Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku
Mechanik w kuchniWytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka
Mia Cucina Sofietauczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam tutaj ) o słodko brzmiącej nazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki
Mia Cucina Sofietaodchudzonej". Parę godzin pracy w kuchni, a efekty niesamowite i brzuch zadowolony w stu procentach! Polecam je każdemu, bo świetnie nadają się na obiad i na różnego rodzaju imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi, bo wyglądają baaaaaardzo apetycznie i zachęcająco! Burgery usmażyłam z kurczaka, więc są trochę "oszukane" (tak jak pisałam- odchudzone), ale jeśli dobrze je przyprawimy i wysmażymy, będą
Symfonia Smakówimprezie sprawdzają się szybkie, małe przekąski, np. paluszki. Ale przecież nie muszą być od razu kupne! Możecie zrobić je sami:) Zajmie Wam to niecałe 30 minut, a na pewno zasmakuje gościom. Ja robię je z ciasta francuskiego, z dodatkiem tymianki i mieszanki aromatycznych serów. Składniki: 125g ciasta francuskiego, jajko, 250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola), łyżeczka świeżego
Z miłości do słodkościKruche babeczki, z delikatnym kremem i świeżymi owocami - idealny deser na zakończenie lata... Babeczki zawsze sprawdzają się na wszelkich imprezach, szczególnie tych dla dzieci, ponieważ są idealne na jeden kęs. Krem jest puszysty i wyjątkowo delikatny, wspaniale się łączy ze świeżymi owocami. Inspiracja Babeczki : 2 szklanki mąki pszennej, 180g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru
Z miłości do słodkościOprócz sałatki jarzynowej najbardziej popularną sałatka w moim rodzinnym domu i na wszelkich domowych imprezach jest sałatka ryżowa. Ja nazywam ją cytrusową:) Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż sałatkę jarzynową, ale i smak ma zupełnie inny. Dzięki cytrusom i rodzynkom ma lekko słodki smak, bardzo ją lubię;) Składniki: 200g ryżu, 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń
Z miłości do słodkościDzis zaczyna sie wielki maraton "Kuchni swiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro
Przysmaki Karolkikupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe skladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula
Przysmaki Karolkiupieczeniu. Podajemy ze salatka np z rukoli i parmezanu lub z mlodego szpinaku. Smacznego! Przepis zamieszcaam w ramach zabawy "Ziemniaczany sezon 2009" zorganizowanej przez Olge z blogu Smak imprezy
Przysmaki KarolkiPowoli konczy sie maj, a wraz z nim dobiega konca okres naszych rodzinnych imprez. W kalendarzu ten miesiac jest nimi wrecz przesycony. Powoli zaczyna brakowac pomyslow na te bardziej odswietne dania, bo i wymyslac ich nie ma kiedy. No i moze wlasnie dlatego dzis postawilam na prostote i to co Moj Jubilat lubi najbardziej. Gdy mieszkalismy we Francji takie tarty
Przysmaki Karolkimoim kalendarzu maj urodzinami stoi :-) Impreza goni impreze. To doskonala okazja na przygotowywanie wspanialych potraw, urodzinowych tortow i ciast. Ja nadal zabiegana i czasu mam zbyt malo by moje kulinarne dziela byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste. Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu
Przysmaki Karolkilubię piłki nożnej. Ciekawe ilu osobom naraziłam się pisząc to zdanie? ... Są jednak takie imprezy piłkarskie, kiedy i ja zaczynam się interesować tym co dzieje się na boisku i wokół niego. Tym razem nie ma mowy żeby było inaczej tym bardziej, ze Poznań jest jednym z miast, w którym zagościło Euro. Niesamowite jest to co dzieje się na mieście, które
Przysmaki Karolkitemu nowy rok przywitałam przedstawiając wam nasz śląski deser czyli kopę. W tym jakżeby inaczej również ten rok rozpoczynam od kopy, która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka. Jest to pyszne połączenie placków kokosowych, śmietany, owoców, bakalii i spirytusu
Bernika - moj kulinarny pamietnikZnowu mam opóźnienie w relacjach z fajnych kulinarnych imprez, spotkań... a to jedno z nich, które odbyło się w sobotę 16 marca 2013 roku w Katowicach w restauracji "Chata z Zalipia". Były to warsztaty z kuchni śląskiej zorganizowane przez WSP "Społem" - producenta Majonezu Kieleckiego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik