Wiosenne roladki drobiowe Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić
Ogrodnik w podróżyciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie z kapustą kiszoną właśnie(...)łyżki masła 50 dkg kapusty kiszonej 6 sztuk suszonych śliwek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 jajka Jak przygotować wytrawne ciasto kruche . Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz masło (powinno mieć temperaturę pokojową). Wymieszać mikserem wszystkie składniki, aż zaczną łączyć się w jedną całość. Kiedy
mecooksŚwięta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie pływa, ciasta dopiero się planują w głowie, a pierniczki nie wiszą na choince, tylko pieką. Tak tak – tak właśnie wygląda życie zakręconej blogerki kulinarnej! W tym roku pieczenie będzie wyjątkowe(...)domu! Czyli przepis dla tych zabieganych, zakręconych, no i trochę leniwych! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 50 małych lub 40 większych ) * mąka pszenna – 300 g * mąka żytnia – 100 g * duże jajko – 2 szt * cukier puder – 130 g * masło roztopione , przestudzone – 100 g * miód – 100 g * przyprawa do piernika – 1 łyżka * kakao – 1 łyżka * soda – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystko razem wsypujemy
Ostra na Słodkocebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy(...)tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę, ale też wprowadzając nowy smak. Terrina z łososia w maku to potrawa godna polecenia - na przyjęcia, święta… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją był dla mnie przepis Anity znajdujący się na blogu Od A do Z gotuj! Wydrukuj przepis The post Terrina
mojewypiekiinietylkowody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei(...)liście i zawiązujemy wstążkę. Pierniki z tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne bułeczki ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra(...)pieczenia, zachowując między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić
Moje domowe kucharzenieTradycyjna Wigilia, to dania bezmięsne. Ale w Boże Narodzenie można zaszaleć. Proponuję pierogi o wspaniałym aromacie i bardzo łatwe do wykonania. Podane z barszczykiem czerwonym do
Z Kuchni Do KuchniKsiążęce przepiórki z białym sosem Mięso przepiórek jak od dawna wiadomo jest niesamowicie zdrowe . Dietetycy zalecają zwiększenie jego spożycia . Do tego wszystkiego jest niesamowicie smaczne i
Ogrodnik w podróżyDziś polecam Wam bardzo piegowaty deser Pieguski, czyli pyszne babeczki z makiem to idealna propozycja do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniale sprawdzą się również, aby zabrać
Słodkie okruszkiDzień kobiet obchodzimy ósmego marca. Z okazji tego własnie święta wcześniej w tym roku sama postanowiłam sobie wybrać prezent unikając tym samym prezentów od męża. Nie mówię, że są złe. No może odrobinkę nietrafione ;). W tamtym roku dostałam szlifierkę a na gwiazdkę samochód (choć nie mam prawa jazdy)... Jednak prezent jaki sobie sprawiłam sama okazał się strzałem(...)ciężkich. Potrawy nie przywierają do powierzchni ani się nie przypalają dzięki równomiernie rozprowadzanej temperaturze, którą zapewnia dwuwarstwowe dno naczynia. Składniki: 1 szkl mąki 1 szkl mleka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki oleju (w wresji na wypasie 2 łyżki stopionego masła) szczypta soli ulubione owoce syrop klonowy wykonanie: Suche
Malinowe PocałunkiKocham wszelakie pasztety szczególnie zimą! Wiadomo, okres świąt, Nowego Roku, a potem Karnawał, to taki tradycyjny czas na przygotowanie tego specjału. W staropolskiej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na pasztety. Zdecydowanie królują w niej pasztety z dziczyzną. Sławetny pasztet z zająca ma niepowtarzalny smak - to zdecydowanie mój faworyt - niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko pojawia się(...)pistacjami i morelami Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm Składniki: 700 g piersi 700 g filetów z udka kurczaka 500 g wątróbki 1/2 szklanki bulionu 2 duże jajka 2-3 łyżki rozpuszczonego masła sól pieprz 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 garści pistacji 3 garści suszonych moreli kilka plasterków wędzonego boczku Wykonanie: Mięso z kurczaka
Kulinarne przygody GatityLubicie ciasteczka? Pieczecie? Ja uwielbiam i często piekę. A może skorzystacie z mojego przepisu i upieczecie na Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że wyszły mi tak pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach, nie ma co ukrywać, że ciasteczka na samych żółtkach są najlepsze. Moje dodatkowo pięknie pachną cytrusami. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki(...)życzę. Rady: Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto. Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce. Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko
IzabelawkuchniKarnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich
Pieguskowa KuchniaSernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu , wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła. Tradycyjnie dodaje się do
Smakołyki BerenikiJakiś czas temu moja serdeczna znajoma poczęstowała mnie przepysznym ciastem. Doskonale wie, że mam swoje ulubione serniki ale tym razem pokusiła się by przekonać mnie do
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki