREMEM MASCARPONE Z LIMONKĄ 153

Skusicie się na zielone mini torciki o orzeźwiającej nucie mięty i limonki? Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest

Upiecz sobie babeczkę
Zdrowa sałatka z cieciorką i chrupiące Tringle PanSnack 173

Zdrowa sałatka z cieciorką i chrupiące Tringle PanSnack , to ostatnio mój mały hit każdego spotkania z koleżankami. Sałatka jest lekka i szybka w przygotowaniu, a kukurydziane

Słodkie okruszki
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 199

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rogale marcińskie wg Aleex 138

już się zakończyły. My świętujemy dziś po swojemu. Zrobiłam obiad i upiekłam rogale marcińskie, tradycyjny poznański przysmak, przygotowywany z okazji 11 listopada. Ten dzień jest nie tylko świętem narodowym, jest także dniem Świętego Marcina, który był niezwykłym człowiekiem. Większość swego życia spędzał wśród wiernych, odwiedzając ich i wspierając. Przedstawia się go jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz(...)filiżanki czarnej kawy i doskonale podkreślą świąteczny charakter dzisiejszego popołudnia. Składniki: Na ciasto: • 1 szklanka letniego mleka • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych • 1 jajko • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii • 3,5 szklanki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • szczypta soli • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania

W mojej kuchni