liście laurowe ziele angielskie (3-4) 3 łyżki oleju sól, pieprz Surówka z czerwonej kapsuty 1 kg czerwonej kapusty – 1 mała główka 1 mała cebula 1 średnie soczyste jabłko 3 łyżki majonezu 5 łyżek octu jabłkowego (opcjonalnie można zastąpić sokiem z cytryny) przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru Sposób przygotowania Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy(...)gulaszu stopniowo dolewamy aby zagęścić nasz gulasz. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ziemniaki. Czerwoną kapustę przekrajamy na pół. Szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Na grubych oczkach ścieramy jabłko i marchewkę Cebule drobno szatkujemy. W małej misce mieszamy majonez z octem (lub sokiem z cytryny) i przyprawami oraz cukier. Tak powstały sos dodajemy do reszty składników. Mieszamy całość. Surówka
NieziemskiApetyt.plświetnym warzywem, które jemy zarówno wytrawnie jak i na słodko. Takim przykładem jest własnie dżem dyniowo-jabłkowy. Smakuje obłędnie :D Składniki: 1 kg dyni 1,5 kg jabłek (obranych bez pestek) 0,5 kg cukru 1 cukier wanilinowy 2 goździki sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy co jakiś czas mieszając
Niezły Młynekowsianki. Jak wiecie owsiankę można przygotowywać na miliony sposobów, każda jest inna i każda jest pyszna. Eksperymentujcie ze swoimi śniadaniami, żeby nie popaść w rutynę. 1 porcja Składniki: 1 jabłko 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżeczki nasion chia 3 łyżeczki siemienia lnianego 200 ml mleka sojowego lub kokosowego 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie jak ktoś lubi śniadania na słodko) do podania(...)owoce Przygotowanie: W garnuszku zagotowujemy mleko i następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia gotujemy ok 5 minut, aż płatki owsiane zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w małą kostkę i miód. Całą owsiankę podajemy z orzechami i świeżymi owocami. Smacznego
Niezły Młynekdomu lub do lunch boxa i weźcie ją ze sobą do pracy czy szkoły. Składniki : torebka ugotowanego ryżu 1 pierś kurczaka (ugotowana w lekko osolonej wodzie) 1 jabłko puszka kukurydzy 3 małe ogórki gruntowe pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki majonezu Przygotowanie: na patelni małej wlewamy ocet żeby odparował(...)dodajemy majonez, energicznymi ruchami podgrzewamy, aż sos będzie kremowy. Do miski wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko, ogórka. Dodajemy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i posiekany koper. Dorzucamy kukurydzę i ryż, następnie wszystko delikatnie mieszamy dodając sos i doprawiamy do smaku. Smacznego
Niezły Młynektakiej pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :) Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy żółtko Przygotowanie: z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon). Jabłko obieramy i ścieramy na tarce
Niezły Młynekkisielu. Ewentualnie w wersji dla dzieci można dodać 1 łyżkę cukru lub łyżkę dżemu. Możesz także dodać ulubione, pokrojone owoce. Jeśli używasz słodkich soków np.: bananowego, brzoskwiniowego lub słodkiego jabłka, to możesz nie dosładzać kisielu cukrem. Możesz także dosłodzić kisiel miodem . Ja dodaję miód do lekko ostudzonego kisielu. Jak wykonać domowy kisiel? Do szklanki wlewam do połowy wysokości ulubiony
Ania gotujePrint Racuchy z musem jabłkowym bez jajek Recipe by Aleksandra Course: Dania główne, Deser, Przekąska, Kolacja, Śniadanie Cuisine: polska Difficulty: łatwy Porcje 4 porcje Czas przygotowania
Heca w kuchniświeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pęczka natki pietruszki cukier ok. 1 łyżeczka sól, pieprz majonez 1 łyżka Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką. Marchew i jabłko ścieramy
Smaczne mojedzień i wykwintne przyjęcie. Sałatka dla każdego. ugotowane ziemniaki około 350 g ( u mnie fioletowe ) płaty a"la matias - solone 1,5-2 sztuki sztuki słodkawe jabłko ok. 100 g małe ugotowane buraczki ok. 200 g 1 mniejsza ugotowana marchewka 1 średnia czerwona cebula majonez 3 łyżeczki Musztarda francuska 1 łyżeczka sól, pieprz natka pietruszki Przestudzone ziemniaki(...)marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Śledzie oraz jabłko kroimy w drobną kostkę, buraki w plastry. Potem wszystko, oprócz buraków mieszamy, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami buraka i natką pietruszki
Smaczne mojełyżka cukru waniliowego 1/2 kostki miękkiego masła 2 łyżki oleju 50 ml mleka 2 szklanki mąki 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 gałązki rabarbaru 1 jabłko bułka tarta Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich ( opcjonalnie ). Wykonanie: Rabarbar i jabłko kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy
Kronika Piekarnikawystęp w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym wydaniu miesięcznika Country. Przeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe
Kronika PiekarnikaProponuję przepis na puszystą, lekką, aromatyczną babkę. Wanilia, orzechy i jabłko - czy więcej zachęty potrzeba? Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Efekt idealny, dla tych którzy szukają przepisów na klasyczne, nie udziwnione wypieki do herbatki. Upiekłam ją o świcie, z przyzwyczajenia wstając dość wcześnie. Urlop przymusowy. Przed końcem roku rozliczam wszystko, co od stycznia staje się zamkniętym rozdziałem. Przede mną(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 gram miękkiego masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru ( użyłam trzcinowego ) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 słodkie jabłko, pokrojone w drobną kostkę 3 łyżki mielonych orzechów laskowych szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie jednolita, wlewamy etapowo
Kronika PiekarnikaMandarynki. W ciągnących się uporczywie zimowych miesiącach to chyba częsty punkt w naszych listach zakupowych. Jaki inny wybór mamy w działach owocowo - warzywnych? Banany. Jabłka. Jarmuż. Mrożonki. Słoiki z dżemem. Więc między pietruszkę (potaniała!:)), kapustę kiszoną i ziemniaki, do toreb wrzucamy po kilka sztuk cytrusów. Część lepszosortowych zjadana jest od razu, bo pyszne, część gorsza odkładana na później
Kronika Piekarnikaktórych szpinak był delikatnie wyczuwalny. Mogło to przewrażliwionym przez przedszkolne traumy obiadowe przeszkadzać. Tu - utajony zupełnie. Absolutnie. Córka podejrzliwie zapytała, czy ten kolor to zmiksowane kiwi albo skórka zielonego jabłka.. W najśmielszych fantazjach wypiekowych, nie pomyślałam o zmasakrowaniu blenderem kiwi i wkomponowaniu go w ciasto. Kto wie, może to niedopatrzenie. Jeśli zdarzy się, że kiwi zbyt długo zalegać
Kronika Piekarnikaowocami, za którymi zdążyliśmy się stęsknić. Możemy już eksperymentować, lub wracać do starych, sprawdzonych wypieków z minionych sezonów wiosennych. Zatem do tego ciasta można wkomponować truskawki, wiśnie, jagody, śliwki. Jabłka, co oczywiste - również. Ale dziś, u mnie w roli pierwszoplanowej - RABARBAR. W śmietankowym, puchatym, wyjątkowo delikatnym podłożu z ciasta ucieranego. Gdy pierwszy kawałek znajdzie się na talerzu - rozpłyniemy się
Kronika Piekarnika