jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:11/436)

Pierożki z jabłkami 217

przychodzi sezon na jabłka, pieczemy szarlotki, jabłeczniki. Można również upiec kruche  pierożki z jabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy.   Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki margaryny 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek(...)stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy pokrojone jabłka, składamy pierożki na pół i widelcem dociskamy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Salonik smaków
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 142

Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam jabłek. Aaaaa .... nie....  kiedy byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom  pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach.  Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl(...) gniazda nasienne ale nie przecinaj ich na wylot. Faszeruj jabłka rozgniecionym kardamonem, łyżką miodu i kilkoma rodzynkami, włóż patyk z cynamonu. Zawiń w papier do pieczenia i  zawiąż sznurkiem . Piecz ok 30-40 minut w 160 stopniach. Przygotuj sos beszamel:  3 łyżki masła 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka pół laski wanilii 3 łyżki cukru

AZgotuj!
Jabłka pieczone z białą morwą i orzechami włoskimi 137

Dzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Spróbujcie! Składniki: 3 jabłka 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej białej morwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Do miseczki wsypać morwę i cynamon. Dodać drobno(...)częścią. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku i dojrzałości jabłek. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Oryginalny smak
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 270

pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami (4-5 porcji) Składniki: 1 kaczka (ok. 1,5 kg) umyta i osuszona 1 łyżka(...)ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż kaczkę do piekarnika i polej połową rozpuszczonego masła i piecz przez 30 minut. Odwróć kaczkę, polej resztą masła i piecz przez kolejne 20 minut, podlewając od czasu do czasu winem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 oC, obłóż kaczkę resztą jabłek i pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki

karmelowy
Oldschoolowe ciasto z jabłkami 182

lekko przestudzić. Jajka ubić z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z cukrem. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka(...)zostawiając 1cm obręcz wokoło ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20min.Następnie wlać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego! * najlepsze są kwaskowe :) ** pieczenie w prodiżu:  3/4 ciasta wlać do prodiża i piec 25 min. Następnie ułożyć jabłka i wylać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 minut

CookYourself
SMAŻONE JABŁKA W CIEŚCIE CYNAMONOWYM 108

kuchni unosi się zapach jabłek i cynamonu, można by pomyśleć, że piecze się szarlotka. Nic bardziej mylnego. Jabłka pieczone w cieście cynamonowym równie smaczne i aromatyczne. SKŁADNIKI: 2 duże jabłka 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany odrobina mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do dań słodkich

Kuchnia w opałach
“Polskie jabłka” – recenzja 148

szklance, do którego można by podać danie z okładki, czyli jabłko przekładane plasterkami bakłażana i sera halloumi, risotto z jabłkiem i gorgonzolą, czyli wytrawną wersję tradycyjnego ryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami, oraz klasyki takie jak tartę tatin, jabłko na patyku z karmelem czy krówkami, czy pieczone jabłka, które tutaj polecane są z mlekiem skondensowanym. Bardzo(...)takie, które będą się uzupełniały np. jedne, które będzie można zjeść w sierpniu i inne, które dojrzewają w listopadzie, jedna deserowe do jedzenia, a drugie do pieczenia i przetworów.   Polskie jabłka Autorka: Joanna Tołłoczko Wydawnictwo: Rea Data premiery: 2016 Ilość stron: 176 Okładka: miękka Artykuł “Polskie jabłka” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Jabłecznik z bitą śmietaną. 135

chwilę odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć(...)ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli macie w domu radełko do robienia kratki to zróbcie radełkiem) jeśli nie macie to wyłóżcie cały blat ciasta na jabłka. Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni około 30/35 minut na złoty kolor. Jeśli macie mniejszą blaszkę to nie szkodzi wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka 122

jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia(...) posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłkaPiecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (aż do momentu gdy wierzch ciasta będzie miał ładny złoty kolor). Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem. Podawaj saute

Mania Wypiekania
Jabłka pieczone z różnościami 116

Pieczone jabłka to dla mnie jeden z najsmaczniejszych, a przy tym zdrowszych deserów. W sezonie zimowym zdecydowanie niedoceniany, a przecież polskie jabłka są takie pyszne! Ja je podałam z gałką orzechowych lodów, ale ten dodatek, chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki(...)łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy gniazdo nasienne, a skórkę nacinamy w połowie jabłka dookoła. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób. Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą

Kuchenne zapiski Edyty
Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 650

cukru (w oryginale 200 g) starta skórka z 1 cytryny 5 jajek L (temp. pokojowa) 150 g mąki pszennej 180 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 1 kg jabłek (odmiana reneta) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych(...)masła, cukru i żółtek dodajemy przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach, na końcu dodajemy piane z białek i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta, na ciasto wcześniej przygotowane jabłka i na jabłka drugą połowę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 167

szarlotki Jabłkowa   Fantazja   Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy  Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej śmietany 30% * cukier(...)blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły wylać na jabłka. Piec około 70 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ubić kremówkę. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać kakao. Odstawić do lodówki.   W Listopadowym Wyzwaniu Blogerek - wariacje na temat

Magiczne Życie Marty
jabłecznik pod bezową czapą 217

Składniki: na ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki  cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu na piankę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem(...)następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczeniaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach 162

Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś gęsi z kością  (około 1 kg) 4 ząbki czosnku sól pieprz  7 łyżek otartego majeranku 3 winne jabłka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy solankę - w dwóch(...)czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut.  Upieczone mięso odłączamy od kości. Piersi kroimy w plastry, podajemy z jabłkami i ulubionymi dodatkami.  Smacznego :) Inne przepisy na gęś: Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką

Moje Kuchenne Rewelacje
BISZKOPT Z JABŁKAMI – bardzo puszysty! 3446

Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i układamy jabłka. Pieczemy ok. 40 minut/ 180C Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję