jabłka - 25490 przepisów (strona:892/1700)

Pyszne przetwory na jesienne słoty i zimowe chłody 92

później dusimy kilka minut pod przykryciem. Później zostaje już tylko przelać sos do słoików i zapasteryzować go. Chutney można przyrządzić też z rodzimych owoców. Świetnie smakuje choćby sos z jabłek, cebuli i czerwonego pieprzu z dodatkiem żurawiny albo z pomidorów świeżych i suszonych z czarnuszką i kolendrą.   Moda na przetwory – tradycja i nowoczesność w jednym szeregu Moda

Obiad gotowy
CIASTO GRUSZKOWE BEZGLUTENOWE 87

gruszkowe . Ciasto to przygotowałam na bazie mąki bezglutenowej ryżowej. Już jakiś czas temu odkryłam, iż gruszki świetnie komponują się ze smakiem ciasta czekoladowego. Zresztą nie tylko gruszki, gdyż również jabłka oraz kiwi fajnie sprawdzają się w tym cieście. Poniżej zostawiam Wam zatem przepis na ciasto gruszkowe bezglutenowe i życzę udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz

MeCooks
Surówka z kalarepy 81

Polecam kalarepkę w tej postaci. Pyszna.      Składniki:   1 duża kalarepa   2 świeże ogórki gruntowe   1 cebula czosnkowa   1 jabłko ( najlepiej słodkie i twarde )   1 duża marchewka   2 łyżeczki posiekanego koperku   2 łyżeczki posiekanego szczypiorku   1 łyżeczka syropu z agawy   1 łyżka soku z cytryny   pieprz   sól(...)jogurt grecki ( u mnie Kri Kri )        Przygotowanie:       Cebulę drobno posiekałem, przełożyłem do miski. Jabłko, marchew, ogórka oraz kalarepę starłem na tarce o grubych oczkach, dodałem do pozostałych składników. Dodałem również posiekaną zieleninę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz syrop z agawy do smaku. Całość dokładnie wymieszałem, na koniec w jogurt. Ponownie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Dżem z dyni 117

którego, podobnie jak puree z dyni , nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki. Przepis na dżem dyniowy jest bardzo łatwy. Jeżeli

Cztery Fajery
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 92

będzie się on łatwiej obierał.  Surówka z kapusty, marchewki oraz papryki - Przepis  czas przygotowania: 15 minut   Składniki: 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 małej cebuli  kilka gałązek natki pietruszki sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju lnianego  sól, pieprz Przygotowanie surówki: Kapustę poszatkuj ręcznie(...)przy pomocy robota kuchennego. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj. Papryki pokrój w kostkę lub na paseczki.  Kapustę umieść w misce, posyp solą i trochę wygnieć dłońmi, aby stała się delikatniejsza. Dodaj pozostałe warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszytko wymieszaj.  Kampania Moc Polskich Warzyw

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaki wolnowar wybrać 111

litra  do nawet 7,5 litra). Są znaczniej bardziej uniwersalne, możesz w nich przyrządzić zarówno gulasze, zupy czy powidła, jak i np. całą kaczkę z jabłkami .  Po lewej stronie wolnowar okrągły o pojemności 2,4 litra, po prawej wolnowar owalny o pojemności 3,5 litra. Oba modele są sterowane elektronicznie i posiadają możliwość zaprogramowania czasu

Cztery Fajery
Krem z dyni, batata i marchewki 98

Krem z dyni – moja ulubiona jesienna zupa ! Jeśli zapytalibyście mnie na co czekam jesienią to bez zastanowienia odpowiedziałabym, że na szarlotkę z pysznych jesiennych jabłek i na sezon dyniowy. Z każdym rokiem odkrywam dynię na nowo, próbując wielu Czytaj dalej Artykuł Krem z dyni, batata i marchewki pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Pora na zupy – zupa z pulpetami 89

wkładką. Zupa brokułowa z cheddar 6 porcji Składniki: 1½ l rosołu z kurczaka 400 g mięsa z kurczaka bez kości 1 jajko 1 cebula 2 duże marchewki 1 jabłko 1 kg brokułów, u mnie mrożony 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko 30 g parmezanu 150 g cheddar 1½ łyżki świeżego tymianku 1 łyżka mąki Wlej bulion do garnka. Pokrój(...)marchewkę, cebulę, jabłko w kostkę i dodaj do bulionu wraz z brokułami. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie zmiksuj zupę ale nie całkiem do końca. Wlej oliwę, dopraw zupę solą i pieprzem. Na koniec wsyp do garnka utarty cheddar. Podgrzewaj zupę aż do rozpuszczenia sera. Posyp tymiankiem. Mięso z kurczaka pokrój drobno. Dodaj parmezan i jajko. Wymieszaj farsz i zrób

codojedzenia
BARSZCZ UKRAIŃSKI 86

świeżym koperkiem. Fajnie smakuje również z dodatkiem jajka na twardo. Barszcz ukraiński Warto wiedzieć robiąc barszcz ukraiński. Sok z cytryny zastąpić można octem spirytusowym, octem jabłkowym lub sokiem z jabłka. Zdecydowałam się sięgnąć po fasolę z puszki. Możecie oczywiście ugotować fasolę suszoną. Namoczcie ją na noc w wodzie i dopiero potem gotujcie. Użyłam bulionu warzywnego ale możecie sięgnąć również

MeCooks
Nogi kaczki pieczone z figami 73

Kaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami . 4 nogi kaczki, 8 świeżych fig, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, kilka gałązek tymianku, 4 łyżki miodu, 100 – 150 ml dobrego bulionu, sól, Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą

królestwo garów
Sok z aronii i winogron na zimę. Domowe przetwory. 213

mnie sezon na domowe przetwory nadal trwa. Obecnie króluje w moim ogrodzie aronia, winogrona, jabłka i kiwi. Powoli zamykam te dobroci w słoiczki i buteleczki. Przepis na tradycyjny sok z aronii na blogu już jest. I cieszy się dużą popularnością. Robię go nadal, ale w tym sezonie głównie ( aby nie było tak nudno ) przygotowuję soki mieszane. Dziś pokażę

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty włoskiej 89

również taką z brokuła http://lamarida.pl/2019/09/11/surowka-z-brokula/ , albo http://lamarida.pl/2018/08/14/surowka-z-czerwonej-kapusty-cukinii/ , albo http://lamarida.pl/2018/05/19/koleslaw/ albo kimchi z białej kapusty . Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek) 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!) 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika(...)połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę. Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Surówkę

Lamarida.pl
Pieczone warzywa 59

stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego! A jakie dodatki warzywne najczęściej goszczą w Waszych zestawach obiadowych? Czy stawiacie na surówki? Ostatnio przygotowałam surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, wyszła pysznie. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Spróbuj także: pieczone warzywa z pokruszoną fetą, omlet z porem i szynką. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź

Natka Pietruszki
Smalczuszek domowy 86

smak jest niesamowity, szczególnie w towarzystwie domowego kiszonego ogóreczka. A więc do dzieła! Potrzebujemy:  30 dag świeżej słoniny 20 dag wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 duże jabłko 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku pieprz mielony szczypta ostrej papryki sól Słoninę i boczek pokroiłam w bardzo małą kostkę. Włożyłam do garnuszka i wytopiłam tłuszcz. Cebulę obrałam i pokroiłam(...)Dodałam do słoninki z boczkiem.  Smażyłam na wolnym ogniu do momentu gdy cebulka się zeszkliła a skwareczki nabrały złotego koloru. Wtedy dodałam starte na grubych oczkach jarzynowej tarki jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek.Smażyłam jeszcze chwilkę a następnie doprawiłam solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, majerankiem.Po kolejnych 5 minutach smalczyk był gotowy

Co w garnkach piszczy
Racuchy z borówkami 90

placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami RACUCHY DROŻDŻOWE Ilość porcji: 2 porcje, około 10-12 racuchów Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 7-8 g drożdży suchych ( całe opakowanie) – szczypta

nietylkopasta.pl