lubię marnować żywności, dlatego z resztek produktów i tego, co mam w lodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki) 5 jajek 200g liści szpinaku 4 plasterki wędzonego boczku
Danka Pichciwiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bagietki o długości 20 cm około 80 g szynki 100 g żółtego sera
Danka Pichciwędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż schab, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokroić drobno i zrobić na niej np. jajecznicę. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć! Przygotowanie Chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasy to było jednak wyzwanie dla mnie, szczególnie za mnogość składników. Ta kiełbasa to specjał kuchni hiszpańskiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki
Moniki SmakołykiJajecznica z pomidorami to dobry pomysł na urozmaicenie smaku lubianego i bardzo popularnego śniadania. Dzisiejsza z dodatkiem podsmażonej cebulki i pomidora posmakuje każdemu. To proste, pożywne i zdrowe śniadanie, polecam na leniwy sobotni poranek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piekarnika. Są wtedy jak puchate baryłki. Mój mąż sceptycznie do nich podchodził, bo muffin brzmi słodko. Ale kiedy spróbował, stwierdził, że są pyszne. Jest fanem omletów, jajecznicy,więc muffiny docenił. Zimne też smakują i warto je zabrać w pudełku na drugie śniadanie do pracy. Na 6 sztuk 6 jajek 1/2 cebuli 1/4 czerwonej papryki trochę cukinii, 2 różyczki
AZgotuj!Mieszamy. Zdejmujemy z grzania. Doprawiamy pieprzem i dodajemy część startego sera ( połowę ). Na koniec wlewamy jajka. Cały czas mieszamy. Jajka powinny utworzyć aksamitny sos, a nie ściąć się jak jajecznica. Spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewygrzybami suszonymi Tarta ze szpinakiem Przystawki, przekąski na Andrzejki Deska serów na imprezę Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku
Dorota Smakujedobrze zacząć dzień? Oczywiście dobrym i pożywnym śniadaniem, które od razu poprawi nam humor i doda energii. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na ciepłe śniadania, czyli owsianki, jajecznice, placuszki i naleśniki. A że teraz królową warzyw jest dynia, to dzisiejsza propozycja na śniadanie, to iście jesienny posiłek, który pokocha każdy wielbiciel tego typu posiłków (i nie tylko!). Placuszki
Analiza Smakukażdy, nawet najmniej zaawansowany kuchcik. Nie wszystkim jednak ta przekąska przypadnie do serca, są osoby, które nie lubią łączyć słodkiego ze słonym i uważają, że miejsce boczku jest w jajecznicy. Ale ja lubię nietypowe połączenia dlatego podaję Wam ten przepis na roladki z daktyli i boczku. Sprawdź, jak przygotować te wyśmienite roladki. Składniki: plastry wędzonego bekonu, tyle samo suszonych daktyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie jest u mnie wypadkową tego co akurat znajdę w lodówce, zawsze jednak świetnie smakuje ( a jak nie, wbijam do dania jajko czy dwa i mam coś a la jajecznica – to musi być dobre ha ha ). Zachęcam Was do eksperymentowania i do nie marnowania żywności nie tylko z ekonomicznych powodów, ale przede wszystkim ekologicznych! By znaleźć więcej tego typu
Dorota Smakujedodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Mini tortille z papryką i ogórkiem – Sałatka z brokułami i szynką
Kulinarne S.O.S.dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Mini tortille z papryką i ogórkiem – Sałatka z brokułami i szynką
Kulinarny S.O.S.