jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:3/436)

Pieczona kaczka z jabłkami 198

wyjęciu z lodówki faszerujemy kaczkę pokrojonymi cząstkami jabłek posypanymi majerankiem i zamykamy wykałaczkami lub zaszywamy.Lekko nakłuwamy nożem skórkę, aby w czasie pieczenia lepiej się wytapiał tłuszcz. Następnie kaczkę przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i zostawiamy, żeby ociepliła się do temperatury pokojowej.4. Wstawiamy zamknięte naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5-2 godzin aż mięso(...)kratce i dopiec jeszcze ok. 20-30 minut aż skórka zrobi się rumiana.Sos powstały z pieczenia można przecedzić przez sitko i zagęścić mąką lub odparować.Smacznego Post Pieczona kaczka z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem 138

obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso(...)przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw. Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły 288

Co rano to samo pytanie .."mamoooo co mi zrobisz na śniadanie" ciągła kanapka nudaaaa :) Jak każda matka kombinuje co by tu nowego postawić przed noskiem a

Basia w kuchni
Pieczona kaczka z jabłkami 158

Przygotowanie :Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca

Magiczne Życie Marty
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 99

przyjaciółką – wyrzucamy nadmiar masła, cukru, wspominamy smaki dzieciństwa i dyskutujemy o tym co teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów(...)łyżkę quinoa, kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu (można pominąć) Jabłka i dynię pieczemy w piekarniku (ok 20 minut, 160 stopni). W naczyniu umieszczamy upieczone składniki, bulion, mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej, jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci

Szybko Tanio Smacznie
Serowe pieczone pierożki z jabłkiem 245

puder). Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej taką jak do pierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy na paseczki/kostkę - nie za duże, nie za małe. Układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy na folii aluminiowej i pieczemy 25 minut 1 80 stopniach (10 min jedna strona, przewracamy, 10 minut druga i 5 minut(...)podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem. Serowe pieczone pierożki z jabłkiem  Przepis bierze udział w konkursie  Veggieola

Czarnawisienka
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 153

ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.                     Gęś włożyć do  brytfanny i podlać wodą. Piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 151

KLIKNIJ! 624 kcal | 6 g białka | 82 g węglowodanów | 30 g tłuszczu Pieczone jabłko Wiedźmin 3: Dziki Gon jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowo-rumowym 40 min 40 min (czekanie) 14 zł 4 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka rondelek mały nożyk Składniki Koszt jabłka, twarde (np. Jonagold) – 4 średnie szt. [900g] 4 zł // BAKALIE // orzechy(...)pieczenia smarujemy masłem. Wydrążone jabłka faszerujemy bakaliami – dociskamy je łyżką, aby dokładnie wypełnić dziury. Nakrywamy odciętymi kapeluszami – starajcie się dopasować je dokładnie do linii cięcia. Każde jabłko smarujemy z wierzchu miękkim masłem. 6. PIECZENIE (30-40 min) Formę z jabłkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni – opcja góra i dół) i pieczemy

Nerds Kitchen
Pieczone jabłka z żurawiną, kaszą jaglaną, sezamem i miodem 119

melonów. Napełnić jabłka nadzieniem (delikatnie dociskając farsz do środka, aby dokładnie wypełnił jabłka) . Skórkę każdego jabłka dookoła delikatnie ponacinać kilka razy nożem (robimy pionowe kreski po środku skórki, o długości ok. 2-3 cm). Dzięki temu jabłko nie popęka podczas pieczenia. Każde jabłko przykryć odciętą górą. Włożyć do foremki. Wstawić do nagrzanego pieca i piec(...)minut, do miękkości jabłek (czas może ulec wydłużeniu lub skróceniu w zależności od wielkości jabłek) . Pieczone jabłka wyłożyć na talerzyki lub do miseczek. Można podać z odrobiną jogurtu naturalnego (pominąć jeśli nie spożywacie nabiału) .   The post Pieczone jabłka z żurawiną, kaszą jaglaną, sezamem i miodem appeared first on Moja Delicja - Przepisy

Moja Delicja
Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem 127

Składniki: 1 świeża kaczka (u mnie ok. 1,5 kg) - bez wnętrzności, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich , 3 jabłka, 2 łyżki oliwy, przyprawy: sól, tymianek Skworcu , słodka papryka, majeranek, kolendra. Przygotowanie:      Z kaczki wycinamy gruczoł kuprowy. Następnie dokładnie ją myjemy pod zimną wodą. Nacieramy ją solą ok. 1 łyżeczki. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę(...)kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy

Aga w kuchni
Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami 157

lodówki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Kaczka pieczona, faszerowana, z jabłkami i grzybami 177

Kaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości.Kaczkę piekłam

Smaczna Pyza
Pieczone piersi kacze z jabłkiem i żurawiną 258

połówki. Z każdej z nich wydrążyć dokładnie gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu z żurawiny lub brusznicy.Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wstawić do niego jabłka i zapiekać około 30 minut do miękkości. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu obsmażyć piersi na złoty kolor, najpierw skórką do dołu, aby wytopił się z niej tłuszcz(...)aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki.Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami

wyzwania kuchenne
Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami 170

Mięso natrzeć przyprawami, odstawić przynajmniej na 1 h. Opiec i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć ćwiartki pomarańczy oprószone estragonem i piec około 1,5 h. Dodać ćwiartki jabłek posypane majerankiem i piec mięsko jeszcze 20 minut. Wyjąć, chwilę odczekać i kroić pod kątem w plastry. Podawać z cząstkami jabłek i pomarańczy. Jako dodatek proponuję opiekane ziemniaczki

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 101

myśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną i okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi(...)strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru. Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny - pierwsze 1,5 godziny w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, a ostatnie pół godziny w 160 Normal

Delicious Titbits