przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki].. 25 dkg mąki 12 dkg cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Z podanych składników szybko(...)zmiękną,a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe masło lekko zrumienić , dodać resztę cukru i płatki migdałowe i mleko.Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Książka..Ciasta i desery -Barbara Jakimowicz-Klein
Moje domowe kucharzenieJabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs. My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych(...)łyżeczki do melonów lub noża, uważając przy tym, by nie zrobić prześwitu na zewnątrz owoca, bo wtedy całe nadzienie, jakie do niego włożymy, wypłynie. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy je piec. Do każdego z owoców dodajemy odrobinę otartej z owocu skórki pomarańczy, a następnie wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura. Następnie
Taste Of My Dayłyżki smalcu 5 jajek 0,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 kg kwaśnych jabłek cynamon 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypania jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kisiel różowy Sposób wykonania: Z mąki, żółtek(...)margaryny, smalcu, cukru pudru i cukru waniliowego na stolnicy zagniatamy ciasto. Połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy 2 łyżkami cukru i odrobiną cynamonu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy
Cukiernia Pychotkiciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma: blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki(...)ok.180*C (aż będzie miało lekko złoty kolor). Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, zamrożone wcześniej ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec aż kruszonka będzie pięknie złocista, ok. 30 min. w temp
Lubię to gotujęlecz na pewno wypróbuję także alkoholową wersję. Pigwy wyszły pyyyyyszne, i jestem pewna, że za niedługo znowu zagoszczą na moim stole. Jeśli zatem znudziły się Wam tradycyjne pieczone jabłka, polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody
My simple kitchenCynamon, pieczone jabłka, to zapachy które w mig rozejdą się po domu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą.Składniki na ok 40 szt :na ciasto :200 g miękkiego masłą500 g mąki 120 g cukru2 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka aromatu(...)cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce.W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami
Mechanik w kuchniPieczone jabłka są jednym z moich ulubionych słodkości, zwłaszcza jesienią.Aromat roznosi się po całym domu, a smak jest nieziemski. Składniki: duże jabłko 1 łyżeczka miodu rodzynki szczypta cynamonu Przygotowanie: Jabłka wydrążyłam obieraczką. Do środka włożyłam rodzynki, miód. Wierzch posypałam cynamonem.Jabłka owinęłam folią aluminiową. Włożyłam do rozgrzanego piekarnika 180 stopni(...)minut. Pod koniec pieczenia odsłoniłam folię, tak aby jabłka przypiekły się z góry. Podawałam na ciepło
Kukuleczkijajko – 4 szt* cukier – 1 szklanka* mąka – 1 szklanka* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* skórka cytrynowa – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy.Usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na grubsze plasterki.Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę(...)cytryny.Dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło
Ostra na Słodkojabłka są słodkie to nie trzeba , cukrem waniliowym i cynamonem , odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z soku. Spód tarty posmarować 2, 3 łyżkami powideł.Następnie wyłożyć jabłka . Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut ciasto ma być złociste. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać sok z cytryny i mąkę(...)ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i jeszcze raz ciasto włożyć do piekarnika , ale temperaturę zmniejszamy do 150 stopni , pieczemy tak około 20 minut. Nie lubię podawać temperatury pieczenia bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej. Beza mam mieć rumiany kolor. Po przestygnięciu lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliwrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 15 minut.Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjabłek 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać(...)cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć. 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut
Kuchnia domowa Aniniezwykłe w smaku. Podczas pieczenia tworzy się "skorupka", którą uwielbiam. Szarlotka z polewą już na pewno na stałe zagości w moim domu. Mam nadzieję, że w Waszym również. Składniki (blaszka 25x36): ciasto kostka masła szklanka cukru 3 szklanki mąki żółtko jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru(...)folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części (2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy na maśle razem z żurawiną. Zasypujemy cukrem. Gdy jabłka zmiękną odstawiamy i studzimy. Dodajemy kisiel i cynamon. Mieszamy. Wykładamy na ciasto
Pobite gary Barbarylook wrong? Składniki (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt) 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 duże soczyste jabłko 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową Przygotowanie Do miski wbijamy 3 jajka(...)dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu
Słodkie okruszkipieczenia 80 g margaryny 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Jabłka(...)Przygotowanie : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolidwie łyżki śmietany 18% (ja dodawałam). Dzielimy go na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a druga ja rozwałkowałam i wyłożyłam nim blaszkę, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki i później na mniejsze kawałki. Wykładamy je na ciasto, w szklance wymieszałam bułkę tartą z cukrem i posypałam jabłka. Gotujemy budynie(...)mamy wersję z cukrem). W pozostałym rozpuściłam 2 budynie, wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do momentu, aż nam zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 50 minut
kruche babeczki