Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto ze śliwkami i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby je upiec. Przepis poleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia
Kraina Tysiąca Smakówziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku 😉 Kolacja 19:00 Sałata pekińska z ogórkiem, pomidorem i jajkiem. To wszystko skropione sosem z oleju lnianego i cytryny + suszona natka pietruszki. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę(...)Lila jadła w środę? 27 Co Lila jadła w środę? 28 Co Lila jadła w środę? 29 Co Lila jadła w środę? 30 Co Lila jadła w święta? Co Lila jadła w środę? 31 Co Lila jadła w środę? 32 Co Lila jadła w środę? 33 Co Lila jadła w środę? 34 Domowe słodycze Jeśli chcesz być
lady-och-mistrzyni.blogspot.comziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku 😉 Kolacja 19:00 Sałata pekińska z ogórkiem, pomidorem i jajkiem. To wszystko skropione sosem z oleju lnianego i cytryny + suszona natka pietruszki. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę(...)Lila jadła w środę? 27 Co Lila jadła w środę? 28 Co Lila jadła w środę? 29 Co Lila jadła w środę? 30 Co Lila jadła w święta? Co Lila jadła w środę? 31 Co Lila jadła w środę? 32 Co Lila jadła w środę? 33 Co Lila jadła w środę? 34 Domowe słodycze Jeśli chcesz być
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsyropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek, którego zapach roznoszący si ę po całym domu, kojarzy mi si ę ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych(...)namoczenia rodzynek w rumie, przez ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Dodajemy jajka i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy odsączone rodzynki z rumu. Rum odstawiamy, wykorzystamy go później do przygotowania syropu
La grande e la piccola cuocaDrożdżowe rożki z kabanosem. Idealne na przyjęcie lub piknik. Smaczne zarówno same, jak i w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym. Drożdżowe
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na wspaniałe tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym. Idealne gdy spodziewamy się gości. Moi przyjaciele byli nimi zachwyceni. Do przygotowania tartaletek użyłam
Słodkie okruszkiUwielbiam pomarańczowe smaki w szczególności w wypiekach i deserach. Dziś zapraszam Was na szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem w świątecznej odsłonie. I choć, to nie tradycyjny
Słodkie okruszkiUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam
Słodkie okruszkiIdealne na przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek
Słodkie okruszkiGdzieś w internecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej
Kraina Tysiąca SmakówWitam Kochani, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik z rosą, który przygotowałam na święta. Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje. Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-) Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI(...)suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka) -1 szkl cukru -2 jajka całe -2 żółtka (białka do piany) Ser mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuuważał w szkole na historii ten co nieco pewnie wie na ten temat. W każdym razie powinno być świętem radosnym. I tutaj właśnie dochodzimy do absurdu. Radosne z założenia święto każdego roku kończy się rozwaleniem w pył stolicy (i pewnie innych miast również). Nie rzadkie są widoki płonących samochodów, a wyrwane płyty chodnikowe są taką oczywistością, że nawet(...)ravioli. Madzi od dawna chodziły po głowie ravioli. Nie bardzo wiedziała z czym by chciała, ale wiedziała, że muszą być oblane czymś z dodatkiem szałwii. Ja z kolei uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto
Marder&Marder Manufacturewłasna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego(...)godzinach. W takiej formie jogurt ananasowy smakował bardzo. Lekki, puszysty i aksamitnie waniliowy deser z ananasową nutką. Mniam!!! W sam raz by szybciutko osłodzić sobie dzisiejsze święto
Kuchnia po mojemuciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka – i dobrze roztrzepać.Przygotować miskę. Wsypać do niej mąkę wymieszaną z drożdżami instant, cukrem, solą i utarta gałką (najlepiej świeżą). Wlać połowę mleczno-maślanego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając po odrobinie(...)Posypać makiem lub sezamem.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzić na kratce.Paszteciki z powodzeniem można upiec 2 tygodnie przed świętami, potem wystarczy wyjąć je na kilka godzin przed kolacją Wigilijną do rozmrożenia, a przed samym podaniem na stół – wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie tak samo
Świat Domowej KuchniDzień dobry,Uff, jak dobrze, że listopad za nami! Według mnie jest to najgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie
Chilli Czosnek i Oliwa