Cześć! Na kulinarnej mapie Krakowa jest niewiele wydarzeń związanych z jedzeniem, porównując chociażby do Warszawy, czy Sopotu, który coraz bardziej angażuje się w imprezy kulinarne. W Krakowie do tej pory można było iść do BALu na BAL z Produktem Lokalnym z Małopolski, na różne okoliczne targi kulinarne na Rynku Głównym czy na Małym Rynku, na Festiwal Pierogów, lecz
Pora coś zjeśćWitajcie! Chciałabym Was serdecznie zaprosić na kulinarną imprezę jutro, w sobotę w Krakowie na Placu Nowym. Będziemy tam my i kilku innych blogerów kulinarnych i uwaga uwaga! będzie można spróbować małopolskich smakołyków wykonanych przez nas na miejscu :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Witam w Nowym Roku! Sylwestrowa zabawa już za nami, a przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat jabłek, a karmelizowane jabłka
Pora coś zjeśćWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych wszystkich wrażeń nie da się zapomnieć, ot tak, po prostu. Możliwe, że już wspominałam o tym, iż zostałam zaproszona przez Marysię z bloga „ GRUSZKA Z FARTUSZKA ” na kulinarne warsztaty pt. Wielkopolska wieprzowina złotnicka
W kuchni Karmel-itkiRazem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY . Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od Kasi ;] Cóż to takiego? Zamysł tej imprezy strasznie mi się spodobał, ale słaba reklama zupełnie nie sprzyjała wydarzeniu. Mało restauracji wzięło udział, jedynie trzy, m.in. PUGA Aleksandry Gerlach, czy też BLOW UP . Ale o co chodzi
W kuchni Karmel-itkiWitajcie! Biorę udział w Blog Forum Gdańsk 2012! Znalazłam się w gronie szczęśliwców, którzy mają tę przyjemność spotkać się ze sobą na stadionie PGE Arena w Gdańsku na wspaniałej imprezie! Z tej okazji, zapraszam wszystkich do oglądania transmisji na żywo! Rozpocznie się ona automatycznie w sobotę, 13-ego października od godziny 11.00. Zapraszam! O konferencji: Blog Forum Gdańsk 2012 odbędzie
W kuchni Karmel-itkiArena. Część męskiej elity blogowej już o 9.30 biegała po murawie stadionu w piłce "blożnej", gdzie to drużyna KRASNALI i ZUCHÓW zmierzyła się w bardzo emocjonującym meczu. Pomimo wieczornej imprezy, mieli się naprawdę dobrze. Oczywiście nie zabrakło prelekcji. Poznałam osobiście Dorotę Zawadzką jak i Marię Czubaszek, obie panie wysłuchałam też podczas ich prelekcji. Przy Czubaszek uśmiałam się do łez
W kuchni Karmel-itkisię czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja jakoś nie widzę różnicy. Tym samym, kończąc Stary Rok, rozpoczynamy okres Karnawału - szalonych imprez, balów, barwnych, błyszczących strojów, drinków i alkoholu, głośnej muzyki. Ale także jedzenia, gdzie królują rozmaite przekąski. Najlepiej smakują te banalnie proste, wykonane z tego, co akurat skrywa lodówka. Ważne, by przekąski były małe
W kuchni Karmel-itkiKarnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje miejsce. Też najlepiej, kiedy są to małe słodycze, łatwe do wzięcia i zjedzenia w rytmie muzyki. Ciasta owszem, mogą być również, ale kiedy przewidujemy jakąś przerwę na kawę. W przypadku szaleństwa tanecznego warto pamiętać
W kuchni Karmel-itkikokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii. Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości
W kuchni Karmel-itkiPrzyznam, że i ja nie mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie kolacyjne w dni powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt
W kuchni Karmel-itkigdzie zjeść można lokalne przysmaki, a do tego przenocować w całkiem ładnym miejscu, z pięknymi widokami za oknem. Do tego w ofercie znajduje się SPA, a także organizacja różnorakich imprez od okolicznościowych, przez integracyjne, aż po Sylwestry. Patrząc w kartę dań, chciałoby się zamówić wszystko! Niestety, była nas tylko czwórka, więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie. Zamówiliśmy
W kuchni Karmel-itkiwszędzie. Na ulicy, w restauracjach, na plaży. Dźwięki żywiołowych rytmów rozchodzą się w powietrzu niczym zapach wspaniałgo meksykańskiego jedzenia. Guacamole, meksykańska salsa na bazie awokado. Element każdej prawdziwej domowej imprezy. Nie? To powinno nim być! Robi się je banalnie łatwo, a smakuje... ach! Warto poświęcić ten kwadrans, by móc przenieść się do słonecznego meksyku choć na chwilę. Kilka uwag: Ważne
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1/4 łyżeczki cukru pudru Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze wszystkimi składnikami - gotowe! A w następnym poście pomysł na pyszna przekąskę na imprezę
Zgrabne Gotowanie