eksperymentów, wyszło super. Kompot chłodzi się od godziny w lodówce i znając życie, będzie jeszcze lepszy. Dam mu jeszcze trochę czasu. Myślę z czym można jeszcze połączyć rabarbar, poza jabłkami, gruchami i cytrusami. Truskawki, się wie, ale czy coś jeszcze? Dajcie znać, jak Wam przyjdzie coś do głowy, chętnie znowu poeksperymentuję. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 l wody
KardamonovyTosty z camembertem, szpinakiem i żurawiną polecają się na śniadanie lub przekąskę. Miałam dylemat dotyczący żurawiny. Myślałam nad dodaniem jakichś owoców – karmelizowanych jabłek lub gruszek. Jakoś mi jednak do camemberta pasuje żurawina, no nic na to nie poradzę . Od razu się przyznam, że nie miałam w swojej spiżarni takiego cuda, więc musiałam kupić. Studiowałam jednak skład i wybrałam
Kardamonovyprowadzę jedynie dla siebie. Dziś więc, surówka z kiszonej kapusty. Po prostu. Ps. Mysza, dzięki za michę. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 jabłko szczypta cukru szczypta kminku (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy/oliwa extra virgin 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach(...)ścieramy marchewkę i jabłko (można je obrać, ja tego nie robię), cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o dodatek tłuszczu, wybierzcie sami, ja uwielbiam smak oliwy, dlatego używam jej najczęściej. I jeszcze kwestia kminku – nie każdy go lubi. Z reguły jednak jest tak, że to tej surówki się go dodaje
KardamonovyObiad niedzielny: mięcho, ziemniaki, dodatki. Tym razem stanęło na karkówce. Ale żeby nie było do końca standardowo, dodałam do sosu świeżo wyciśnięty sok z jabłek. Jeżeli też jesteście szczęśliwymi posiadaczami sokowirówki, skorzystajcie z niej. Ciężko mi przytoczyć męski zachwyt nad sosem. Tak, był genialny. Do tego ziemniaczane puree, ogórek kiszony i pasta z ciecierzycy z burakami – trochę oszukany
Kardamonovyjakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente(...)zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z czerwonej kapusty pochodzi
KardamonovyChyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie – gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet na zimno pozostały dość wysokie. Dawno nie jadłam nic tak smacznego (pewnie dlatego, że na parę miesięcy odstawiłam nadmiar mąki i cukru). Klasyczna petarda i tyle w temacie. Ps. Cukru pudru oczywiście
Kardamonovywarzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie(...)Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka jarzynowa z kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywcześniej zapijałam się nimi po kokardki. Teraz od czasu do czasu też je piję, ale tym razem na drugie śniadanie. Składniki: 250 ml mleka 1 dojrzały banan 1 jabłko garść świeżych liści szpinaku 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu (przepis na 2 porcje) Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Jabłko myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazda nasiennego
KardamonovyJedni lubią tę kapustę mało słodką, inni zdecydowanie bardziej. Z tego co pamiętam ja przywaliłam chyba ze 2 łyżki (tak, tak). Składniki: pół główki białej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej cukier (wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny olej rzepakowy sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści. Całą(...)główkę cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy ją na sicie wrzątkiem, odsączamy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Wszystko podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy ją do ugotowanej kapusty
Kardamonovyever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka (lub mała cebule) 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach(...)ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjednak nie wpłynęło jakoś bardzo na smak kompotu, nadal smakuje idealnie). Jakby ktoś pytał, w oryginale było 5 sztuk gruszek. Składniki: 3 litry wody 250 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 350 g suszonych śliwek 2 goździki miód (opcjonalnie) Owoce bardzo dokładnie przepłukujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy do nich goździki i gotujemy około 30 minut. Kompot
Kardamonovydramatyczna pogoda, że przepis który miałam dla Was przygotowany, musi poczekać. Nie będę Was namawiała do odpalania piekarnika. Namawiam Was natomiast na przeokropnie zimny kompot z rabarbaru. Bez jabłek, bez truskawek i innych wiśni (na ten z wiśniami dostaniecie przepis za tydzień). Najgorsze jest to, że nie mam już w domu tego cholernego rabarbaru (zużyłam dziś do pleśniaka), więc
Kardamonovykiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej kapusty 1 mała czerwona cebula 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce(...)grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysię po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. I z agrestem. I porzeczkami. O, śliwki. Tak, w sezonie zrobię ze śliwkami. Składniki: 50 g masła 250 g mąki pszennej tortowej pół szklanki
Kardamonovysmakowo, i w ogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też robią robotę. W sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Kardamonovy