jabłka - 25490 przepisów (strona:887/1700)

PIERNIKI do dekoracji lukrem 128

ciasteczka cynamonowe i miękkie pierniczki! P.S. Pierniki po upieczeniu są twarde. Miękną trochę po kilku dniach, jeśli w pomieszczeniu jest wilgoć. Polecam też włożyć do puszki z piernikami kawałek jabłka, jeśli chcecie aby zmiękły. Jednak przy dekorowaniu ich lukrem najlepiej, aby były twarde. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Ważne! Smak, a nawet

Słodki Pomysł
Przepisy na Boże Narodzenie 81

piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa

To co lubię - gotuję i polecam
Knedle ziemniaczane z jabłkami 79

cudowne kluchy pochodzi z książki "Dieta łatwostrawna" z 1985 roku. Knedle tak przygotowane są pulchne, aromatyczne, idealne na zimowy obiad. Polecam zatem gorąco do wypróbowania. Knedle z jabłkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Wonder Poppy 73

roztopionego masła 1 saszetka suchych drożdży Masa makowa: 100 g maku mielonego 120 ml gorącego mleka pół szklanki siekanych orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 łyżka budyniu lub mąki miód 1 łyżka amaretto 1 jajko Ciasto Wonder Poppy Wykonanie: 1. Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut(...)odstawiamy na 5 minut. Jeżeli masa stanie się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek mleka. 5. Do masy makowej dodajemy bakalie, orzechy oraz obrane i starte na grubych oczkach jabłko, a także amaretto i miód do smaku. Na koniec dodajemy jajko i budyń lub mąkę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. 6. Tortownicę 22 – 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Następnie

Kuchnia Na Wypasie
Fale Dunaju z wiśniami 53

Dunaju z wiśniami to dwukolorowe ciasto, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. Ciasto wygląda jak wzburzone fale, stąd ta nazwa. Do ciasta Fale Dunaju z wiśniami także pasują jabłka, maliny, śliwki, morele, gruszki .Przepis pochodzi od pani Danuty. Dziękuję serdecznie za przesłanie przepisu.  … The post Fale Dunaju z wiśniami appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Zupa pamuła weryńska – kuchnia podkarpacka 75

ugotuj”, która jest efektem współpracy 6 lokalnych grup działania, obejmujących 39 gmin północnego Podkarpacia i Małopolski. Zupa pamuła weryńska – kuchnia podkarpacka Składniki: 70 g suszonych śliwek 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek niepełna szklanka mleka 3,2 % 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej około 2 l wody ewentualnie łyżka soku z czerwonej porzeczki lub wiśni 1 łyżeczka miodu

Trzeci talerz
Choripan 102

taki ważny, dlatego zrobiłem go w kryzysowym stylu, z zamienników :) Składniki: - długa bułka - jakieś parówki - natka pietruszki - oregano - olej - ocet jabłkowy (robi się go bardzo łatwo, zostawiając obierki od jabłek zalane wodą w otwartym słoiku) - czerwona cebula - papryka słodka w proszku - ketchup Wykonanie: Parówki kroimy wzdłuż i podsmażamy. Pietruszkę miksujemy z oliwą, octem i małą ilością oregano, żeby

Kryzysowa Książka Kucharska
Śledzie po kujawsku 71

Śledzie po kujawsku – to dość oryginalny pomysł na śledzie. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, to ten przepis będzie dla Was idealny. Słodko-kwaśne połączenie śledzi z jabłkami będzie fajnym pomysłem na danie wigilijne lub sylwestrowe. The post Śledzie po kujawsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Czy odżywianie ma wpływ na kondycję naszych zębów? 72

Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach takich jak makrela, tuńczyk, halibut czy sardynki . Witaminy C najwięcej znajdziemy w warzywach i owocach, takich jak kapusta, natka pietruszki, brokuł, czarna porzeczka, jabłka, czy owoce cytrusowe. Witaminy A ma najwięcej marchew, szpinak, wątróbka, kapusta, jaja, czerwone mięso. Naturalnie witamina E występuje w oleju słonecznikowym, w oleju z zarodków pszennych, migdałach i orzechach

Słodkie okruszki
Świąteczny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami 79

pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 20 porcji.  Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.   A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego sernika

Izabelawkuchni
Czebureki z mięsem 119

się przypali a mięso nie zdąży się usmaży ale też nie może być za mało nagrzany wtedy ciasto zbyt nasiąknie tłuszczem... Czebureki można przygotować z farszem z pieczarek, prażonych jabłek lub sera z ziemniakami.         Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

W garach u Gosi
Czebureki z mięsem 113

się przypali a mięso nie zdąży się usmaży ale też nie może być za mało nagrzany wtedy ciasto zbyt nasiąknie tłuszczem... Czebureki można przygotować z farszem z pieczarek, prażonych jabłek lub sera z ziemniakami.         Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

W garach u Gosi
Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym 85

podania z dodatkiem podsmażonych kopytek, sosem żurawinowym i surówką. PIECZONE UDKA KACZKI z SOSEM ŻURAWINOWYM     Składniki: kaczka:  2-3 udka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jabłko 10 kulek świeżej żurawiny świeży rozmaryn sos: 150 g świeżej żurawiny skórka i sok z 1 pomarańczy 3 łyżki cukru   Przygotowanie: kaczka: Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą(...)góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę, pokrojone w ćwiartki jabłko, gałązki świeżego rozmarynu.  Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut , ale już bez przykrycia. sos: Żurawinę nakłuwamy wykałaczką, aby podczas gotowania nie strzelała i pryskała sokiem. Przekładamy do rondla, zalewamy sokiem

Bon appetit mon amie
Kisiel owocowy 55

jako po prostu coś słodkiego Korzystamy ze świeżych owoców, jeżeli takich nie mamy możemy użyć mrożonych. Składniki 500 g-700 g owoców ( u mnie kiść ciemnych winogron, średnie jabłko, słodka gruszka) mrożone rozmrozić 1 litr soku z winogron lub czarna porzeczka 100% lub własnej produkcji ( sok dopasujmy kolorem do owoców z których robimy kisiel) 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)rzadszy mniej mąki, gęściejszy więcej) 2-3 łyżki cukru lub według własnego smaku i w zależności od słodkości soku sok z 1 cytryny 2-3 łyżki wody Owoce myjemy, jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Owoce wkładamy do rondelka, dodajemy wodę oraz cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do czasu

gotuj ze mną